diferenta dintre solidar si solitar

Diferenta dintre solidar si solitar

Revenim la paronime si astazi vedem care este diferenta dintre solidar si solitar. Doi termeni foarte similari ca structura dar care ca sens, merg in directii total opuse. Ba mi se pare chiar un pic ironic, faptul ca ar putea fi considerati cumva in antiteza. Dar vedem mai jos si de ce.

Ca de obicei pentru astfel de articole, apelam la dexonline, ca sa avem un punct de plecare.

Diferenta dintre solidar si solitar

Si vom incepe cu solidar.

SOLIDAR, -Ă, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. ♦ De care răspund în egală măsură și împreună mai multe persoane; spec. care leagă între ei într-un raport de obligații mai mulți creditori și un debitor sau mai mulți debitori și un creditor. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic. – Din fr. solidaire.

Si acum sa vedem ce inseamna si solitar:

SOLITAR, -Ă, solitari, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se găsește singur; izolat, singuratic. ◊ Floare (sau frunză etc.) solitară = floare (sau frunză etc.) care crește singură pe tulpină. ♦ (Despre locuri) Pustiu, neumblat. ♦ (Despre ființe; adesea substantivat) Care trăiește sau căruia îi place să trăiască singur, izolat, departe de societate. 2. S. n. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici). – Din fr. solitaire, lat. solitarius.

Asadar, solidar are mai multe sensuri. Din punctul meu de vedere ar putea fi sinonim si cu o persoana empatica sau cu termenul de filantrop. Vorbim aici mai mult de termenul folosit la „figurat”, nu de cel „tehnic”, utilizat in legislatie. Pentru ca daca vorbim de un contract de credit, putem gasi termenul de solidar, in acel caz fiind sinonim insa cu termenul de garant. Cel mai adesea insa, cel putin in vorbirea curenta, este folosit cu sensul mentionat prima data.

Iar solitar poate fi la randul sau sinonim cu „retras/ ascuns” si as zice eu chiar „introvertit”. Si in acest caz, ne referim desigur la un sens „figurat”. Eu am in minte cand scriu asta, o persoana care prefera singuratatea, care nu este atat de volubila si nu ii place sa fie in centrul atentiei.

Asadar, cam astea ar fi principalele diferente dintre solidar si solitar. Am ales zic eu si o imagine expresiva (sau cel putin mie mi-a placut mult) generata cu Bing Images.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *