afis The cabinet of doctor Caligari

The Cabinet of Doctor Caligari | 1920

Desi nu e sambata, am zis ca e cazul sa mai postez ceva si la nivel de #celemaibunefilme, nu de alta dar am destul material. Astazi vorbim despre „Cabinetul doctorului Caligari” sau „The cabinet of doctor Caligari”, film aparut in 1920 la Berlin in regia lui Robert Wiene si cu actori precum Car Mayer sau Hans Janovitz.

Filmul acesta este unul foarte important pentru cinematografie in general si este considerat de asemenea un cap de seria al curentului expresionist.

afis The Cabinet of Doctor Caligari 1920

sinopsis The cabinet of doctor Caligari

Filmul ne prezinta un orasel de provincie unde exista un magician, Caligari. Acesta este autorul moral al unor crime pe care le comite prin intermediul lui Cesare, un somnambul. Povestea este una fantastico-tenebroasa, conforma cu traditia romantica germana si cu legendele medievale.

Filmul impresioneaza prin decorurile din panza pictata si din mucava si ne prezinta un univers diform si contorsionat. Acesta duce la senzatia de neliniste si de amenintatre. Personajele la fel, sunt concepute ca niste semne grafice ce se integreaza in decor ca niste pete de culoare.

Criticii de film, au descoperit in acest film si un realism politic al acelor vremuri. Caligari reprezinta in viziunea lor un puterea politica, dornica de a stapani si nepasatoare la violenta.

Fiind realizat in 1920, filmul poate fi vazut online, legal, direct pe youtube.

Nu uitati ca mai avem si alte filme, la fel de bune prin recenzii filme.

Ca de obicei „Secolul cinematografului” si wikipedia m-au ajutat in redactarea acestui articol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *