Ce este un business angel? (p)

Trăim într-o lume rapidă ce evoluează permanent. În timp, pare că se modifică și mentalitatea oamenilor, valabil cel puțin pentru un procent din populație. Mi se pare că ultimii ani și în special 2017 s-a mers tot mai mult pe ideea de antreprenoriat ceea ce mie mi se pare un lucru bun.

Lumea va evolua cu atât mai repede cu cât vor există mai mulți oameni independenți, cu inițiativă, dispuși să investească în ei și în ideile lor. Aceștia sunt oamenii care în timp vor schimba și vor crește alți oameni și vor schimbă mentalități și vor găsi noi moduri de viață.

A fi antreprenor nu este însă ușor. Nu știu, nu e de ajuns să îți faci o firmă și cam asta e, gata, eșți patron, stai liniștit. Este mult de muncă, foarte mult de muncă. Am tot citit interviuri cu antreprenori (mă tentează și pe mine ideea, pe termen lung) și cam toți spun același lucru, mult de muncă, multă răspundere și nu reușesc toți. Este deja un fapt că un procent mare din start-up-uri dau faliment în primii cinci ani.

Chiar dacă ai o idee bună de business sunt șanse mari să nu o poți pune în practică sau să nu reușești să o transformi într-o afacere de succes. Și se poate întâmpla asta pentru simplul motiv că îți lipsesc cunoștințele și contactele necesare. Aici intervine un business angel.

#ce este sau ce face un business angel?

Un business angel nu este Dumnezeu, desigur. Termenul provine din USA și se referea la oamenii care finanțau piesele de teatru de pe Broadway, piese care altfel nu s-ar mai fi dat.

În timp, termenul a fost preluat și acum se folosește în zona de antrepenoriat. Un business angel este practic o persoană cu experiență în ale antreprenoriatului care este dispusă să ajută antreprenorii la început de drum. Ajutorul acesta poate lua multe forme, poate fi de multe tipuri.

Un business angel poate ajuta un tânăr antreprenor cu finanțare dar și în alte moduri. Probabil mult mai important de atât este că poate pune la dispoziția unui tânăr antreprenor cunoștințele și contactele sale, practic know-how-ul și experiența sa de-o viață.

Un sinonim cred că ar fi cel de mentor, deși mi se pare că este mai mult de atât. O afacere poate da greș în mii de moduri, imediat. Mai ales la început de drum este de ajuns o greșeală mică și totul se poate duce de râpă. Imaginează-ți ce înseamnă să ai lângă ține o persoană care a făcut deja acele greșeli și te poate îndruma, îți poate spune de ce anume să te ferești.

La fel de important este și să ai relații. Și când spun asta nu mă refer la relații de genul pile, nu mă refer la șpăgi, foloase necuvenite etc. Mă refer la contacte, la oameni din mediul de business (dar nu numai), oameni cu care poți colabora, avea legături de afaceri etc.

Un business angel îți va pune la dispoziție dacă nu banii săi, ceva mai important de atât, know-how-ul lui, experiența lui și contactele lui, lucruri foarte importante și numai în viața de zi cu zi, nu mai vorbesc de afaceri.

Hai s-o luăm așa, de câte ori nu s-a întâmplat să vrei să cumperi ceva (să ne referim la un exemplu banal) și să apelezi la un prieten, care să-ți spună cam tot ce trebuia să știi despre produsul respectiv sau despre nișa respectivă? A fost important? Desigur, pentru că el făcuse deja greșelile de început, inerente. Cu ajutorul lui, ai trecut direct de etapa aia pentru că ți-a dat niște hint-uri care te-au ajutat.

Aplică doar atât pe o afacere și vei vedea singur cam care este importantă unui business angel.

Sursă imagine: https://blog.andreiursachi.eu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.