Diferenta dintre cofeina si cafeina si codeina

Diferenta dintre cofeina si cafeina si codeina

Ultimul cuvant, codeina, l-am adaugat doar pentru ca este un paronim, nu stiu neaparat daca este un termen care creeaza confuzie dar am zis sa fie pe lista. Dar hai sa vedem care este…

Diferenta dintre cofeina si cafeina si codeina

Sa le luam pe rand.

Cofeina este acea substanta care iti aranjeaza trasaturile dimineata si te ajuta sa treci peste o seara mai grea – fara prea mea mult somn sau de ce nu, e ceva ce consumi zi de zi. Se gaseste in cafea, ceai, cacao (inclusiv ciocolata), unele bauturi carbogazoase si tot asa.

Din punct de vedere chimic, vorbim practic de un alcaloid. Iar una alcaloid este o substanta organica ce se regaseste in majoritatea plantelor dar au roluri diferite. In unele cazuri, plantele le folosesc ca sistem de aparare – cum ar fi capsaicina din ardeiul iute – ceea ce aparent, nu apara aceste plante si de oameni.

In cazul de fata, cofeina este un alcaloid cu rol excitant asupra sistemului nervos dar si al inimii, cumva actioneaza asupra adrenalinei, hormonul agitatiei, cum NU ii spun oamenii de stiinta ci doar eu.

Bine, bine dar care e diferenta dintre cofeina si cafeina?

Niciuna. Vorbim de aceeasi substanta dar diferenta de denumire este data de limba din care provine. Ambii termeni sunt de imprumut in limba romana (imi pare rau, nu exista in limba daca).

Cofeina – provine din nemtescul koffein

Cafeina – provine din frantuzescul caféine asa cum reiese daca consulti dexonline.ro.

Da’ cu codeina aia ce e?

A intrebat nimeni. Pai iti explic.

Codeina, aduce fericirea la inceput – daca o folosesti gresit – si nefericirea dupa aia, din acelasi motiv.

Singura asemanare intre codeina si cofeina, este ca si aceasta este un alcaloid. Este derivata insa dintr-o cu totul alta sursa si anume opiu – care la randul lui se regaseste in mac.

Sa spunem asa, este ruda mai saraca a morfinei. In cantitati mici, se poate regasi in diverse medicamente, anti diareice, anti tuse etc. Din cate stiu, este folosita insa si ca un analgezic puternic pentru cei cu dureri foarte mari.

Este insa un medicament si nu trebuie folosit in alte scopuri – pe care nu vreau sa le mentionez. Spun doar atat, ca pe teritoriul Romaniei cel putin, este catalogat ca drog de mare risc (folosit fara prescriptie medicala in cantitatile indicate). Ca orice derivat din opiacee, are si acest side-effect, cel de narcotic.


Ca sa rezumam, diferenta dintre cofeina si cafeina si codeina, este:

  • una semantica – pentru primii doi termeni
  • una de provenienta si destinatie pentru codeina.

Asemanarea totusi intre cei trei termeni, este una semantica, le putem cataloga pe toate trei ca paronime (un pic tras de par, stiu).


sursa imagini: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *