aparat foto vechi alb-negru

Istoria filmului romanesc #3

Salve. Revenim cu un nou episod al istoriei filmului romanesc, avem episodul #3 in care o sa abordam perioada dintre anii ’20 si anii ’30. Primele doua episoade, le gasiti aici si aici. Este posibil sa fie cam ultimul episod din serie, ma gandeam ca deja anii ’40 sunt mai accesibili si exista informatie pentru ei. O sa ma interesez insa si in functie de cate informatii gasesc ma decid ce fac in continuare. As vrea oricum ca incepand de acum inainte – evident cand e vorba de seria asta – sa ma axez mai mult pe evenimentele din afara filmului, adica reviste, legi etc. Cred ca informatii de genul filmografie sunt mai usor de gasit ca celelalte.

sala veche de cinema

In martie 1931, apare „Curs de cinematograf” carte scrisa de D.I Suchianu, printre primele lucrari de specialitate romanesti.

In aprilie 1932, pe data de 11, apare „Visul lui Tanase„, regizat de Bernd Aldor. Este o coproductie romana-germana, realizata la Berlin si finantata de Constantin Tanase ce are si rolul principal. Este o comedie cu cuplete muzicale si care ar putea fi considerata destul de reala pentru ca urmareste peripetiile unui actor roman la Berlin.

In iulie 1934, se promulga Legea Fondului National al Cinematografiei, fond format din doua taxe: una de un leu la fiecare bilet si alta de 10 lei pe fiecare metru de pelicula importata. Fondul avea evident rolul de a crea baza pentru a putea finanta productiile cinematografice nationale.

Pe 7 februarie 1935 apare „Bing-Bang„, o caterinca exclusiv romaneasca realizata de Stroe si Vasilache cap-coada: scrisa, regizata si interpretata. La realizarea filmului se utilizeaza aparatura sonora de origine romana construita de inginerul Argani. De asemenea la realizarea filmului iau parte cunoscuti actori de comedie ai acelor vremuri precum Nicolae Gardescu sau Grigore Vasiliu-Birlic.

Tot in 1935 dar in octombrie apare volumul „Uzina de basme”, scris de Ion Cantacuzino. Acest volum reprezinta o incercare de a oferi publicului elemente de estetica a filmului trecand in revista genurile cinematografice, elemente de filmografie etc.

In 1936 apare documentarul „Satul Sant” regizat de Henri H. Stahl. Acesta este al treilea film dintr-o serie monografica ce trateaza satul romanesc sub indrumarea marelui Dimitrie Gusti. Tot in 1936 apar si primele trei documentare produse de Serviciul Cinematografic al Oficiului National de Turism in colaborare cu „Tohis Melo film” din Berlin. Numele acestora este: „Bucuresti, Colturi din Romania si Generatia de maine”. Acesta reprezinta un dublu eveniment: un prilej de afirmare pentru Paul Calinescu (regizor) si un inceput pentru viitoarea Directie cinematografica ce o sa apara in 1938.

In 1938 apare filmul „O noapte de pomina” regizat de Ion Sahighian cu un scenariu de Tudor Musatescu. Filmul a fost un mare succes de public si de presa, fiind o incununare a activitatii cinematografice de pana atunci.


Cam aici se incheie articolul, ne auzim data viitoare cu urmatorul. Pana atunci va las cu: #istoria filmului romanesc.

Sanatate!

P.S In realizarea articolului m-a folosit de informatiile gasite in cartea „Secolul cinematografului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *