Care este diferenta dintre argou si jargon?

Continuam seria diferentelor si astazi vorbim despre diferenta dintre argou si jargon. Asa cum ziceam si anterior, din aceste articole poti vedea care e diferenta dintre taur si bou, zarzare, caise si corcoduse, pastarnac, morcov si radacina de patrunjel, rege si imparat, rap si hip-hop si legume si leguminoase. Daca esti curios de oricare dintre aceste subiecte atunci le poti cauta in casuta din dreapta. 

Pana atunci insa, sa trecem prin cele doua definitii si sa vedem care este:

Diferenta dintre argou si jargon?

In principiu, putem spune ca inseamna acelasi lucru dar este o diferenta intre ele asa cum este de exemplu si intre vise si visuri sau intre nivele si niveluri (vom atinge si aceste subiecte pe viitor, in urmatoarele articole).

Le tot auzim prin mediul online dar si pe la televizor. Sunt oameni care le folosesc pentru ca sunt cool dar sunt si oameni care le folosesc cu scopul de camuflaj.

Hai sa vedem insa ce inseamna, sa le luam pe rand. Ca de obicei, pentru articole de genul folosesc dexonline, imi este de mare ajutor.

ARGÓU, argouri, s. n. Limbaj convențional, folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători etc. pentru a nu fi înțeleși de restul societății. – Din fr. argot.

Deci argou inseamna un soi de exprimare prin sinonime, cu scopul ca un om „normal” sa nu inteleaga limbajul respectiv. Din punctul meu de vedere, pe langa raufacatori cum scrie in dex, este folosit desigur si de tineri, de exemplu de adolescenti, mereu dornici de a fi la moda si a avea un limbaj fresh care sa-i deosebeasca de ceilalti.

Se mai foloseste desigur si cu scopul ca de exemplu, intr-o discutie telefonica inregistrata de un organ abilitat in acest sens, sa nu poate fi acuzati respectivii de chestii ilegale. Din cate stiu, pe vremuri, existau referinta la marijuana, in acest sens avand numele de cod de „CD”.

Exemple de argou intalnim tot timpul este suficient sa iesim din casa si sigur auzim un: misto, ciordit, gabor, parnaie, bulau, a lua plasa, a lua teapa, gagica, ginitor etc.

Astfel de limbaj se regaseste si in muzica si imi pare rau de asociere dar cred ca in muzica rap (cel putin in cea din anii ’90) si in manele este preponderent argoul.

JARGÓN, jargoane, s. n. 1. Limbaj specific anumitor categorii sociale, profesionale etc., care reflectă fie dorința celor ce-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor, fie tendința de a folosi termeni specifici profesiunilor respective și care se caracterizează prin abundența cuvintelor și expresiilor pretențioase, de obicei împrumutate din alte limbi, sau a celor de îngustă specialitate. 2. (Înv., azi impr.) Dialect, grai. – Din fr. jargon.

Jargonul este asemanator argoului, dar are o alta destinatie si o alta provenienta. Aici este vorba de un limbaj asa zis tehnic, specific unei anumite meserii. Din punctul meu de vedere, in timp, jargonul poate migra catre argou daca i se pare cuiva destul de interesant.

Exemple de jargon sunt multiple si desi la nivel de Romania dispar frecvent din meserii, jargonul se propaga. La nivel de corporatie de exemplu se folosesc cuvinte ca: ASAP – As Fast As Possible, TBD – To Be Discussed, EOD – End of Day etc.

Cam atat cu privire la diferenta dintre argou si jargon, ne vedem data viitoare. Daca ai ceva de adaugat, te rog sa lasi un comentariu mai jos.


Sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *