coperta carte dictionar cinematografic

Operatori de film

Salve. Pentru astazi am pentru voi penultimul articol despre oameni de film. Astazi discutam despre Titus Mesaros, Tudor Posmantir, Doru Segal, Gheorghe Sibianu si Eftimie Vasilescu. So… shoop.

Oameni de film

intrare si fatada cinematograf vintage

Titus Mesaros

S-a nascut in Baciu, in 10.08.1925. A absolvit Scoala de literatura in 1950. A lucrat ca scenarist si a debutat ca regizor de film documentar in 1963. A lucrat la filme precum „4.000 de trepte spre cer, Un petec de hartie, Oamenii nostri” etc.

Tudor Posmantir

S-a nascut la Bucuresti pe 04.07.1893. A fos operator roman si un pionier al filmului romanesc. A semnat numeroase reportaje de front. De asemenea, a semnat imaginea unor actualitati, filme documentare si de fictiune.

Doru Segal

A fost un operator si regizor roman. S-a nascut la Bucuresti pe 20.06.1930. A absolvit V.G.I.K. Realizator de filme documentare a fost premiat la Leipzig in 1964 pentru „Marile emotii mici”.

Gheorghe Sibianu

S-a nascut la Ilisesti-Suceava in 19.10.1927. A fost regizor roman ce a studiat la institului de arte plastice Bucuresti. A realizat filme de papusi cu care a castigat  in 1968 la Mamaia „Pelicanul de aur” cu „Prostia omeneasca”.

Eftimie Vasilescu

O mandrie in plus pentru mine, cand e vorba de Eftimie Vasilescu, pentru ca este de productie buzoian. A fost operator, producator si regizor roman nascut pe 12.09.1985. Si-a inceput cariera inca din anii de dupa primul razboi mondial. A realizat in perioada 1922-1946 numeroase filme documentare, de actualitati si de fictiune.

Aici se incheie si seria de articole cu privire la oameni de film din Romania. O sa reiau desigur subiectul daca gasesc din cand in cand ceva materiale pe tema asta.

Pana atunci, sanatate!

P.S Restul articolelor din serie le gasiti aici: #Dictionar Cinematografic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *