poster rascoala film 1965

Rascoala film drama 1965

De sub bagheta regizorului Mircea Muresan au iesit filme interesante, cum ar fi Baltagul, Toate panzele sus!, cele doua parti ale lui Ion dar si unul dintre filmele mele preferate din toate timpurile, Horea. 

Nu a dezamagit nici cu Rascoala film ce aduce pe micul ecran cartea omonima a lui Liviu Rebreanu.

Daca este sa ne preocupam de genuri, as zice ca este un film drama dar si un film istoric si poate si unul inspirational. Oamenii din acea perioada au luptat pentru drepturile lor, ar trebui sa facem si noi la fel, nu? Ma rog, nu spun ca ar trebui sa punem mana pe furci si pe topoare, suntem totusi in 2017, putem folosi cocktailuri Molotov si altele. Glumesc, desigur, nu sunt adeptul violentei.

#sinopsis Rascoala film revolutionar

Filmul reda evenimentele din timpul rascoalei din 1907 prin intermediul taranului Petre Petre interpretat de Ilarion Ciobanu – Clint Eastwood de Romania in viziunea mea. Rascoala a prins foarte bine la vremea lui, fiind premiat la Cannes (premiul Opera Prima) si de asemenea pe plan national, la festivalul de la Mamaia.

Este un film trist, dramatic in care se evoca lupta seculara dintre boieri si tarani, practic lupta dintre clase. Se incepe cu plimbarea a doi boieri cu sareta cu taranul Petre Petre pe post de vizitiu. O parte a dialogului dintre cei doi, ne duce direct in inima actiunii filmului si suna cam asa:

– Bine Grigore mi-ai aratat atatea mosii, mosii peste mosii mari si frumoase, dar pamanturile oamenilor unde sunt?

… -Pamanturile oamenilor? Da…pamanturile…ei vezi, asta e problema taraneasca, pamanturile nu prea sunt!!!

Sunt redate de altfel destul de rapid, umilintele la care sunt supusi taranii de catre boierii ce nu vor sa-i bage in seama si rad de ei si de problemele lor, ras insa care ii va costa in momentul in care se declanseaza rascoala la nivel national.

Ca fapt divers, desi in scoala am invatat cu totii ca rascoala din 1907 a fost o miscare taraneasca impotriva boierimii, noi cercetari in acest sens arata ca mai degraba a fost o miscare antisemita. Conform celor mentionate in acest articol, taranii dar si orasenii aveau ceva de impartit cu arendasii – in mare parte evrei, care ii parazitau si nu cu boierii romani.

Filmul are si sare si piper si nu lipseste nici celebra scena de viol din carte, in care taranul Petre se razbuna pentru umilintele suferite de tarani.

#ochiul critic Rascoala film

Jocul actoricesc este unul foarte bun cu un Ilarion Ciobanu genial, foarte bine potrivit pentru rolul unui taran cuminte si muncitor nevoit insa sa se transforme in razbunator si lider al taranimii. S-a potrivit manusa pe acest rol, gravitatea sa inascuta da un aer special acestui film. Chiar pare genul de taran molcom dar inteligent, stapan pe sine si hotarat ce a inteles cum merge treaba si nu se lasa prins de emotii.

Este un film bun, cu niste costume si decoruri bune, scenariu de asemenea foarte bun si destul de bine adaptat dupa carte zic eu. Mi-a placut si soundtrack-ul si cam tot, mi-ar fi placut sa fie color dar asta e.

Recomand cu mare drag acest film, fie si ca replace pentru carte desi nu recomand niciodata asa ceva. Rascoala este insa un film de referinta pentru cinematografia romaneasca la fel cum este si romanul omonim pentru literatura noastra.

Ai mai jos un fragment din acest film si mi se pare mie… sau nu s-au schimbat prea multe? Cred ca daca pastram textul dar schimbam actorii ramane la fel de actual si astazi desi au trecut ~50 de ani de atunci (de la momentul aparitiei filmului nu de la eveniment in sine).

Sursa imagine: wikipedia.org editata de mine

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *