Desi am mai scris pe acilea si despre zona religioasa, as vrea sa incep cu o precizare. Scriu, cum scriu si despre celelalte subiecte pe care le gasesti pe site. Ca profan, nu ca specialist. Deci scriu despre ce-mi place, ce inteleg, ce ma intereseaza. Si unul din subiectele la care incerc sa lucrez mult in ultimii ani, este zona de dezvoltare personala.
Si te poti schimba/ poti schimba lucruri la tine acumuland diverse informatii din diverse domenii. Printre altele. Nici in psihologie sau mental coaching nu sunt expert asa ca nu dau sfaturi. Pe mine ma ajuta insa cum spuneam, sa trec prin mai multe zone, fiecare te poate invata cate ceva. Vorbind insa despre dezvoltare personala, imi voi mentine parerea de aici.
Acum sa trecem la subiectul de astazi insa, pentru ca trebuie lamurite cateva aspecte.
ce este un „Pateric”?
Conform dexonline:
1. Colecție de povestiri din viața vechilor călugări (trecuți de Biserică în rândul sfinților); text care face parte dintr-o astfel de colecție.
N-am idee cate sunt, pentru asta te poate ajuta doxologia.ro. Eu stiu de Patericul Egiptean si de Patericul Romanesc, acesta din urma fiind scris de arhimandrit Ioanichie Balan (nume care inseamna ceva pentru cei care stiu cate ceva despre crestinismul romanesc).
de ce sa citesti asa ceva?
Fie si din curiozitate. De cate ori am scris pe aici despre subiecte de genul, am scris si urmatoarele randuri. Si anume, ca nu trebuie neaparat sa fii religios ca sa citesti o carte de genul. Poti ignora partea de religie. Te poti alege insa macar cu niste povesti interesante.
Fiind insa vorba de oameni care au ales sa traiasca de unii singuri prin desertul egiptean cu zecile de ani in unele cazuri… nu prea are cum sa nu fie nimic interesant pe acolo. De exemplu, exista o poveste cu un astfel de calugar care se pare ca isi facuse chilia intr-un mormant al unui faraon si nu avea idee ce reprezinta.
Sau de exemplu, povestea foarte, foarte interesanta al lui Moise Cel Negru – ajuns din talhar calugar.
si „ascultarea” ce inseamna?
Pentru articolul/ povestea de fata, nu are sensul de a auzi. Nici sensul pe care il stim cu totii de prin scoala. Ci, din punct de vedere teologic, ascultarea este „un task” al fiecarui calugar in parte. Asta inseamna sa iti infrangi propriul ego si sa faci ce iti spune superiorul/ invatatorul tau. Hai s-o traducem printr-o disciplina dusa la extrem.
Pentru AVVA IOAN,ucenicul lui AVVA Pavel
Cuvantul „Avva” vine ori din ebraica, ori din slava veche, inteleg ca sunt mai multe variante. Din varii motive, as zice ca vine totusi din ebraica. Are intelesul de „parinte/ tata” dar mai degraba cu sensul de „invatator”. In principiu, fiecare calugar prezent in Pateric, a avut un astfel de invatator. Fiindca fiecare a fost ucenic la un moment dat.
Povestea de astazi, este una foarte interesanta, dar si amuzanta. Interesanta, pentru ca din ea reies doua lectii sa spunem asa:
- este uimitoare puterea credintei
- este la fel de uimitoare puterea disciplinei
N-am ce sa scriu eu in plus versus ce am citit, asa ca mai departe, am doar rol de scrib. Am citit povestea, mi-a placut, si mi s-a parut ca poate fi interesanta si pentru altii:
Se spunea despre avva Ioan, ucenicul lui avva Pavel, ca avea mare ascultare. Ca erau intr-un loc mormanturi si locuia acolo o leoaica. Iar batranul a vazut in locul acela balegi de bou si zicea lui Ioan sa se duca sa le aduca.Iar el i-a zis:
– Dar ce voi face, avvo, pentru leoaica?
Batranul glumind a zis:– De va veni asupra ta, leag-o si o adu aici!
Deci s-a dus fratele acolo seara si iata! a venit leoaica asupra lui! Iar el, dupa cuvantul batranului, s-a repezit sa o prinda si a fugit leoaica. Si alergand dupa ea, zicea:-Asteapta parintele meu sa te leg!
Si prinzand-o a legat-o. Si se necajea batranul si sedea asteptandu-l. Si iata a venit, tinand leoaica legata. Vazand batranul, s-a minunat. Si vrand sa-l smereasca, l-a lovit zicand:-Nebunule! Caine nebun mi-ai adus aici?
Si a dezlegat-o indata batranul si a slobozit-o sa se duca.
E o poveste scurta si chiar cu un iz anectodic. Eu nu mai am nimic de adaugat, fiecare isi formeaza propria parere. Doar o recomandare: tine-ti simturile aprinse si lasa focul sa arda!
imagine creata cu Bing AI