ilustratie artistica tibie si peroneu creata cu bing ai

Diferenta dintre perineu si peroneu

Daca-i miercuri, revenim la diferente. Mai sunt multe mistere de elucidat si pentru mine si pentru tine. Si continuam cumva pe linia paronimelor. Nu de alta, dar astea mi se pare ca pot crea cele mai mari nelamuriri. Si astazi discutam despre diferenta dintre perineu si peroneu.

Cred ca este printre putinele dati cand cei doi termeni luati in colimator, apartin macar aceluiasi domeniu. Ultima data, cand am discutatat despre „diferenta dintre a decalota si a decoleta” s-a lasat cu surprize. Cei doi termeni fiind diametrali opusi. Inca o data, putem vedea cat de importanta este fie si o singura litera.

Care este diferenta dintre perineu si peroneu?

Ca de obicei, hai sa vedem ce are sa ne spuna dexonline.

Perineu

Regiune anatomică cuprinsă între organele genitale externe și anus.

Peroneu

Os lung și subțire al scheletului (uman), situat între genunchi și gleznă, articulat cu tibia și cu metatarsul, formând împreună scheletul gambei.

Asa cum am zis la inceput, cei doi termeni, provin macar din acelasi domeniu. Vorbim de domeniul medical. Este insa o diferenta fundamentala intre ei. Si daca ai probleme cu vreuna din cele doua parti anatomice mentionata anterior, trebuie sa ai grija la ce specialist te duci.

Perineu – deseamna asadar una din partile corpului pe care s-ar putea sa stai fix acum, cat citesti asta. Eu i-as mai zice si „partea nevazuta a corpului”, cum are si luna o parte nevazuta. Termenul a ajuns la noi imprumutati de la „fratii” francezi.

Peroneu – si acest termen vine tot din limba franceza. Daca iti mai amintesti de lectiile de anatomie din scoala, atunci cred ca iti amintesti si sintagma „tibia si peroneul”. Ca sa facem o paralela, ar fi echivalentul expresiei „ciocan si nicovala” sau „ac si ata”.

Daca esti microbist sau pasionat de sporturi in general, sunt sigur ca acest al doilea termen l-ai auzit mult mai des decat pe primul. Nu de alta dar din pacate, de-a lungul timpului, au fost multi sportivi care au suferit accidentari ale acestui os.


Ca sa simplificam, avem asa:

  • perineu – „regiune” musculara, aflata intre anus si genitale
  • peroneu – os mai subtire, aflat sub tibie, in spatele ei

Cam atat pentru astazi, ne auzim data viitoare cu alte diferente.


Pssst! Imaginea de la inceput, ilustreaza doar peroneul. As fi pus una si cu peroneul dar se pare ca Bing AI, considera ca-i o zona obscena. Iar imagini copyright free, n-am gasit. Deci ne multumim cu peroneul, perineul ori il verifici personal, pe „propria piele” ori cauti tu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1