Care-i cel mai mare organism din lume?

Nop, nu sunt fetele alea de pe net care-si pune poze doar de la juma’ de sani in sus. Nop, nici ma-ta, haha! Dar care ar fi cel mai mare organism din lume?

Vorbim de un organism viu, care traieste si nu ma refer la balene sau la altceva. Insa si mare are aici un sens un pic ambiguu. Pentru ca in acest context, mare se refera cumva la intindere si densitate.

Si poate sa ai o mare surpriza, asa cum am avut eu cand am dat de filmuletul asta dar ma repet, sa facem un pic diferenta intre termeni. Cel mai mare animal in viata da, e balena albastra. Cel mai mare organism din lume nu este un animal ci un… copac.

Se numeste Pando, este in Utah, U.S.A si este un tip de plop. Dar nu este un singur copac. Practic, vorbim de vreo 40.000 de copaci care au la baza o singura radacina. Este explicatia mea foarte simpla, explicatia complexa mai jos.

Facand totusi un pic de research pe tema asta, nu stiu ce sa mai cred. E posibil ca totusi acesta sa nu fie cel mai mare organism din lume ci al doilea.

Conform https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/606952-largest-living-organism cel mai mare organism din lume ar fi o ciuperca, Armillaria ostoyae, care se intinde pe o suprafata foarte mare si aparent lumineaza noaptea, un pic. La fel ca Pando, pare ca este parte dintr-o singura radacina, aflata sub pamant.

Pana la urma habar n-am care e adevarul dar nici nu-mi pasa prea mult. Am invatat ceva interesant, nu stiam de nici unul dintre cele doua organisme prezentate mai sus.


sursa imagini: rawpixel.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *