CM Russell poze cu indieni the scouts tablou

Scriitorii copilariei: Karl May

Prima mea carte citita vreodata a fost Old Surehand de Karl May. Am mai scris despre asta aici. Ca atare, de cam jumatate din viata am fost fan carti Karl May. Winnetou, unul dintre personajele sale a fost eroul copilariei mele.

Pentru mine, Karl May, era Indiana Jones dar varianta scrisa.

Cine a fost Karl May?

poza karl mayUn bagabont – si nu este o insulta. De origine germana, a trait intre 1842 si 1912, nascut intr-o familie saraca. Dupa cum reiese din wikipedia nu a fost deloc strain de inchisori. A fost privat de libertate de mai multe ori din varii motive.

Avand o bogata imaginatie, reusea sa se dea drept politist sau medic sau ce alte meserii mai avea nevoie ca sa isi duca tepele la bun sfarsit.

Probabil insa si aceste experiente l-au ajutat, cunoscand multi oameni. De asemenea, a avut ocazia sa calatoreasca mult prin toata lumea si a reusit sa transpuna ce a vazut in cartile sale. Si cand e vorba de carti Karl May… avem despre ce sa vorbim.

Uff, de unde sa incep?  Opera lui

Carti Karl May

Karl May este una vasta, din punctul meu de vedere a fost un scriitor foarte prolific. De altfel este unul dintre marii scriitori ai lumii, a vandut peste 200 de milioane de carti. Cartile sale au fost  traduse in multe limbi si indragite peste tot.

Personaje excelente

Mie mi-a aprins imaginatia cu personajele lui minunate. Eu i-am cunoscut operele prin seria de carti Karl May cu si despre indieni. Este vorba despre cartile cu actiunea in celebrul Wild Wild West.

Preferatii mei erau Winnetou – marele sef indian, un barbat adevarat, un filantrop, un erou s.a.m.d si Old Shatterhand. Romanele fiind scrise de obicei la persoana I, cand eram copil, am crezut ca acest Old Shatterhand este de fapt Karl May. Ulterior mi-am dat seama ca nu e asa.

Dar dezamagirea cea mai mare a fost cand mi-am dat seama ca Winnetou nu a existat niciodata in realitate, mi-as fi dorit ca el sa existe.

Mai sunt si alte personaje care imi placeau, cum ar fi Old Firehand, Old Surehand si diverse personaje, sau albe sau indiene. Pe unii i-am admirat, pe unii i-am urat – pentru ca erau salbatici si rai.

O lume minunata

Dar toate aceste personaje si toate aceste carti, mi-au creat un univers foarte, foarte misto. In acest univers ma afundam cu drag de cate ori aveam ocazia sa citesc vreo carte de-ale lui Karl May. Mama mi-a hranit pasiunea aceasta, era o perioada cand recompensele mele (pentru note, pentru comportament etc.) erau carti Karl May.

Imi placeau atat de mult incat incercam sa citesc cu portia, ca sa tina mai mult, sa nu se termine cartile atat de repede.

Sunt o gramada de carti care mi-au placut, insa cel mai mult cred ca mi-a placut seria Winnetou, ma refer la cele 3 carti cu acest nume. Evident, ultima dintre ele mi-a placut cel mai putin pentru ca acolo moare acest personaj si este o carte mai trista sau cel putin pentru mine. In imaginatia mea, desigur, a ramas inca viu.

Cum spuneam, sunt multe carti minunate scrise de Karl May si din fericire exista si ecranizari ale cartilor lui. Prima data am vazut un astfel de film, prin anii ’90 si l-am vazut pe un post german. Eram atat de fascinat ca m-am uitat fara sa inteleg ce zic, nu era tradus nici macar in engleza.

In cartile lui Karl May gasesti cam tot ce vrei. Sunt carti ce trateaza subiecte (sau perioade istorice) cum ar fi intamplari povestite in timpul lui Napoleon, carti ce prezinta aventuri de prin Vestul Salbatic, Africa etc. Te duce cam peste tot prin lume.


Daca ti-am facut pofta de carti Karl May, le poti lua de pe libris (link afiliat).


Tu ai citit vreo carte de la el, care este preferata ta?


Sursa imagini: wikipedia.org

4 thoughts on “Scriitorii copilariei: Karl May”

  1. Preferatele mele sunt Duhul deșertului Steaua sudului,
    Comoara din lacul de argint .Doi ani de vacanță Căpitan la15ani

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *