poster film intoleranta 1916

Intoleranta

#Cele mai bune filme se cere alimentat, asa ca am revenit cu un nou articol pe tema asta. Este vorba din nou de un film regizat de D.W. Griffith, la fel ca si „The Birth of a Nation„prezentat deja pe blog. Filmul prezentat astazi, se numeste „Intolerance” (Intoleranta) si a fost realizat in 1916.

print-screen din filmul intoleranta 1916

Filmul a fost prezentat prima oara la New York, pe 5 septembrie 1916, in „Liberty Theatre”. Este considerat o reala capodopera a filmului mut si printre primele filme artistice. Este considerat de asemenea ca fiind un film ce a pus bazele limbajului cinematografic de astazi.

„Intoleranta”, a fost un film foarte indraznet pentru acea perioada si foarte arbitrar. Nu a semanat deloc cu ceva facut pana atunci. In cele circa doua ore si jumatate cat tine, sunt prezentate patru povesti dar care se intercaleaza, nu sunt cursive. Desi sunt plasate in perioade foarte diferite de timp, cele patru au ceva in comun: intoleranta si lupta ei cu rigorile vremurilor respective. Se spune ca acest film este un raspuns la „The Birth of a Nation”, film care a starnit o puternica polemica.

„The intolerance”, este dupa cum spuneam impartit in patru:

  • Una din povesti este o drama moderna,  este prezentata povestea unui tanar ce este acuzat de crima in timpul luptelor greviste din 1911.
  • A doua poveste, este despre un cuplu de tineri hughenoti ucisi la Paris, in timpul masacrului din Noaptea Sfantului Bartolomeu;
  • A treia poveste, are loc in Iudeea si este ceva despre calvar, despre cruzime si despre nedreptate.
  • Ultima poveste, are loc in Babilon si este vorba despre un complot de la curtea lui Balthazar, ce prezinta atacarea si invadarea lui de catre persi.

Filmul este cum spuneam o capodopera, insa o capodopera foarte costisitoare. Producerea lui a costat doua milioane de dolari, un record absolut, atins abia in 1926 pentru prima data. S-au filmat circa 100 000 de metri de pelicula iar varianta finala avea circa 9 ore.

„Intoleranta”, a fost considerat insa un esec la momentul respectiv. Era prea mult pentru cat putea intelege publicul de atunci. Pe de alta parte, filmul privit in ansamblul lui este un film anti-razboi, anti-violenta, anti-nedreptate, anti-tot. Aparitia sa culmineaza insa cu intrarea USA in razboi, ceea ce face sa aiba parte de o primire foarte rezervata, complet nedrept.


Fiind realizat in 1916, filmul nu mai este protejat de nici un fel de lege a drepturilor de autor, ca atare poate fi vazut legal, direct pe youtube la calitate destul de buna.


Referinte articol:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *