Care este diferenta dintre senator si deputat?

Termenii alesi de data aceasta sunt unii care desi nu seamana intrei, provoaca confuzie. Confuzia se trage din slaba educatie a cetatenilor – unde ma includ. Asta si pentru ca in scoala in loc sa ne invete un pic de politologie, e mai ok sa ne puna sa retinem cand a facut Stefan cel Mare chestii. Da’ ce pana mea sunt eu, peretele lui de facebook sa retin toate treburile alea? Era mai bine daca ne invata care este diferenta dintre senator si deputat.

Mult mai util pentru toata lumea. Dar daca de la scoala n-am invatat si de la parinti am invatat ca sunt toti hoti, sa invatam singuri. Pentru ca si hotii sunt de mai multe feluri, la fel si metodele de furat. Daca am acorda cu totii mai multa atentie Parlamentului decat presedintelui am merge la vot si ar fi mult mai ok. Pentru ca in Parlament se fac jocurile, domn’ presedinte e mai de decor, asa.

Deci care este diferenta dintre senator si deputat?

Pai ca sa intelegem trebuie sa pornim din alta parte, de la baza functiei lor si o sa facem un mix, un pic de scris, cu un pic de vizual:

E clar, da? Parlamentul este organul legiuitor al Romaniei, conform Constitutiei. Practic, ei sunt baietii cu legile. Stiti oamenii aia care zic Eu fac legea?! Baietii astia, CHIAR fac legea!

Parlamentul este o structura bicameral, fiind astfel format din Senat si Camera Deputatilor. La nivelul Romaniei, diferenta dintre cele doua camere este una micuta, ca roluri. In schimb, orice lege sau modificare legislativa trebuie sa fie aprobata de ambele camere altfel nu trece.

Presupun ca de asta si exista ambele camere, altfel, am avea un organ format dintr-un singur partid care ar face cam ce ar avea chef.

Si Senatorii si Deputatii sunt alesi prin vot liber, o data la 4 ani. Sunt insa alesi proportional, din toate partidele care au depasit pragul electoral de 5% din totalul voturilor. De asta este important sa mergem la vot. Pentru ca cine are majoritate, poate avea controlul. E clar? Cu cati sunt mai multi membri din mai multe partide sau distributia lor este proportionala, e mai ok din punctul meu de vedere. Pentru ca exista astfel si o opozitie si scad sansele sa se intample lucruri nasoale, vezi perioada cu Noaptea ca hotii!

Deci care e diferenta dintre senator si deputat? Sunt ceva diferente cum ar fi si de numar. Pentru ca de exemplu, ar trebui sa avem un senator la 168.000 de locuitori si un deputat la 73.000 de locuitori, deci practic cei din Camera Deputatilor sunt mai numerosi.

Nu am de gand sa detaliez mai mult de atat, nu e cred ca e cazul. Scopul articolului meu este sa te ajute sa raspunzi usor data viitoare la o intrebare de genul. Cand se mai vorbeste de Senatori si Deputati, sa retii doar atat: ambii se ocupa de legi.

Pentru alte detalii, vezi site-ul oficial http://www.parlament.ro/. Aici poti sa vezi si ce se intampla, care e ordinea de zi, care sunt proiectele legislative in discutie si tot asa. Ceva mai succint si aici http://www.parl2019ro.eu/eu/dp.parlament?idl=1&idm=7 dar si pe wikipedia.


sursa imagini: rawpixel.com si arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *