ilustratie vectoriala castel medieval, maro si verde

Diferenta dintre lord si conte

Articolul de astazi vine in urma faptului ca tocmai am terminat o serie de 3 carti din zona de romane istorice. Vorbim de Anglia, incepand cu anii 300 si ajungem pana pe la 1600. Vorbim de o serie de 3 carti – probabil vineri voi scrie despre ele. Acolo am tot dat de diversi termeni din astia specifici nobilimii din Evul Mediu. Ca atare, am fost curios sa aflu care este diferenta dintre lord si conte.

Pentru ca din carti nu mi-a fost clar – pana la urma sunt romane, nu lucrari stiintifice – am decis sa fac singur un pic de research. Marturisesc insa ca este un pic dificil. Asta pentru ca cele doua titluri se aseamana ca functie. Sunt si diferente dar si multe variabile, nobilimea din vremea respectiva nefind stabila din niciun punct de vedere.

Diferenta dintre lord si conte

Ca de obicei pentru astfel de articole, hai sa vedem ce zice dexonline mai intai:

Lord

LORD, lorzi, s. m. (în Anglia) 1. (În Evul Mediu) Mare proprietar funciar; (în prezent) titlu nobiliar ereditar sau conferit de monarh; persoană care poartă acest titlu. 2. Membru al Camerei superioare a Parlamentului. Camera Lorzilor. 3. Termen care intră în componența titlului oficial purtat de unii înalți demnitari din Marea Britanie. – Din engl., fr. lord.

Deci pe vremuri, un lord era un mare boss, care putea fi proprietarul unor terenuri pe care le administra. De asemenea, inteleg ca avea si un rol politic etc. In prezent, titlul de lord mai exista in U.K insa este un titlu mai mult onorific. Un soi de formula de adresare, o forma de respect. Evident, nu mai are aceeasi putere ca pe vremuri. Poate fi de asemenea dobandit prin mostenire. Este cumva asemanator titlului de „Sir” cu diferenta ca acesta din urma NU se poate mosteni. Este acordat individual pentru mari realizari in diverse domenii.

Conte

CÓNTE1, conți, s. m. 1. (În Evul Mediu) Mare senior, conducător al unei provincii, cu funcții administrative și militare. 2. Titlu de noblețe ereditar, intermediar între viconte și marchiz (în Occident) sau între baron și prinț (în Rusia țaristă); persoană având acest titlu. – Din fr. comte.

Aici intervine un pic confuzia daca ma intrebi pe mine. Pentru ca aceasta definitie, seamana izbitor cu cea de mai sus. Nu e clar din punctul meu de vedere, asa ca hai sa lamurim un pic situatia.

Desigur, depinde foarte mult de contextul istoric la care ne referim – pot fi diferente majore – dar la general, hai sa incepem asa.

Un conte, era un administrator al unui tinut, denumit „comitat”. Facea parte din nobilime si administra acel teritoriu – se ocupa de a face dreptate dar si de a strange darile etc. Era implicat si in viata politica. Titlul de conte se putea mosteni dar si dobandi in alte moduri. Cel mai des insa cred ca era mostenit (nu prea cred ca nobilimea si-ar fi dorit sa primeasca „oameni de rand” printre ei, oricat de vrednici ar fi fost).

Un conte era mai sus pe scara sociala si in rang fata de un lord. De asemenea, putea avea mai multi lorzi in subordine, acestia fiind vasalii lui.

Un lord, avea la randul sau functii asemenatoare unui conte cu diferenta ca nu avea cum sa aiba o putere la fel de mare. El era la randul sau vasalul unuia mai mare in ierarhie, fie un alt lord, fie alti nobili.

in concluzie…


Din punct de vedere semantic sa spunem asa sau a importantei, cele doua tiluri sunt total diferite. E ca si cum ai compara nu stiu, un muncitor cu ziua cu un patron (stiu ca e cam trasa de par comparatia dar n-am gasit altceva mai bun). Din alte puncte de vedere insa – administrativ de exemplu – treburile lor erau similare dar diferea nivelul.

Adica amandoi aveau datoria de a administra tinuturile din subordinea lor, de a asigura paza si protectia, de a colecta taxe, de a da legi, de a plati armata cu care sa participe eventual si la campaniile suzeranilor etc. Insa cum spuneam, la un cu totul alt nivel. E ca si cum am discuta de un primar al unui sat de la tara, in comparatie cu un primar al unui oras mare.

In concluzie, putem rezuma pe scurt:

  • cele doua titluri sunt diferite ca importanta – ierarhic vorbind si din punct de vedere socio-politic
  • cele doua titluri seamana ca responsabilitati, difera insa gradul de putere si influenta. Un conte era mai puternic decat un lord

La nivelul Romaniei, nu au existat si nu exista acesti termeni, aceste titluri.

Sinonimele ar fi insa, aproximativ urmatoarele:

  • lord = boier – boierii aveau privilegii politice, economice si sociale si formau o clasa nobiliara distincta
  • conte = jude – acesta stapanea un tinut, din toate punctele de vedere

Desigur, sunt aproximari, nu pot fi comparate exact dar am incercat sa avem si ceva local.


sursa imagine: publicdomainvectors.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *