afis secretul lui zorillo si cu capete de lup

Secretul lui Zorillo – 2022

Secretul lui Zorillo, este un film romanesc de comedie din 2022, aparut pe Netflix (nu stiu daca a fost facut special pentru Netflix). M-am bucurat sa vad si filme romanesti pe Netflix, unele noi, alte vechi dar e important ca apar. Pentru ca e o platforma care poate sustine filmul romanesc, nu stiu daca si pentru producatorii de film este covenabila (financiar vorbind) sper sa fie.

Filmul este scris de Robert Eugen Popa si George Lungoci si regizat de Robert Eugen Popa. Are in distributie si o pleiada de actori si figuri cunoscute cum ar fi: Alin Panc, Alexandru Popa (aka Varu Sandel), Iulian Ilinca (sau Frankfurt de pe vremea Vacanta Mare), Laura Cosoi, Lora, Dorian Popa, Andreea Samson, Gabriel Coveseanu, Florin Busuioc, Cosmin Selesi etc.

Dar hai sa vedem cam despre ce este filmul si cum este filmul.

Secretul lui Zorillo – 2022

Filmul are si un alt nume si anume „The Dac side of the moon”, nume caterinca, mi-a placut. Ca subiect general, se doreste cumva a fi o parodie cu privire la diversele mituri despre daci raspandite pe internet de „dacopati”.

Asa ca practic avem un sat de daci, care isi doresc sa lanseze o calatorie inter galactica cumva, dar pentru asta marele preot, are nevoie de un animal mitic, parsul argintiu. Asta apare o data pe an, intr-o noapte cu luna plina. Pentru asta, trei daci, Bezmetis, Zdrelos si Zorillo sunt insarcinati sa il captureze.

Doar ca intervin si romanii in combinatie si na, se intampla diverse peripetii.

ochiul critic

Secretul lui Zorillo e un film… pe care din pacate nu stiu sigur cum sa-l cataloghez. Este un soi de struto-camila din care cred ca s-a vrut prea mult dar a iesit cam prea putin.

Principala problema a filmului, mi se pare ca este faptul ca nu are o directie clara. Nu e clar de la inceput si nici dupa aia cam ok, ce cauta eroii principali si de ce? Cumva lipseste firul narativ, pe care sa-l poti intelege rapid si urmari fara probleme sau cel putin asa a fost pentru mine. N-am prins exact logica, desi l-am urmarit cu atentie.

Este de asemenea un amestec de mituri din astea dacice, luate la misto. De exemplu diverse unelte moderne pe care le foloseau dacii si le tineau ascunse de romani, inapoiati din acest punct de vedere. Nu detaliez ca sa nu dau spoilere.

Dar nici asta n-a fost dusa destul. Adica, era un filon de aur acolo, pentru ca sunt o gramada de astfel de chestii pe net de care te puteai lega. Apoi, daca faci cumva un soi de parodie, parodie trebuie sa doara, sa atinga. Ori chestiile astea sunt luate la misto dar nu suficient de tare, n-au mers suficient de adanc cu ele din pacate.

Nu stiu, de ce n-au inversat chestia asta cu „branza, viezure, barza etc” si de exemplu sa se zica ca dacii nu-i ziceau „branza”, ziceau altfel etc.

Din pacate, filmul sufera la aceste capitole. Scenariul lasa cumva de dorit, pentru ca asa cum spuneam: firul narativ nu e clar, parodia nu e suficient de adanca, umorul nu e suficient de prezent. Au fost cateva faze la care am zambit dar cam atat.

Din punct de vedere tehnic, mi s-a parut foarte ok insa. Bine filmat, costumele si decorurile suficient de ok, actorii s-au descurcat bine. Ei au jucat bine, chiar convingatori, au dat tot ce au putut pe teren. Cred ca multi s-au bucurat vazand-ul pe Dorian Popa cum a aparut in acest film – nu zic dar e ceva ce tot s-a mai facut misto de el.

Mi-ar fi placut sa vad mai mult insa in cazul unora, in principiu Lora a avut un personaj misto, care parea ca-i vine manusa. Dar camera a stat mai mult pe sanii ei, inghesuiti intr-un corset cu niste numere mai mic. Nu ma plang, dar cred ca era loc de mai mult, personajul ei iesea cumva in evidenta. Pastrand proportiile, avea insa ceva asemanator cu caracterul Lagerthei din Vikingii, ca prezenta ma refer.


In ciuda a ceea ce am spus mai sus, nu e un film rau. Nu este totusi niciun film pe care sa-l recomand asa, cu inima deschisa. Cred ca ar trebui vazut – fie si pentru a sustine cinematografia romaneasca macar. Ca daca ne si uitam la filme romanesti pe Netflix macar – daca nu la cinema, atunci platforma va fi mult mai interesata de zona asta. Pentru ca, si Netflixul este un animal care se hraneste cu statistici, cam ca orice in ziua de azi.

Deci arunca un ochi si vezi cum ti se pare, trailer aici.


sursa imagine: imdb.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *