femeie care se scarpina in cap

Diferenta dintre viabil si fiabil

Continuam sa deslusim impreuna misterele diversilor termeni si astazi vedem care este diferenta dintre viabil si fiabil. Sincer, acesti doi termeni mi-au pus mai mereu probleme. Stiu ca unul inseamna de durata si celalalt posibil. Asta daca ar fi sa gasesc niste sinonime foarte simpliste.

Dar care e care? Ca sa nu le mai incurc, am zis sa le notez. Si daca tot le scriu pentru mine, poate mai e de ajutor acest articol si altcuiva.

Diferenta dintre viabil si fiabil

Si hai sa vedem cand putem folosi viabil, pentru ce si cand putem folosi fiabil, pentru ce. Si sa ne ajutam de dexonline, cum am mai facut si altadata:

viabil1, ~ăa [At: PROT. – POP., N. D. / P: vi-a~ / Pl: ~i~e / E: fr viable1 (Blg) Care este apt să trăiască Si: (înv) vital (7). 2 (D. ființe, mai ales d. nou-născuți) Care prezintă condițiile anatomice și fiziologice indispensabile vieții (1). 3 (Fig) Care prezintă condițiile necesare pentru a se menține timp îndelungat.

Adica, eu l-as traduce prin ceva de durata si dam si niste exemple mai jos.

fiabil, ~ăa [At: DN3 / Pl: ~i, ~e / E: fr fiable] (D. componente, aparate, instalații, echipamente) Care prezintă siguranța în funcționare (în condiții date și într-un timp dat).

Adica, acesta se traduce cumva prin siguranta, de incredere.

Iti aduci aminte cele doua posibile definitii ale mele de la inceput? Din doua, am nimerit doar una.

Dar hai sa vedem si niste exemplu, acum ca stim ce inseamna, cum am putea folosi cele doua cuvinte.


Viabil: cand te referi la ceva de durata, de exemplu daca ii propui cuiva sa colaborati pentru un proiect, ii poti spune ca este viabil si ii poti explica si de ce

Fiabil: daca de exemplu iti vinzi masina si vrei sa-i spui cumparatorului ca este functionala in parametri ei.


Sau daca ti se pare prea complicat, poti sa zici ca: ai un proiect sanatos, pe termen lung in loc de viabil si sa mor daca te mint bossule, masina functioneaza perfect, n-are kilometri dati inapoi, ba chiar inainte pentru fiabil.

Dar macar daca ai dubii si primesti vreun mail sau ceva care contine acesti termeni, acum stii care este diferenta dintre viabil si fiabil.


sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *