coperta fata Tacerea Mieilor - Thomas Harris

Recenzie „Tacerea Mieilor” de Thomas Harris

coperta fata Tacerea Mieilor - Thomas Harris

  • Titlu: Tacerea Mieilor (original The Silence of the Lambs)
  • Autor: Thomas Harris
  • An: 1988
  • Nr. pagini: 246

Nu de putine ori se intampla ca din cand in cand, sa-mi mai aduc aminte de carti pe care le-am citit cu anumite ocazii, carti care m-au marcat. Este si cazul cartii de fata, Tacerea Mieilor, este o carte pe care am sorbit-o in adolescenta. Sunt fan si al filmului, mi-a placut mult si acela, este unul dintre putinele cazuri cand cartea si filmul se rdica la aceeasi calitate.

Din punctul meu de vedere, Tacerea Mieilor, indiferent ca vorbim de film sau de carte, va ramane si peste ani la fel, poate fi considerat un clasic al artei mondiale.

Hannibal Lecter

Facem cunostinta cu infamul personaj, un stralucit psihiatru al timpurilor sale, un medic desavarsit. Mai era insa si altceva, si anume un sociopat desavarsit si canibal. Efectiv nu era capabil sa simta emotiile sau durerea altora si avea o gandire cumva pragmatica si superioara. Cam de asta a ajuns sa fie inchis, in conditii de maxima securitate, fiind prins cu camasa de forta si cu masca cand trebuia mutat sau cand i se facea curat in camera.

Chiar daca a fost inchis, nu inseamna insa ca s-a terminat totul pentru el. Se poate ca si din inchisoare sa faca diverse chestii, nu neaparat bune. De asemenea, chiar din inchisoare, poate ajuta FBI-ul, sa dea de urma celui mai recent si mai periculos ucigas in serie, un tip poreclit Buffalo Bill.

De asta este trimisa Clarice Sterling, studenta FBI, sa discute cu doctorul Lecter. Este cea care trebuie sa negocieze cu el, sa-l convinga sa o ajute cu prinderea acestui criminal, fiindca nici politia, nici FBI-ul, nici nimeni nu are nici un indiciu. Cum sa-l prinzi? Cu ajutorul lui Lecter, daca este dispus sa ajute.

Dar de ce ar ajuta un criminal condamnat pe viata FBI-ul sau orice forma de autoritate? El cu ce se alege? Forta de convingere a lui Sterling, trebuie sa fie smechera pentru a-l convinge pe canibal sa accepte discutia si sa-i ajute. Daca o si face… ramane de vazut.

Cine discuta cu Lecter insa, trebuie sa fie foarte abil, sa inteleaga ce spune, sa aiba cunostinte de psihologie, sa poata pune detaliile cap la cap, sa-l citeasca si manipuleze, cel putin in masura in care este manipulat.

Nu degeaba cartea aceasta este recomandata ca lectura pentru negociere/manipulare, da, este o carte minunata.


Este o carte pe care o recomand si eu cu draga inima si pe care o puteti cumpara de pe Targul Cartii, cam singura sursa unde se gaseste in format fizic, in Romania. Ma refer cel putin la varianta in limba romana.

Trailer film aici:

4 thoughts on “Recenzie „Tacerea Mieilor” de Thomas Harris”

  1. Foarte buna carte, va sfatuiesc sa vizitati anticariatele, puteti gasi multe carti rare si bune de citit la preturi accesibile.

    1. Multumesc, fac deja asta, doar ca „hoinaresc” electronic. Cu cei de la targulcartii.ro cel putin am contact frecvent, ii vizitez de vreo doi ani. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *