afis film apostle 2018

Apostolul – film horror 2018

Habar n-am daca i-am tradus numele bine dar nu e problema, mai rau ca distribuitorii de film din Ro, nu am cum s-o dau in bara. Filmul a aparut in 2018, poarta numele original de „Apostle” si se vrea a fi un horror. Este scris, regizat si produs de Gareth Evans.

Ii are in componenta si pe Dan Stevens (Beauty and the Beast, Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, The Sea Beast), Michael Sheen (Midnight in Paris, Nocturnal Animals, Alice in Wonderland), Lucy Boynton (Bohemian Rhapsody, Murder on the Orient Express, The Pale Blue Eye), Mark Lewis Jones (Star Wars: The Last Jedi, Chernobyl, Troy), Bill Milner etc.

Distributia suna bine, oameni cu experienta, mie mi-a atras atentia filmul pentru ca avea cumva un grad de obscuritate/ intunecime sa zicem asa. A fost desigur ceva ce m-a atras la el, desi n-as sti exact sa zic ce. Dar hai sa vedem despre ce e vorba.

sinopsis „Apostolul film 2018”

In exact anul 1905, undeva prin Anglia se intampla o treaba. O tanara fata dispare din sanul familiei sale. In schimbul ei, se cere o recompensa materiala consistenta. Cine sunt cei care au rapit-o? O misterioasa secta aflata pe o insula cumva pustie.

Aceasta este in continuare interesata de noi adepti, asa ca poti ajunge acolo si poti fi integrat intr-o comunitate ideala. Toata lumea are de mancare si de munca, nu exista prea multe reguli – dar trebuie sa fii un credincios fervent – este un inceput de Eden. Sau asa isi doresc conducatorii acestui cult.

Fratele tinerei rapite insa nu vrea sa le dea banii ba mai mult isi vrea si sora inapoi. Asa ca ajunge si el pe insula incercand sa vada ce se intmpla pe acolo si cum si-ar putea elibera sora.

ochiul critic

As fi putut sa rezum intr-o singura propozitie sinopsisul de mai sus. Pentru ca pleaca de la o premisa cumva clasica si simpla: o persoana rapita, cineva care vrea sa o salveze.

Cum o salveaza, ce se intampla pe acolo etc. aici intervine regizorul care a incercat sa aduca elemente cumva noi. Nu e un horror tipic, e mai mult pentru oamenii care au rabdare si cauta cumva horror-uri psihologice. Deci daca vrei monstri si galeti de sange din primele 5 minute, atunci cauta altceva, nu e pentru tine.

M-am tot intrebat insa si daca a fost sau nu pentru mine. Pentru ca am asa, mixed feelings despre acest film. Ideea parea interesanta, desi cum spuneam, nu e neaparat ceva nou. O intriga clasica, dezvoltata insa in directii neobisnuite sa spunem asa. Nu ma deranjeaza deloc, insa m-a cam deranjat amestecul.

Avem cumva premise separate pentru vreo trei filme, pe care regizorul a preferat sa le amestece. Desi in prim-plan este acest cult religios expus prin prisma acelei rapiri, pe masura ce trece timpul, apar si alte elemente. Sunt explorate si zone fanatico/ religioase, motive gen „societatea perfecta e utopie” (vezi „Imparatul Mustelor„) dar si zone de supranatural. Exact asta mi se pare mie ca e problema cu acest film. Nu e destul, n-a urmarit o pista suficient de mult incat aceea sa devina cea principala.

Cumva, e ca si cum ai un bucatar care deschide frigiderul si amesteca ce gaseste pe acolo. Cred ca asta e si motivul pentru care poate filmul nu este mai cunoscut de atat.

Din punctul meu de vedere, cum ziceam si mai sus, sunt asa, jumi-juma. Nu e un film prost, merita vazut mai ales daca esti fan horror, imi pare insa rau ca se putea face mai mult. Adica se putea alege un subiect principal, mergem pe ala si aia e. Putem sa introducem si alte elemente dar hai sa dozam un pic.


Trailer aici


sursa imagine: impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *