buze din viitor

Masina eternitatii sau Tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Azi vorbim de Masina eternitatii, o carte ce seamana destul de mult cu basmul lui Ispirescu, Tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Pe undeva, ambele trateaza acelasi subiect desi in maniera total diferita. In afara temei, n-au absolut nici o legatura.

Numele original este They’d Rather Be Right, a fost scrisa de Mark Clifton si Frank Riley si a aparut in 1957. La noi a aparut sub numele Masina Eternitatii la editura Cristian Plus si costa 1.600 de lei cand a aparut (cel putin cartea pe care o am eu). Este o carte premiata, a castigat premiul Hugo in 1955.

Este o carte pe care am cumparat-o de la amicii de la Targul Cartii, contra a doi lei cred. Am cumparat-o atras de coperta care mi se parea psihedelica si misto. Cand am ajuns cu ea acasa insa si am vazut-o nu prea mi-a mai placut. Primul gand a fost sa o arunc pe motiv ca e cheesy, asa imi dadea impresia. Am deschis-o insa, am inceput sa o citesc si am fost foarte placut surprins.

coperta carte masina eternitatii

# sinopsis Masina eternitatii

Cum spuneam la inceput, tema este una clasica, cliseica si obsedanta pentru omenire. Inca din vremuri stravechi aveam alchimisti si vrajitori si etc. care au tot incercat sa gaseasca secretul nemuririi. N-au reusit dar sunt convins ca inca incearca. Ei bine, au reusit autorii cartii pe care tocmai v-o prezint eu acum. De asta spuneam ca i se potriveste numele de „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”.

Un tanar telepat si cu vedere psi se misca rapid de tot (a se citi „fuge”) impreuna cu doi savanti batrani. De ce fug? Pentru ca detin ceva dorit de mai multe persoane. Marul discordiei este un computer super-inteligent construit de cei trei ce a primit numele de „Bossy”. Este genul de robot ce poate gandi singur mult mai smecher ca R2D2 sau Data sau etc. ce poate oferi raspunsuri absolute la toate (sau cel putin asa se crede) si care poate trata foarte bine oamenii. Cartea inoculeaza ideea ca bolile sau degradrea fizica provine cumva de la mental, de la problemele mentale, un psihic mai slab etc.

Problemele lor incep cand transforma o femeie batrana intr-o femeie tanara. Este momentul in care toata lumea vrea acel computer de la politicieni la mafioti (scuze pentru pleonasm) la oamenii de rand etc. Cum protejezi un secret cand toata lumea il vrea? Aflati daca cititi cartea.

Recomandare: da sau nu?

Da, cu siguranta. Initial am crezut ca o sa fie o porcarie completa insa mi-a placut destul de mult. Suficient de mult sa-i dau un 4 stele pe Goodreads. Mi se pare o carte buna ce merita citita. Prezinta o ideea/idei revolutionare si mi se pare ca este o carte plina de subtilitati, exact asa cum imi plac mie. O sa incerc sa va las cu cateva citate din carte. Deci Masina eternitatii va asteapta sa o cititi cu nerabdare.

Citate Masina eternitatii:

-Orice om isi imprejmuieste mintea cu un fel de plasa de protectie, rosti Joe, fara a se adresa cuiva anume, formata din prejudecati, idei preconcepute despre ceea ce este acceptabil pentru el. Tot ceea ce receptioneaza, trebuie sa treaca prin acest filtru.

-Asa este, doctore, spuse Joe, fara ezitare. Primele fire ale acestei plase de protectie sunt tesute foarte devreme. „Nu face asta! Asta e rau! Asa e bine, copilasul mamei! Asta e obraznicie, sa-ti fie rusine! Esti prea mic sa faci asta singur! Asta nu-i de tine, asteapta sa mai cresti! Spune-i mamei cand copii se poarta urat cu tine! Si tot asa…

Fusese inteligent cand alesese periferia. NUmai aici, printre cei ce erau ei insisi de acuzat, ii putea gasi pe cei ce nu erau porniti pe acuzatii. Numai aici, printre victimele unui prea ingust sentiment al dreptatii ii putea gasi pe cei care nu erau prea siguri de calitatea lor de a o defini.

… Dar treptat, prin acumularea erorilor, a reprimarilor, frustrarilor, dezamagirilor, tensiunilor de tot felul, se anuleaza momentul fortei initiale a vietii. 

Omul nu traieste din logica. El nu traieste dupa tipare. El nu traieste conform ratiunii, nici marca conform bunului-simt.

Te-ai gandit ca ciclul civilizatiei, care se naste si moare, mereu si mereu ar putea fi evitat.

La fel ca multi alii, ti-ai dat seama ca puterea opiniei publice precede intotdeauna agonia mortii. Ai intrevazut apropierea evului intunecat. Ai vazut ca el s-a coborat deja asupra Rusiei, a carei cale am urmat-o mereu cu atata fidelitate, chiar si atunci cand am luptat cu inversunare impotriva ei.”


sursa imagini: rawpixel.com si arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *