sala veche de cinema

Istoria filmului romanesc #4

Salve. Desi ziceam ca s-ar putea sa nu mai scriu, am zis sa mai fac un articol despre #istoria filmului romanesc si tratam de data asta anii ’40 prin prisma evenimentelor cinematografice din acea perioada. Deci daca sunteti curiosi sa mai aflati cate ceva despre film in general, va invit sa cititi articolul de mai jos.

 

In 1941 se da un decret-lege prin care O.N.C (Oficiul National Cinematografic) devine un gen de Administratie Comerciala. Modificarea da o mai mare flexibilitate productiei cinematografice romanesti, un soi de regularizare a programului. Saptamanal apar jurnale de actualitati, filme documentare si treptat se face trecerea catre un volum mai mare de filme artistice. Razboiul impiedica insa planurile directorului Ion Cantacuzino care avea ambitii mari.

In 6 iunie 1942, se semneaza la Bucuresti un acord cinematografic romano-italian. Scopul acordului era constructia studiourilor, coproductii, avantaje la difuzare etc. Planurile acestea insa s-au concretizat doar prin constituirea unei societati mixte de productie si difuzare „Cineromit”. Prin aceasta s-au realizat niste filme de propaganda precum „Odessa in flacari” si „Escadrila alba”.

 In martie 1943 apare „O Noapte furtunoasa” in regia lui Jean Georgescu si cu actori precum Alexandru Giugaru, Maria Maximilian sau Radu Beligan. Filmul este evident o ecranizare dupa Caragiale. Este insa un film foarte important in cinematografia romaneasca, fiind un film de baza si un model de urmat in ciuda faptului ca a fost realizat in conditii tehnice deosebit de dificile.

In august 1944 apare o noua serie de actualitati realizata de ONC. Pentru aceasta, doi operatori romani si anume Ovidiu Gologan si Ion Cosma filmeaza bombardamentele germane asupra Romaniei. Seria incepe din septembrie.

In aprilie 1948, moare un pionier al filmului romanesc de animatie, Aurel Petrescu. A activat intre 1920 si 1930 realizeaza filme de animatie, documentare si cateva filme de fictiune.

In 1950, apare „Rasuna valea”, primul film al cinematografiei romanesti socialiste, in regia lui Paul Calinescu si cu actori premul Marcel Anghelescu, Geo Barton, Radu Beligan sau celebrul Ilarion Ciobanu. Filmul este pe undeva unul real, ce povesteste un episod al constructiei caii-ferate dintre Bumbesti si Livezeni. Este de asemenea si un film de propaganda, evident.


Cam atat pentru astazi, voi reveni probabil cu ultima parte, cea despre anii ’50, nu stiu daca trec mai sus de atat.

Sanatate!

Referinte: cartea „Secolul cinematografului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *