afise planeta fantastica

Planeta unde oamenii erau sclavi

Și nu mă refer la Terra, că atunci ar trebui să vorbesc la prezent. Este vorba despre un film franțuzesc, o animație, Planeta fantastică apărut în 1973 și câștigător al marelui premiu de la Cannes, în același an.

Poate ai mai auzit de el sau poate nu. Eu am dat peste el de multe ori, peste tot. Desigur, m-a atras mai întâi posterul, dacă ai mai intrat pe aici atunci știi că-mi place grafică veche. Într-o zi, m-am hotărât să mă uit și nu regret deloc. Am descoperit un film minunat și avangardist, chiar și pentru anul 2018.

#sinopsis Planeta fantastică

Este o animație de tip SF, psihedelică, futuristică și avangardistă sau mai simplu, un film ciudat. Ideea de bază ne propune un scenariu absolut îngrijorător, un scenariu unde există o planetă ciudată. Planeta aceasta este cumva îndepărtată și arida unde trăiesc rase ciudate și are o vegetație formată din plante ciudate ce nu sunt deloc verzi. Este un fel de deșert ca în Dune.

Aici rasa dominantă este reprezentată de Drags, o rasă cu aspect relativ humanoid, niște uriași la propiu, cu ochi roșii și urechi de șopârlă. Este o rasă avansată tehnologic ce se bazează pe meditație și tehnică, totul în viața lor se învârte în jurul acestora.

Se pare că nu este însă atât de avansată încât să renunțe la obiceiuri mici cum ar fi acela de a avea un animal de companie. Diferența este însă că ei își permit să aibă ca animale de companie oamenii, aduși de pe Terra.

Unul dintre aceștia este mai smart însă și pe undeva reușește să aibă acces la știință și tehnica lor. Ulterior, își găsește niște semeni ce trăiesc în sălbăticie.

#ochiul critic

Planeta fantastică  este un film bun spre foarte bun. Animații de calitate, decoruri și scenarii ce îți cam dau universul peste cap. Nu prea mi s-a părut nimic clișeic la filmul ăsta, cel puțin la vremea lui nu cred că era.

Desigur, regăsești ideea cu oamenii sclavi și conduși de o altă rasă ca și în Planeta Maimuțelor  (vezi detalii tot aici, pe blog) de exemplu dar este cu totul altfel pusă în practică. De asemenea, mi se pare că scoate în evidență defectele omenirii dar cumva aruncându-le în cârca altora. Practic, e ca și cum ți-ar da niște palme ca să înțelegi că violența nu e deloc o soluție.

Eu ți-l recomand, merită să te uiți măcar ca experiment și de asemenea îl recomandă și IMDB-ul, are 7.8 rating, o notă foarte bună – deși mie nu mi se pare relevante de obicei.

Sursă imagine: impawards.com

1 thought on “Planeta unde oamenii erau sclavi”

  1. Pingback: Veriga lipsa, animatia din 1980 - infraSunete

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *