Diferenta dintre literar si literal

Literar si literal sunt doi termeni care seamana foarte mult, e diferenta de o litera practic. Evident, sunt paronime si sunt doi termeni care pot crea confuzie, tocmai prin prisma asemanarii lor. De asta am si ales sa scriu acest articol si hai sa vedem care este diferenta dintre literar si literal.

Diferenta dintre literar si literal

Ca de obicei, hai sa vedem ce zice dexonline despre ce inseamna literar:

LITERÁR, -Ă, literari, -e, adj. Care aparține literaturii, care se referă la literatură, care corespunde cerințelor literaturii. ◊ Limbă literară = aspectul cel mai corect al limbii naționale, produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciștilor, a oamenilor de știință etc. și constituind o sinteză a posibilităților de exprimare ale limbii întregului popor la un moment dat. – Din fr. littéraire, lat. litterarius.

Deci este ceva referitor la carti sa spunem, fiind un cuvant ce provine din literatura. Practic, prin comparatie, cred ca pot spune ca este ceva asemanator cu politie si politist.

Si literal inseamna:

LITERÁL, -Ă, literali, -e, adj. 1. Care se face, se reproduce etc. cuvânt cu cuvânt, literă cu literă; textual, exact. 2. (Mat.) Care conține mărimi notate cu litere. – Din fr. littéral, lat. litteralis.

Adica se refera la ceva exprimat exact asa cum este, fara niciun alt sens sau intelegere, ceva reprodus exact. Cred ca o forma asemanatoare, mai cunoscuta si mai folosita este literalmente. Aceasta are un sens sinonim cu efectiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *