Care este diferenta dintre medicamentele originale si cele generice?

Probabil ni s-a intamplat tuturor, sa mergem la farmacie cu o reteta, sa cerem un medicament X cu o anumita substanta activa si farmacista sa ne recomande un alt medicament – echivalentul acestuia dar mult mai ieftin. Ni se spune ca este aceeasi substanta activa. E momentul in care creierul merge un pic la plimbare. Pentru ca iti pui intrebarea: de ce e mai ieftin? Si atunci o iei un pic in paranoia, pentru ca cel mai probabil consideri ca e contra-facut. Sau varianta numarul doi, ai impresia ca e o conspiratie si nenorocitii astia din farma ne fura, de ce nu zice nimeni ca exista si mai ieftin? Etc. Adevarul este la mijloc. Hai sa vedem care este diferenta dintre medicamentele originale si cele generice.

Care este diferenta dintre medicamentele originale si cele generice?

Diferenta e una logica, nu vrea nimeni sa te fure (ma rog), nu e o conspiratie globala si toata lumea tace pentru toti sunt implicati! Daca tot am scris propozitia asta, citeste-o si tu tipata, te rog, sa fie de efect.

Dar hai sa vedem clar care sunt diferentele:

Medicamente originale – sunt medicamente dezvoltate de o singura companie, care detine brevetul asupra acestora. Un anumit interval de timp (10-15 ani), doar compania producatoare poate comercializa acest medicament. Alte companii nu au voie fara ok-ul proprietarului.

Medicamente generice – dupa expirarea protectiei acordate de brevet, alte companii pot produce acele medicamente.

Ca sa facem o paralela, sa presupunem ca tu inventezi un pix. 15 ani doar tu ai drept sa-l produci si vinzi, pentru ca tu ai brevetul. Dupa 15 ani si altii pot produce si vinde pixul tau. Dar ei il vand mai ieftin, pentru ca e mai ieftin sa-l produca.

Sa incerc sa explic un pic diferenta de pret:

  • Medicamentele originale – un cost initial mult mai mare, ce trebuie amortizat. Pentru ca producerea lor a presupus: cercetare, studiu, dezvoltare tehnologie (cel mai probabil), testare, obtinere avize, marketing. Nu este ieftin.
  • Medicamentele originale – evident ca sunt mult mai ieftine. Din lista de mai sus, ramanem doar cu producere, obtinere avize si hai sa zicem marketing.

Deci, desi medicamentele generice trebuie sa ofere aceeasi calitate si eficienta ca medicamentele originare, medicamentele generice sunt mai ieftine, pentru ca ei au doar costul cu productia, nu si costurile cu dezvoltarea, cercetarea, testarea etc.

Asa se explica diferenta de pret, de ce sunt doua medicamente care fac acelasi lucru dar unul este mult mai ieftin (caci da, sunt diferente substantiale in unele cazuri).

Mare atentie insa! Daca ai primit o reteta pentru un anumit medicament si ti se ofera un altul, echivalent, verifica concentratia de subtanta activa. Pentru medicamentele generice, este permisa o variatie de + – 20% substanta activa, cee ce este posibil sa faca acel medicament un pic mai putin eficient decat cel pe care il iei in mod normal (am patit-o cu un anxiolitic si nu e bine, trust me).

Sau cel mai bine este sa-ti intrebi medicul, cand iti da reteta ce sa ceri, daca exista mai multe medicamente cu substanta aia activa si pe care e cel mai ok sa-l iei. El iti poate recomanda fara probleme.


Uite ce zic baietii de la FDA pe tema asta.


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *