Astazi am avut placerea sa discut cu Cristina Lincu, mama, blogger si scriitor, rezultatul acestei discutii il gasesti mai jos. Ca de obicei, te invit sa te uiti prin categoria „Scriitori Romani”, sa vezi si celelalte interviuri de pana acum.
Cristina Lincu | Interviu
Cum se descrie Cristina Lincu in 5 cuvinte? 🙂
Mama, sotie, femeie, autor, marketer. Nu neaparat in aceasta ordine!
Am inteles ca tatal tau a fost scriitor, traducator si caricaturist. Ne poti da, te rog, numele dansului si eventul o carte scrisa de dansul? Imi place cand vad „meserii” transmise din generatie in generatie.
Da, imi place sa cred ca mostenesc talentul tatalui meu, Alexandru Lincu. Dintre cartile scrise de el, as mentiona romanele „Inorogul de jad” si „Condamnat la viata”, dar si volumul de poezii „Dincolo de orizont”. Din păcate, a plecat dintre noi inainte de a scrie tot ceea ce isi propusese, lasand in schita un volum de teatru si continuarea romanului „Condamnat la viata”…
Nu am avut inca placerea sa citesc „Mama de 3, femeie de 10! sau… invers?”, dar daca am inteles bine, este o carte scrisa pe baza inspiratiei oferita de cei trei baieti ai tai. Cat la suta din carte este bazata pe intamplari reale?
90% pe intamplari reale, iar replicile copiilor din carte sunt 100% reale. Le-am notat cu grija, pe cate un colt de hartie, pe marginea te miri carui document, in telefon sau pe unde am apucat pentru a le putea reda in forma lor originala, plina de sens si de haz, in acelasi timp.
Care crezi ca este publicul tinta al cartii tale, este dedicat unei anume nise?
Nu neaparat o nisa, insa femeile (deja mame sau in devenire) sunt cele care se identifica cel mai mult cu intamplarile din carte. Multe dintre ele mi-au spus ca, dupa ce au citit-o, s-au simtit mult mai bine cu ele insele si au inteles ca nu sunt singurele care trec prin anumite situatii sau care traiescstari aparent contradictorii. Cu alte cuvinte, ca nu sunt singurele mame „imperfecte”. Si ca este in regula sa fie asa cum sunt, mai ales ca orice mama oricum face tot ce-i sta in putinta pentru binele copilului/copiilor ei.
Ai un ritual anume de scriere, scrii doar intr-un loc/moment anume sau oriunde si oricand?
Nu pot sa spun ca mi-am format un ritual, insa ma concentrez mai bine in prima parte a zilei daca este liniste in casa. De obicei, insa, nu prea este…
Pe o scara de la 1 la 10, cam cat de greu este sa fii mama? (personal, am tot respectul pentru parintii din ziua de azi, mi se pare extrem de greu sa cresti un copil)
Nu pot da note parentingului. Uneori este greu, alteori, lucrurile vine „de la sine”, insa cu siguranta, este o experienta unica, menita sa te transforme fundamental si sate imbogateasca din toate punctele devedere. Insa, asa cum spun mereu, nu este obligatoriu ca toata lumea sa treaca prin ea, pentru ca multi oameni, pur si simplu, fie nu-si doresc, fie nu se simt in stare, iar acestea sunt decizii la fel de valide si demne de respect precum ale celor care au hotarat sa devina parinti.
Imi poti spune, te rog, daca in prezent lucrezi la un alt proiect, o alta carte si daca da sa-mi dai ceva detalii?
Da, in prezent am terminat un roman cu totul diferita fata de prima carte. El se afla acum la editura Univers si este programat sa apara in toamna acestui an. Voi reveni cu detalii la momentul oportun. In plus, scriu la alte viitoare volume, in paralel, insa toate se afla in stadiu incipient, asa ca prefer sa nu spun mai mult despre ele acum.
In calitate de blogger, iti aduci aportul in cadrul mai multor proiecte, unele chiar foarte importante in online-ul romanesc. Care dintre ele este proiectul tau de suflet, care iti place cel mai mult?
Dincolo de activitatea de blogging, sunt Editorial Manager pentru Catchy.ro, singura revista online romaneasca premium-luxury pentru femei, iar asta reprezinta in prezent mare parte din activitatea mea. In ceea ce priveste proiectele de suflet, greu sa aleg unul. Oscilez intre site-ul de autor cristinalincu.ro si platforma pentru dezvoltare la feminin Chic-Elite.ro, pe care am fondat-o alaturi de prietena mea Daniela Tudor.
Ce crezi ca lipseste scriitorilor romani pentru a se face remarcati? Personal consider ca o parte sunt ignoranti si nu vor sa puna osul la treaba, neintelegand cat de importanta este promovarea in ziua de azi.
Cred ca exista o pleiada de scriitori romani contemporani care au reusit sa se impuna publicului. Intr-adevar, promovarea reprezinta o parte importanta din succesul unui autor, mai ales cand autorul insusi se implica in aceste activitati, atat online (promovare pe retelele de socializare, recenzii pe bloguri etc), dar si offline (lansari, intalniri cu publicul cititor).
Este necesar ca un scriitor sa aiba si un blog sau macar o pagina de facebook?
Absolut. Este nevoie de un spatiu virtual acolo unde autorul sa poata interactiona direct (si uneori chiar in timp real) cu cei care il citesc. Azi, scriitorii nu mai pot miza pe misterul retragerii in „turnul de fildes”, departe de cititori, ca o entitate intangibila. Dimpotriva, ei trebuie sa „coboare” in realitatea imediata si sa inceapa sa comunice cu publicul si dincolo de cartile lor, tocmai in beneficiul acestora.
Cum se impaca bloggerii si scriitorii, crezi ca pot convietui? ?
Absolut. Multi bloggeri au scris carti si multi scriitori apeleaza la bloggeri pentru a-si promova cartile.
Ce muzica asculti?
Depinde de stare si de ce scriu. Imi place sa am un fundal muzical atunci cand lucrez. Ma inspira. De la Nocturnele lui Chopin, la muzica spaniola si formatii mai putin cunoscute la noi, precum „Amaral” sau „La Oreja de Van Gogh”.
Munte sau mare?
Mare! Da, mare, clar… Am zis mare?
Ce cauti la o carte, ce trebuie sa aiba o carte sau un articol care sa o impresioneze pe Cristina Lincu?
Stil. In primul rand. Sa ma surprinda in mod placut iscusinta manuirii cuvintelor, sa descopar imagini noi sau imagini vechi create din metafore noi, inedite. Si atunci cand termin de citit ultimapagina, sa raman cu o senzatie, cu un sentiment, cu un lucru invatat. Pe scurt, sa raman cu ceva din acea carte. De altfel, asta urmaresc si in ceea ce scriu si eu.
Ce inseamna „armonie acvatica”?
Este titlul unui volum de versuri pe care l-am scris in adolescenta si pe care nu l-am publicat niciodata. Cand mi-am facut primul blog, acum aproape cinci ani, cred ca eram inca nostalgica in acest sens. Am fost intrebata inclusiv daca are legatura cu pestii sau pescuitul ?… evident, nu. Este, desigur, doar o metafora.
Pastrand directia, ai vazut „The Shape of Water”? Daca da, cum ti s-a parut? ?
Nu, nu l-am vazut, dar multumesc pentru sugestie!
Cine s-a ocupat de coperta cartii tale? Mi se pare foarte interesanta.
Revenind la carte, editura Bookzone s-a ocupat de tot, inclusiv de partea grafica. Eu doar le-am spus ca-mi doresc pe coperta o caricatura sau un desen cu o mama si trei copii, iar ei au gasit cea mai buna reprezentare posibila a conceptului meu. Iti place, nu-i asa? ?
Ca veni vorba, conteaza si aspectul unei carti sau doar continutul?
Titlul si coperta fac peste 50% din vanzari, mai ales in cazul unui autor nou, necunoscut de publicul larg. Aceste doua elemente au un rol important in promovarea cartii, de aceea ele trebuie gandite nu doar din perspectiva continutului, ci si a viitoarei strategii de marketing gandite sa promoveze cartea.
Cat de greu este sa publici in zilele noastre?
Nu este foarte greu. Multi autori isi publica pe cont propriu cartile. Iar asta este foarte bine, mai ales ca filtrul final (si cel care conteaza cu adevarat) este la cititori, in mana si in sufletul carora ajung respectivele scrieri.
Unde te pot gasi cititorii si de asemenea, de unde pot cumpara cartea?
Sunt de gasit in destul de multe locuri ? dar prefer sa le mentionez aici pe catchy.ro si cristinalincu.ro. Cartea poate fi procurata online, in primul rand de pe site-ul editurii Bookzone, dar si de pe alte site-uri, precum eMag.
Un cuvant de incheiere pentru cititorii infrasunete.eu?
Multumesc mult pentru onoarea si bucuria de a ma adresa cititorilor tai, carora le doresc cat mai multe lecturi care sa conteze pentru evolutia lor!
Nu uita, dacă ești român, susține literatura română!
Mulțumesc! 🙂
Multumesc si eu! 🙂