Metoda lui So… ce? Socrate! Invata prin maieutica

Stiu, stiu, ce aia maieutica? Stiu intrebarea, nu si raspunsul sau cel putin nu stiam ca asa se numeste in romana. Pentru ca eu am gasit informatia in engleza, am cautat echivalentul, care credeam ca este Metoda Socratica sau ceva de genul. Aparent insa, se numeste maieutica si dexonline ne zice ca este:

MAIEÚTICĂ s. f. (La Socrate) Arta de a scoate la iveală în cursul discuțiilor filosofice, prin întrebări neașteptate, adevărul. [Pr.: -ie-u-] – Din fr. maïeutique.[1]

Lasand insa defenitiile, sa revenim la metoda. Mie mi-a atras atentia pentru ca te ajuta sa inveti sau sa-ti lamuresti diverse chestiuni. Scriind articolul, ma gandeam daca oare ar putea fi folosit la interogatorii sau este folosita? In corporatii, garantez ca e folosita, fie si involuntar.

Metoda in sine presupune ca ar fi nevoie de minim doua persoane: un maestru care cumva are rolul de a conduce discutia si interlocutorul sau. Prin intrebari cumva din ce in ce mai deep, maestrul il forteaza pe interlocutor sa mearga mai departe cu gandurile, definitiile s.a.m.d.

Din punctul meu de vedere insa, este o metoda pe care o poti folosi si singur, daca ai un pic de imaginatie si experienta. Adica ma gandesc ca poti lista de exemplu pe o foaie pro si contra, sa scrii tot ce-ti trece prin cap si dupa aia sa dezvolti pe fiecare in parte.

Practic, despici firul in cat vrei tu si despicarea asta te poate ajuta sa iti formezi o imagine de ansamblu asupra problemei asupra careia reflectezi tu.

Nu am copii dar ma gandesc ca mai poate fi o metoda minunata de invatare cu copii. Discutii cu ei prin care sa-i ajuti sa-si dezvolte gandirea critica. Si daca nu-ti place varianta scrisa, uite si varianta video:


Sursa imagine:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *