ilustratie carte congo de michael crichton 1980

Congo de Michael Crichton

Sunt fan Michael Crichton. Am inceput cu Sfera si m-a rupt atat de tare, incat evident ca am cautat si alte carti de ale lui. Asa cum ziceam si aici (Germenul Andromeda) daca nu-i stii numele lui, stii numele asta: Jurassic Park. Ei da, e creatia lui, de la cartea lui a pornit toata treaba.

Congo a luat un loc in galeria cartilor mele preferate, pentru ca are tot ce-mi place mie: multime de elemente de SF, cautare de comori (propriu si figurat), aventuri, civilizatii vechi, inovatii s.a.m.d. Autorul insusi a incadrat cartea in genul „lumi pierdute”. De asemenea, a recunoscut deschis ca s-a inspirat din cartea Minele regelui Solomon, aparuta in 1885. Si aceasta este o carte pe care o recomand cu drag, mai ales daca esti fan al genului mentionat mai sus.

Cartea a aparut in 1980 si 15 ani mai tarziu a fost ecranizata. De asemenea, exista si un joc video din aceeasi perioada care are la baza cartea.

sinopsis Congo

In 1979, o corporatie americana cauta chestii prin Congo. Ceva diamante dar nu pentru industria bijuteriilor, ci pentru industria electronicii. Practic, vorbim de ceva materiale care pot fi transformate in niste conductori foarte buni.

Expeditia a fost trimisa pentru explorarea zonei Virunga, o zona densa, acoperita de padure tropicala (zona chiar exista). Oarecum din intamplare, expeditia descopera si un oras pierdut, orasul Zinj (fictional). Pastreaza legatura cu baza din Houston prin telefon si video.

Dar ce te faci cand legatura se intrerupe brusc si ultima transmisie primita este cea in care se ghiceste forma unei primate care distruge tot? Membrii expeditiei sunt omorati si totul este distrus.

Asadar, o a doua expeditie condusa de project managerul Karen Ross pleaca in zona respectiva. Normal, trebuie sa vada ce s-a intamplat cu prima dar si sa gaseasca diamantele alea. Sunt contra-cronometru, pentru ca nu sunt singurii care le vaneaza. Sunt mai multe corporatii care alearga dupa ele.

Aceasta a doua expeditie este insotita insa si de Munro, al mai mare expert in zona respectiva, cunoaste jungla, cunoaste autoritati, cunoaste triburi etc. Cunoaste cam tot ce misca. Si inca doua achitizii, Peter Elliot, un zoolog si doamna Amy… care doamna Amy e o gorila de sex feminin. Dar este o gorila speciala, pentru ca stie sa comunice prin limbajul semnelor. Poate o sa le fie de ajutor exploratorilor, cine stie?

Prin apropierea zonei insa, cam raman singuri. Bastinasii care insotesc expeditia NU mai vor sa inainteze. Ei considera tinutul unul blestemat, pe unde umbla duhuri rele. Care duhuri, au prostul obicei sa zdrobeasca capetele oamenilor care si-o ard pe acolo. Ce-i drept, afirmatiile lor sunt sustinute de ceva cranii turtite si nu doar de oameni.

Da’ ce animal sa fie ala care poate zdrobi capul unei gorile gen? exista asa ceva? Si cum draci scapi de el daca da?

Vor ajunge primii? Vor gasi diamantele? Vor scapa de orice e pe acolo? Cam astea sunt intrebarile la care nu-ti raspund eu ci cartea dar doar daca o citesti.

ochiul critic

Ce sa zic eu despre cartea asta dupa ce la inceput am zis ca a devenit una din cartile mele preferate? Logic ca mi-a placut si logic, o recomand.

Imi si plac genul acesta de lecturi, asta e clar dar este si genul de carte care are tot ce-mi trebuie mie. Genul de carte pe care mi-as dori sa o scriu si eu intr-o buna zi.

Gasesti cam tot ce-ti doresti in cartea asta, mai putin sex/ dragoste dar incolo, ai tot. Cartea te prinde rapid si te tine in suspans pana la final. Sunt si multe twist-uri, nu prea te prinzi de schema. Chiar cand crezi ca ai mirosit-o iti dai seama ca de fapt nu, esti pe un drum gresit.

Nu prea am ce sa spun in plus sau in minus. E o carte foarte faina si inca o data zic, o recomand cu mare, mare drag.

Iar pentru mine cel putin, Michael Crichton este un maestru al suspansului alaturi de Stephen King sau Joe Haldeman.


Cartea o poti cumpara de pe Carturesti, in limba engleza insa. Din ce vad eu, in romana, nu prea se mai gaseste. Poate doar pe la vreun anticariat.


Filmul inca nu l-am vazut dar trailerul pare interesant.


Psst! Coperta cartii nu este desigur cea afisata in articol. Aceasta este o ilustratie generata si prelucrata de mine. Mi s-a parut mai interesanta decat coperta originala, sa-mi fie cu iertaciune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *