ilustratie vectoriala virus mov

Trei situatii in care ar putea sa dispara un virus

Si nu ne referim doar la Covid. Desi materialul de la final porneste de aici. Asta pentru ca e cumva cea mai comuna referinta pentru noi. Ca mai stim si de gripa porcina si de gripa spaniola si de mai multe. Dar nu sunt boli contemporane si multora nu le spune nimic. Deci hai sa vedem cum dispare un virus?

Trebuie mentionat ca desi Covid-ul a lovit cel mai recent si cel mai puternic, situatia s-ar putea repeta. Sunt zeci daca nu sute de milioane de virusi pe pamant. Cumva cam oricare dintre acesti virusi ar putea lovi aproape oricand. Cu efecte mai mult sau mai putin asemanatoare pandemiei abia incheiate. Sau sper ca s-a incheiat.

Trei situatii in care ar putea sa dispara un virus

Sa ramana fara gazde

Cam asa se presupune ca s-a intamplat cu o gripa din 2020. Un virus pe numele sau „B/Yamagata”. E un virus din genul „Influenza” care infecteaza oameni, porci si foci. Cum spuneam, aparent ar fi disparut in 2020 cumva din cauza masurilor anti Covid.

Situatia expusa in material, este insa cumva urmatoarea: virusul infecteaza X gazde, unii supravietuiesc, se creeaza apoi imunitate, virusul dispare ca nu mai are pe cine sa infecteze. Sau „se ascunde”. Ca e posibila si varianta in care sunt „la pastrare” in gazde animale.

S-o incaseze de la vaccin

Iti amintesti ca ai fost vaccinat in scoala? De doua ori? Cel putin generatia mea. Ei bine, desi contestata puternic aceasta metoda de oameni cuprinsi de paranoia, conform studiilor, functioneaza. Cam asa au disparut doi virusi, variola si pesta bovina.

Nu ne mai sperie variola acum. Dar in trecut, Covid-ul a fost mic copil pe langa ea. Numai prin secolul 20 au murit de variola intre 300 si 500 de milioane de oameni. Ma ingrozesc numai cand scriu asta.

Poate ar trebui sa ne mai gandim un pic sau sa ne uitam si in trecut inainte sa o luam pe campii cu conspiratiile.

S-o ia pe coaja de la alt virus

Dap, daca „concureaza” pentru aceeasi zona, se poate ca un virus „mai puternic”, care se raspandeste mai rapid, poate sa faca alt virus sa dispara. E ca si cum avem nu stiu, niste vulpi si niste sacali in acelasi teritoriu. Sacalii se inmultesc mai repede, lucreaza in haite, mananca aceleasi chestii ca vulpile. Foarte posibil ca vulpile sa dispara de acolo, din cauza asta.

Cam asa ceva se poate intampla si cu virusurile. Cu mentiunea insa ca e posibil sa fie si virusuri ca nu „concureaza” ci „lucreaza impreuna”. Unul nu stiu, „da o gaura” in plaman, celalalt intra si isi face de cap.


Materialul video aici.


sursa imagine: publicdomainvectors.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *