O gura de aer nu strica niciodata, mai ales daca stai prin Bucuresti. Daca vrei o zona draguta, unde ai ce vedea dar e si aproape de Bucuresti, iti recomand destinatia Targoviste. Da’ ce sa faci in Targoviste? Sunt destule de facut pe acolo, dar depinde si ce cauti. Ce pot sa-ti spun, este ca este o iesire de weekend plina de istorie, Targoviste, un oras istoric in sine, fosta capitala a tarii in cele mai importante perioade ale Romaniei. Dar nu numai atat, pe langa istorie ai si natura dar despre asta vorbim la sfarsit.
Prima oprire, Potlogi
Se afla in unul din cele doua drumuri care duc din Bucuresti spre Targoviste, la vreo ora cred de Bucuresti, sincer nu mai retin exact, dar e aproape. Eu am fost sambata dimineata, plecare din Bucuresti pe la 9 si nu era nimeni nici pe drum, nici la Potlogi.
Aici se afla Ansamblul Palatului Brancovenesc. Este un loc foarte frumos, resedinta domnitorului Constantin Brancoveanu, ridicat pe la 1698. Este un loc impozant, ai ce sa vezi acolo. Biletul de intrare cred ca e 10 lei pentru adulti si beneficiezi de un ghid care iti prezinta locurile. Vizita incepe din dreapta, cu cuhnia (bucataria) si ulterior vezi cam tot. De la beci pana la camerele unde dormeau domnitorul si doamna sa sau obiecte ce i-au apartinut lui. Cum ar fi o mare narghilea din care fuma, camera unde isi tinea sedintele si care era pozitionata in asa fel incat soarele sa bata pe fata boierilor sai – sa-i poata citi mai usor si tot asa.
Foarte, foarte frumos loc, impresionant. Lucrarile de restaurare inca continua (daca am retinut bine) dar s-a facut o treaba excelenta acolo. Ghidul de asemenea, o doamna placuta si amabila, ne-a explicat cu drag istoria locurilor si ne-a raspuns intrebarilor. Mi-a placut mult, este un loc in care planuiesc sa ma intorc cu drag.
Link-ul oficial aici. Un singur regret: pacat ca autoritatile locale sau statul roman nu au bunul simt sa se ocupe cum trebuie de promovarea acestui loc. NU EXISTA un site propriu, link-ul de mai sus e sarac informatii, site-ul vechi si prost facut (nu exista informatii pe acea pagina de contact, cum ajungi acolo – macar o amarata de harta), program de vizitare, ca ai parte de un ghid etc. NIMIC. Mare pacat! Aaaa, sa nu uitam, social media? Da, o pagina de Facebook pe care s-a postat ultima data in 2011!!!
In ciuda faptului ca este un loc unde exista o sala amenajata pentru sedinte de exemplu, exista beciul domnesc (fosta crama), unde s-ar putea organiza expozitii, exista de asemenea droscaria, unde se pot organiza evenimente – era unul si cand am fost eu etc. Evident, s-ar putea scoate mult mai multi bani din toata treaba daca autoritatile locale si-ar da mai mult interesul.
Niste poze din arhiva personala mai jos:
P.S M-a impresionat si blestemul de mai jos. Urmasii lui Brancoveanu au construit Spitalul Brancovenesc, demolat din ordinul lui Nicolae Ceausescu. Asa cum arata imaginea de mai jos… bad ideea.
Manastirea Nucet si Manastirea Dealu
Tot in zona, spre Targoviste, sunt doua manastiri. Prima este Manastirea Nucet, o manastire frumoasa, de maici. De acolo provin lactatele de Nucet. Nu sunt produse la Manastire, sunt produse insa dupa retete originale, cumva in sistem de franciza. Aici exista si Fantana de Leac (nu am ajuns insa la ea, era cam frig). Este o zona frumoasa, daca ai noroc, in drumul spre Nucet poti prinde o imagine superba cu muntii in departare.
Poti vizita apoi Manastirea Dealu. Aceasta se afla pe un deal, de acolo si numele. La acea manastire este inmormantat Mihai Viteazu, este iarasi, un loc foarte interesant, fiind cumva pe sistemul unei manastiri fortificate. Exista si un muzeu aici si un ghid, pentru ca aici s-au tiparit primele carti din Romania. Acestea erau carti bisericesti si erau tiparite in slavona. De asemenea, au un suc de mere foarte bun, natural, fara zahar si conservanti.
Ansamblul Monumental Curtea Domneasca
Si uite cum intram in Targoviste, un loc plin de cultura, serios. Pe aceeasi strada cu Curtea Domneasca ai de exemplu 3 muzee: Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si Muzeul Politiei.
Dar sa incepem cu Curtea Domneasca, in incinta careia exista si Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti.
Prima data am vizitat muzeul, destul de interesant, scrieri vechi, destul de ok amenajat, cam tot ce trebuie. Un ghid lipseste, care sa-ti explice ce se intampla pe acolo. Am aflat ulterior de exemplu ca era un obiect uimitor aici, un Lacrimariu, obiect folosit in ceremoniile religioase. Nu cred ca l-am vazut, nu-mi amintesc. Ar fi trebuit semnalizat in mod exceptional, sa fie piesa de rezistenta. Am aflat de el de la un alt muzeu, doamna de acolo (foarte amabila de altfel) lucrase aici, la acest muzeu si de asta stia de el. Ce sa zic… excelent! E ca si cum ai avea un muzeu de arta, ai un Picasso sau ceva de genul si-l pui pe acolo, printre altele. Bravo!
Curtea Domneasca este la randul sau o constructie impresionanta. Este bine amenajat, te poti plimba pe acolo in voie, poti vedea diversele camere etc. Ar mai trebui totusi ca fiecare camaruta in care intri sa aiba o placuta, ceva, prin care sa stii unde te afli si ce se intampla acolo. De asemenea, tablitele din fata constructiilor, poate ar trebui updatate. Exista pe ele un QR Code, dar il scanezi de pomana. Te duce pe site-ul Orange, dar nu mai gasesti informatii acolo…
Exista evident si un magazin de suveniruri, destul de bine aprovizionat si divers, interesant.
Social media… iarasi, praf. O pagina de FB pe care s-a postat ultima oara prin 2014 si inca o pagina pe care exista tag-uri de la oameni. Dar atat! Iarasi, un loc minunat unde s-ar putea face o gramada de chestii.
Muzeul de Arta
Aici am avut maxim de noroc. Am ajuns la finalul programului, practic era cu cheia in usa. Doamnele de acolo au fost insa extrem de dragute, avand in vedere ca mai erau vreo doua persoane in muzeu si afland ca venim din Bucuresti, ne-au lasat cu drag sa intram. Iarasi si aici ghid, doamna amabila si draguta, ne-a prezentat cu drag incaperile. Foarte interesant, lucrari interesante pornind chiar de la arhitectura cladirii. Din cate am retinut aceasta era o fosta prefectura. Am remarcat aici o gramada de obiecte dintre care insa cel mai mult mi-au placut doua sobe de teracota. Nu stiu, oi fi eu taran dar erau adevarate opere de arta, extrem de frumoase.
Recomand cu drag, link aici. Sta ceva mai bine pe social media, exista o pagina de facebook cu ceva activitate in februarie dar cu o pauza intre noiembrie 2020 si februarie 2021. Nu se fac chestii de genul daca vrei sa promovezi ceva cum trebuie.
Daca treci prin Targoviste, sa-l vezi neaparat, merita din plin.
Din pacate de aici n-am poze, ramasesem fara baterie la telefon. ‘mi pare rau.
Muzeul de Istorie
Un loc excelent dar care lasa de dorit. Foarte frumos amenajat, obiecte din diverse perioade, aranjat astfel incat sa te duca din paleolitic pana spre anii 1900. Jos este o sala amenajata doar cu si pentru I.L Caragiale, obiecte interesante si acolo. Nu prea afli insa nimic. Am intrebat cate ceva despre niste obiecte, mi s-a spus ca nu se stie de unde sunt, ca sunt donatii de la diversi etc. Daca de exemplu au apartinut sau nu lui Caragiale, se lasa la aprecierea ascultatorului, plm, treaba ta.
Ca promovare, la fel ca mai sus. LIPSA COMPLET din Social Media. N-ar strica mai mult interes. Pentru ca locul merita vazut dar daca te lasa cu un gust amar… umbreste frumusetea obiectelor.
Aaaa, P.S regula foarte stupida. N-ai voie sa faci poze cu un aparat foto dar ai voie sa faci poze cu telefonul. Boss, exista in ziua de azi telefoane mult mai smechere ca unele aparate foto. Deci eu zic sa va mai ganditi.
O iesire de weekend plina de istorie a fost continuata cu Muzeul Casa Romantei, acesta se afla de asemenea pe aceeasi strada cu cazarea noastra – pentru ca am venit sambata si am plecat duminica. Este un muzeu interesant, dedicat muzicii si in general dedicat muzicii de genul, Romantei. Un pic ciudat, ca in timpul saptamanii exista un ghid dar in weekend nu. Domnul care ne-a primit insa, desi nu era ghid, si-a dat interesul si a incercat sa ne explice tot ce stia despre muzeu si obiectele exponate.
Este un loc interesant, bine amenajat dar pe mine nu m-a rupt. Nu ca e ceva in neregula cu locul, nu sunt eu fanul genului muzical respectiv.
Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic
L-am vazut duminica, in jur de ora 12:00 cred. Din pacate eram primii vizitatori, din ce ne-a spus doamna care ne-a insotit. Asa cum am spus mai sus, o doamna foarte, foarte amabila, ne-a prezentat muzeul si obiectele din el. Si-a dat interesul sa ne ofere o experienta si eu am ramas placut impresionat, multumiri si respect.
Muzeul in sine este cam prea micut, mi-ar fi placut sa fie mult mai multe obiecte. Este compus din trei camere, in prima exista tot felul de statuete si obiecte descoperite de la ceramica la inele si chestii de genul. Imediat cum intri de exemplu vezi un mare, mare colt de mamut, descoperit in Romania cu vreo doi molari cat capul meu. Foarte misto.
Din prima camera treci in urmatoarele printr-o pestera, o idee excelenta, bravo. Treci prin pestera, pe un soi de podet de sticla, sub care sunt plasate diverse fosile. De asemenea, imediat in stanga, este amenejat un soi de perete arheologic. Este ca si cum vezi un deal taiat pe jumatate, in care poti observa straturile de sol si ce obiecte/ fosile poti gasi in ele. Foarte tare ideea, educativa deja.
In pestara esti placut surprins, sunt doi oameni ai pesteri in diverse ipostaze, sunt tot felul de obiecte apoi de la fosile la varfuri de sageti si sulite, arcuri, obiecte decorative etc. De asemenea exista ecrane in perete unde sunt filmulete cu tehnici de cioplire ale acestor pietre etc.
Foarte, foarte fain.
Am un singur minus: din pacate magazinul de suveniruri cam lasa de dorit. Nu sunt foarte multe obiecte si cele care sunt, nu prea m-au rupt. Puteau fi niste roci macar sau chestii de genul, mai putin cani si chestii de genul. Am cumparat de exemplu o revista, parea interesanta. Vina mea ca nu m-am uitat dar totusi, era din 2017… wtf.
Din punct de vedere social media, la fel de excelent ca cele de mai sus. Exista o pagina de FB pe care se posteaza din 5 in 5 luni aparent si atunci doar articole. Oare de ce nu angajeaza cine se ocupa de muzee un om de social media? Ar putea saptamanal cu un singur telefon sau un aparat foto nici macar cine stie cum, sa dea o fuga prin muzee. In maxim o ora ar putea avea material sa rupa instagramul in 2 si sa promoveze cum trebuie locurile.
Promovare = bani, dragi autoritati. Dar asta nu se invata la scoala aia de politica, nu?
Zimbraria Neagra Bucsani
O iesire de weekend plina de istorie s-a terminat cu o iesire in natura. Pe drumul de intoarcere ne-am oprit la Bucsani, unde exista o rezervatie de zimbri. Se intinde pe o distanta de 162 ha, drumul pana acolo este decent si exista un foisor de observatie.
Daca-i vezi sau nu, depinde de noroc. Noi am avut noroc, pentru ca fiind iarna si inghetat afara, nu erau imprastiati prin padure si erau in apropriere, unde se hraneau. I-am vazut asadar de la vreo 50 de metri cred, foarte frumosi.
Supraveghetorul ne-a spus insa ca daca mergem pe vara de exemplu, ar fi ideal sa venim pana in ora 12:00. Asta pentru ca pe vara, ei sunt hraniti la 10:30 dar pentru ca e cald si au si de mancare prin padure, e posibil sa te duci degeaba. Adica sa fie imprastiati prin padure si sa nu vina, daca n-au ei chef si nu-i poti forta, evident.
Sunt niste animale impresionante si este o adevarata terapie sa-i vezi. Asta pentru ca turma denota o forta linistita, practic e ca si cum te-ai uita la niste uriasi dar blanzi. Sunt animale masive, masculii ajung pe la vreo 1000 kg dar nu sunt deloc fiorosi. Par genul de uriasi pe care te-ai duce sa-i mangai. Nu stiu daca ar fi cea mai buna idee dar cum spuneam, nu te sperie deloc, te atrag.
Practic le simti efectiv energia, e foarte, foarte interesant.
La iesire exista si o camera cu diverse pasari si animale impaiate, foarte misto este un mistret impaiat, ai ocazia sa vezi cat de mare este un asemenea animal.
Recomand cu drag, experienta excelenta. Din pacate si aici promovarea lasa de dorit, pagina de FB nu mai e updata din 2019. Iarasi, pacat. Se pare ca statul nu se pricepe la social media/ publicitate in general, daca nu-i vorba de alegeri.
Macar au un site cat de cat decent, nu ar strica si un blog, unde sa existe macar un articol pe luna. Cine nu ar vrea de exemplu sa urmareasca partea de gestatie si fatarea unui noi membru al turmei? Erau de altfel vreo doi, trei vitei prin turma (am uitat sa intreb cati zimbri sunt in total acolo, eu am numarat vreo 36 cred, nu stiu daca mai erau si altii prin padure).
Aici se termina o iesire de weekend plina de istorie, Targoviste este un oras micut dar ofertant. Ai de toate acolo, de la locuri de cultura pana la locuri religioase. Ai ce sa vezi, este aproape, tot ce trebuie. Eu am fost doua zile dar daca pleci de dimineata, poti sa faci circuitul si intr-o zi.
Macar Zimbraria sa o vezi, merita. Eu m-am gandit imediat cum i-am vazut si la cartile lui Karl May, pe care le devoram in copilarie, unde tot vorbea de bizoni. Nu degeaba denumirea stiintifica zimbrilor, este Bison bonasus.
De asemenea, daca vrei cazare, Hotel King, este un hotel de 3 stele, cu camere decente, curat si au si restaurant. Mancare e buna, a fost ok si micul dejun si cina, recomand.