multi dolari la un loc

Tara n-are bani? Pai atunci mai printeaza, ce nu mai avem tus?

Asta era intrebarea care ma rodea cand eram mic. Daca Romania nu sta bine cu banii, de ce nu printam mai multi? E ok, nu? Nu. Si o sa vedem impreuna de ce, explicat simplu. La final, o sa pun evident si videoclipul care sta la baza articolului.

Dar hai sa vedem impreuna de ce o tara nu poate printa bani daca economia nu merge bine.

Deci de ce o tara nu poate printa bani?

Ca sa intelegem de ce, ar trebui sa intelegem cum functioneaza sistemul economic al unei tari, dintr-un anumit punct de vedere.

Principiul e acelasi:

  • fiecare stat are o banca centrala – B.N.R – in cazul nostru, organism independent de politica
  • banca centrala controleaza rezervele de bani
  • banca centrala determina cati bani sunt in circulatie la un moment dat
  • guvernul poate implementa politici financiare cum ar fi cresterea sau scaderea taxelor
  • guvernul insa NU poate creste pur si simplu rezervele de bani

Intelegand aceste aspecte se revin la intrebare de ce o tara nu poate printa bani daca sta prost cu resursele?

Daca s-ar proceda astfel, ar face mai mult rau decat bine. Asta pentru ca, daca ar fi mai multi bani in circulatie – produsi artificial – producatorii pur si simplu ar creste preturile. Asta in loc de a produce mai mult, astfel incat sa creeze locuri de munca si sa ajute la cresterea economiei.

S-a si intamplat de altfel de exemplu in Zimbaue sau in Venezuela, dupa cum reiese de aici.

Iar asta duce la o crestere a inflatiei, care pe scurt ar insemna ca, daca o paine costa azi 1 RON, in conditiile unei inflatii mari, n-ai mai cumpara o paine cu aceeasi suma ci cu mai mult.

Ca sa ajute piata economica din tara, dar fara a risca o astfel de crestere a inflatiei, bancile centrale recurg la o alta metoda. Si anume, vand sau cumpara obligatiuni de stat. Pe scurt, o astfel de obligatiune de stat, inseamna ca imprumuti bani cuiva, iar el se jura ca ti-i da inapoi cu dobanda.

Cand banca cumpara astfel de obligatiuni, injecteaza numerar in piata, bani care nu erau inainte de asta in piata. Asta s-a intamplat de exemplu si in 2008 dar si in 2020, cand banca a cumparat titluri de stat de la guvern.

Prin cumetria asta, banca centrala forteaza mana investitorilor. Adica, cumparand foarte multe titluri de stat, le scade randamentul (practic dobanda). Astfel incat, cei care investesc la bursa sau in asa ceva, merg spre companii mijlocii si mici si atunci le ajuta pe acestea cu numerar.

In teorie, aceste actiuni ajuta economia sa creasca sanatos si pe termen lung. In practica, vom vedea. Eu nu sunt economist (teoretic sunt dar nu sunt practicant), mie mi se pare ca e ciudat. Adica, ok, nu printezi bani dar cumva guvernul printeaza titlurile alea de stat, ceea ce face guvernul sa fie dator bancii centrale. Si e o bucla care poate continua mult timp.

In fine, dar nu stiu cat de sanatos este pana la urma.

Ai aici insa clipul cu explicatiile animate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *