Diferenta dintre compliment si complement

Diferenta dintre compliment si complement

Continuam seria de articole cu diferentele. Daca vrei sa explorezi subiectul, poti da un search pe site cu termenul diferenta dintre sau ai categorie in meniul de sus. Imi plac articolele de genul, pentru ca multe dintre ele au fost apreciate si cautate, asa cum reiese din statistici. Ceea ce ma bucura, e placut sa stii ca nu scrii degeaba si ca ce scrii poate fi de ajutor pentru cineva. Multumesc tuturor.

Dar acum hai sa vedem care e diferenta dintre compliment si complement, nu de alta dar sa nu faci vreo duda cu vreo gagica.

Diferenta dintre compliment si complement

Incepem invers de data asta, cu definitia complementului.

Definitie eu:

complement: chestie din gramatica pentru care ai mancat bataie in scoala generala

Definitie dexonline:

COMPLEMÉNT, complemente, s. n. 1. Ceea ce se adaugă la ceva spre a-l întregi; complinire. 2. Parte secundară a propoziției care determină un verb, un adjectiv sau un adverb. 3. Substanță de natură proteică prezentă în serul normal și care participă la procesul imunității. – Din fr. complément, lat. complementum.

Si acum sa vedem ce inseamna compliment.

Definitie eu:

compliment: ce-i spui unei gagici cand vrei sa vezi ce se gaseste pe sub hainele ei. Apropo, daca urli pe strada pisi, pupa-ti-as talpile, as vrea sa fiu pamantul pe care calci, nu inseamna ca i-ai facut un compliment. Inseamna ca esti un bou. Compliment este sa-i spui cuiva ca ii sta bine cum s-a tuns, arata bine, e smart etc. In principiu, tot ce inseamna ceva pozitiv, e un compliment.

Definitie dexonline:

COMPLIMÉNT, complimente, s. n. 1. Cuvânt de laudă, de măgulire, care exprimă o atitudine prietenească, de stimă, de respect sau de considerație. ◊ Loc. adv. Fără compliment = fără exagerare, fără gândul de a măguli; pe față, sincer. 2. (La pl.) Salutări trimise unei persoane prin intermediul cuiva ca expresie a politeții. 3. Înclinare a capului sau a corpului în semn de salut respectuos; plecăciune, reverență. – Din fr. compliment.

Ca sa rezumam, diferenta dintre compliment si complement, este substantiala. Sunt paronime dar aici se opresc asemanarile.

Pentru ca un compliment, este o apreciere adresata cuiva, un complement, este o parte a propozitiei. Cel mai des cred ca este folosit in alta forma, complementar. Unde are sensul de intregire, completare.

In speranta ca acum e clar pentru toata lumea, daca ti-a fost de ajutor articolul, nu refuz un compliment in comentarii.


Gluma din imagine nu-mi apartine, a fost spusa de Alexandru Minculescu, eu doar am adaptat-o. O poti auzi aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *