Despre vanatoare si pescuit sportiv

Despre vanatoare si pescuit sportiv

Bun, atacam astazi un subiect sensibil pentru niste persoane. Nu de alta dar sunt multe persoane ipocrite in ziua de azi si toata lumea ia apararea tuturor si nimanui. Trecand peste asta, eu as vrea doar sa atrag atentia asupra unui aspect care mi se pare ciudat.

Provin dintr-o zona de munte si din stramosi padurari ce au tinut tot timpul arma in mana, fie cand protejau padurea, fie cand protejau patria in primul sau al doilea razboi mondial. Ca atare, sunt obisnuit cu ideea de vanatoare, desi n-am participat la asa ceva.

Da, n-am nimic impotriva vanatorii si a pescuitului cu cateva conditii. Mai intai, mi se pare ca si animalele are trebui sa aiba sanse cat de cat egale. Adica, nu mi se pare ok sa iei pusca cu luneta, sa te cocoti pe o platforma in copac, sa ai gonaci si chestii de genul si tu sa tragi comod cu pusca. Nop, depune si tu ceva eforturi. Nu stiu, stai in padure toata ziua, alearga dupa animale, cauta-le, lupta-te cu ele (si nu folosind curent electric dinamita sau mai stiu eu ce), fa ceva. Apoi, sa aiba loc in zone in care suntem siguri ca fauna este bine reprezentata si ca nu avem probleme cu speciile din acea zona.

Pe undeva, asta cred ca e valabil si la pescuit desi acolo par ca sunt ceva mai fair lucrurile. Ma uitam la clipul asta insa si am decis ca nu inteleg ideea de pescuit sportiv, cam ce face tipul ala. Adica, ai nevoie de niste skill-uri ca sa prinzi peste, pe care le inveti in timp. Ai nevoie de scule, care costa destul. Ai nevoie de un permis pe balta etc. Ai nevoie de multe si toate costa. Ok, de ce sa nu pescuiesti undeva unde poti pastra pestele, sa-l mananci? Nu mi-ar placea ideea sa fac astfel de eforturi si dupa aia sa-i dau drumul inapoi.

Nu mai zic de aia de se lupta cu orele cu ditai pestele mai, mai sa-i traga din barca si apoi l-au prins, gata, lasa-l sa zboare. Pai degeaba ne-am luptat noi atat?

Atunci la ce mai pescuiesti? La lanseta, dar doar sa-l ranesti un pic, sa-i faci o poza si atat? Daca tot il pescuiesc, eu as vrea sa-l si mananc, ca pana la urma asta ar trebui sa fie scopul prioritar al pescuitului si vanatorii, nu, luat capul si asezat pe perete sau coltii pusi nu stiu unde.

Evident, nu sunt de acord cu mers la vanatoare si impuscat in trei ore 50 de mistreti, 20 de caprioare, 5 ursi samd.

Inteleg ideea de vanatoare sau pescuit dar in scopul procurarii hranei, nu in alte scopuri. Desi inteleg de ce unii oamenii nu pot fi de acord cu astfel de activitati, in continuare militez pentru un pescuit nesportiv.

Daca tot te-ai dus, n-are rost sa-i dai drumul. E ca si cum te duci in club, agati o gagica, o aduci acasa, o exciti un pic si apoi o dai afara din casa pe motiv ca ai vrut doar s-o agati si sa-ti faci o poza cu ea. Nu mai bine faci treaba pana la capat, daca tot te-ai apucat?

Sursa imagine: pexels.com

2 thoughts on “Despre vanatoare si pescuit sportiv”

  1. Robert Stefan

    Dincolo de prinsul pestelui si apoi eliberarea acestuia sta euforia pescarului de a prinde peste si de a se simti bine. Si eu sunt un adept al pescuitului sportiv si sustin asta. Mai bine sportiv decat sa vina pe balta d-aia bu burta lipita de spate si sa curete apa de peste . Pentru ei nu conteaza daca-i mic sau mare. In burta sa intre . Si asa toate baltile salbatice au ramas doar balti . Nu tu peste , nu tu nimic doar pentru ca sunt unii care se gandesc ” de ce sa prinda si altii , cand pot sa golesc eu balta? ” Mult mai bine pescuit sportiv. Si eu asemenea multor altora am ales sa investesc sute si sute de lei in echipament , aleg sa platesc balti doar pentru a-mi satisface placerea. Si dincolo de asta fac bine si pestilor mai mici ce trebuie lasati sa creasca.

    1. Inteleg ce zici, dar imi mentin parerea. De asemenea, evident ca nu mi se pare ok sa se pescuiasca pana la epuizare. Sa se pescuiasca fara sa pericliteze speciile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *