stea si planeta

Diferenta dintre planete si stele

Ai stat vreodata noaptea, sa te uiti pe cer? Ma rog, in mediul urban mai greut. Nu e asa vizibil cerul din mai multe motive, printre care poluarea vizuala. Da, exista asa ceva, luminile orasului estompeaza lumina data de cer. Si daca cu alta ocazie am deslusit care este diferenta dintre astronomie si astrologie, astazi vedem care este diferenta dintre planete si stele.

Nu de alta, dar sa nu pici de fazan daca stai cumva cu vreo domnisoara sub clar de luna si vrei s-o impresionezi.

Diferenta dintre planete si stele

Asemanarea dintre cele doua, este ca ambele se regasesc pe cer. Sunt asadar corpuri ceresti dar sunt diferente intre ele, destul de multe si destul de importante.

Si hai sa le luam oarecum pe rand.

Stelele – in primul rand, stelele au propria lor lumina. Este si motivul pentru care „clipesc”, lumina lor este cumva intermitenta cand o privim. Soarele de exemplu, este o stea. Cu siguranta si cea mai puternica pe care o putem vedea cu ochiul liber (desi sa te apuci sa te uiti direct in soare e o idee foarte proasta, oricand).

Luminile stelelor sunt date de compozitia lor, un amestec de plasma si diverse gaze. Practic aceste stele „ard”, iar lumina pe care o vedem noi, se datoreaza reactiilor chimice din interiorul lor.

Probabil una dintre cele mai cunoscute stele din toate timpurile, este Steaua Nordului (Polaris pe numele sau original). Este si extrem de importanta, din vremuri stravechi. Pentru simplul motiv ca spre deosebire de celelalte stele, Steaua Nordului are o pozitie stabila pe cer. Ca atare, a folosit ca reper pentru navigatie.

Ce nu se stie despre aceasta, este ca de fapt nu este o singura stea. Se vede cu ochiul liber ca o singura stea, un singur punct de lumina dar de fapt este un sistem de 3 stele care orbiteaza intre ele.

Planetele – nu lumineaza. E posibil sa vedem lumina in jurul lor – daca avem norocul sa le si vedem – dar de fapt nu este lumina lor. Aceasta poate fi data fie de o centura gazoasa din jurul lor, fie cel mai probabil ca reflectie a luminii altor corpuri ceresti. Pe acelasi sistem pe care noi vedem si luna „luminand” dar asa cum bine stim, luna nu produce lumina. Ea doar reflecta lumina soarelui.

Acestea sunt corpuri ceresti solide si masive. In sistemul nostru solar sunt cel putin 8 astfel planete: Terra, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun si Uranus. Pe vremuri, mai era si Pluto dar a fost cumva exclusa si reclasificata ca fiind o planeta pitica.


Cam asta ar fi cu diferenta dintre planete si stele. Evident, articolul nu isi propune sa fie unul academic, asa ca eu nu l-as lua ca sursa pentru un referat. Am incercat doar sa detaliez pe scurt, cateva principale diferente intre cele doua corpuri. Desigur ca sunt mult mai multe diferente si mult mai detaliate dar pentru acestea trebuie accesate alte surse.

Daca esti pasionat de subiect si vrei sa vezi aceste corpuri, cea mai ieftina si mai simpla varianta, este softul: Stellarium.

Instalezi si poti studia linistit cerul, poti sa vezi planetele, sa vezi detalii despre ele etc.


sursa imagini: https://publicdomainvectors.org/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *