Cavalerii Templieri, un nume care a dainuit peste veacuri si in jurul caruia s-au scris o gramada de carti, s-au facut filme si nenumarate cercetari. Este un nume in jurul caruia sunt multe legende si este mult mister. Si asa cum in Romania, toata lumea se intreaba: Unde sunt banii lui Ceausescu? asa se intreaba la nivel global: Unde este averea Templierilor? Dar hai sa incercam sa aflam asta din cartea: Templierii: Istoria secreta a celui mai faimos ordin cavaleresc din Evul Mediu.
Este scrisa de Barbara Frale, reputat istoric italian si paleografa. De asemenea, este un cercetator asiduu al arhivelor Vaticanului. Acolo a si descoperit un document original, ce se credea pierdut si anume Pergamentul de la Chinon. Practic, este echivalentul de astazi al rechizitoriului unui proces. Din acel document a aflat informatii noi si foarte interesante despre Templieri si hai sa vedem cate ceva.
Ca sa fie clar, cartea nu este beletristica. Este o carte istorica si trebuie tratata ca atare. Deci daca te astepti la un roman de capa si spada, nu citesti articolul care trebuie.
Inca ceva, prefata este semnata de Umberto Eco dar pe mine nu m-a impresionat. E o prefata frumoasa in care el se jura ca ce zice doamna Barbara in carte e pa bune dar intrebarea mea este… de cand e Umberto Eco istoric? Ca atare, parerea lui pe zona asta pe mine nu ma intereseaza.
Templierii: Istoria secreta a celui mai faimos ordin cavaleresc din Evul Mediu
Istoria acestui ordin este secreta, pentru ca nu se cunoaste mare lucru despre el. Asta din mai multe motive:
- traditiile lor, ce se intampla in jurul ordinului, se transmiteau pe care orala
- scrierile despre ei – chiar unele din transcrierile marturiilor de la proces, au disparut
- au fost si prada unei forme de fake news din vremea respectiva, avand rolul de a-i discredita in ochii opinii publice cu scopul de a putea dizolva acest ordin
Asta pentru ca atunci cand esti sus, apare si hate-ul. Si ei erau foarte sus, timp de vreo 7 secole, acest ordin care se regasea in multe din tarile Europei de la acel moment (au fost si pe la noi o vreme, impreuna cu Ioanitii) devenise o mare putere. Economic si militar, era practic un soi de stat in stat. Sunt multe de discutat cu privire la ce au insemnat ei in istoria Evului Mediu dar sa le luam pe rand.
Acest ordin, ai carui membri initial se numeau Cavaleri ai Templului lui Solomon si mai tarziu Fratii Templului sau Templierii, a aparut pe la 1120, in Ierusalim. Era format din cumva cavaleri transformati intr-un soi de calugari. Ei au depus de exemplu juramintele monastice, de castitate, saracie si supunere fata de patriarhul Ierusalimului.
Rolul lor initial era sa apere pelerinii crestinii care veneau sa se inchine la Sfantul Mormant de atacurile sarazinilor dar si sa fie o forta militaro-religioasa in zona. Pentru ca Ierusalimul devenise cumva lipsit de aparare si celebrele cruciade au fost inutile.
Ei au fost contemporani cu Ordinul Cavalerilor Ospitalieri ai Sfantului Ioan sau pe scurt, Ioanitii, care la randul lor aveau datoria de a se ingriji de bolnavi. Dar si ei au capatat cam la fel, un rol militaro-religios.
Sunt extrem de multe lucruri de zis despre templieri. Este foarte interesant si cum au aparut si in ce s-au transformat si cum si de ce s-a sfarsit acest ordin… sau s-a sfarsit? Asta afli tu, daca citesti cartea.
Barbara insa a scris o carte complexa. Ea ne prezinta si contextul economic si geopolitic in care au aparut acesti templieri. Astfel ai cumva imaginea completa asupra vremurilor respective si poti intelege mult mai bine niste lucruri.
ochiul critic
E o carte de istorie, eu sunt istoric, ce-as putea comenta eu de rau? Nu sunt istoric dar sunt cateva aspecte de remarcat.
Cu siguranta este o carte interesanta, mai ales daca esti interesat de Evul Mediu sau de istoria anumitor miscari care si-au pus amprenta asupra evolutiei omenirii pana la urma.
Ce mi-a placut mie mai putin la aceasta carte a fost faptul ca este impanata cu date istorice. O buna parte din carte nu este despre templieri, ci despre ce se intampla in lume la acel moment. Cum am zis mai sus, am inteles rolul acestor fragmente dar mi se pare ca s-a exagerat un pic. Probabil aici este si deformatie profesionala, autoarea a incercat sa livreze cumva mai mult decat o carte, este un soi de lucrare de doctorat. Fiind insa destinata maselor, poate ar fi trebuit s-o lase mai lejer, sau sa scoata doua carti: una mai light pentru tot omul, una pe tip lucrare de cercetare, dedicata oamenilor de stiinta.
Este asadar cumva greoi sa urmaresti si sa retii lucrurile de acest gen, pentru ca sunt o gramada de ani si de nume prin carte.
Sunt insa si lucruri foarte interesante. Unde a inceput si de ce, am scris mai sus. Dar cum s-a terminat stii? Este adevarat ca atunci cand te inscriai in Ordin, initierea presupunea sa-ti pupi instructorul in fund, la propriu? Sau sa scuipi pe icoana lui Iisus? Sa urinezi pe obiecte religioase, sa mergi la prostituate, sa faci bani? Erau sau nu satanisti? Erau sau nu calugari adevarati? Cati bani aveau? Au imprumutat sau nu Franta si marile puteri ale vremii?
O gramada de intrebari, unele legitime, unele de tabloid sau de fake news. Dar da, sunt intrebari inca de actualitate. Si cam la toate intrebarile de mai sus – plus multe altele – primesti raspuns daca citesti aceasta carte, pe care eu o recomand.
Afli lucruri foarte interesante, unele in detaliu, de exemplu ce averi aveau voie sa detina sau cate randuri de haine aveau pana la pozitia lor fata de papalitate si implicarea voita sau nu in politica vremurilor.
Cartea o poti cumpara de aici (link afiliat) unde mai poti gasi si alte carti pe tema asta (unele istorice, altele din beletristica).
De asemenea, iti recomand si Knightfall, difuzat pe Netflix. Este un mix interesant de adevar sau macar chestii demonstrate si fantasy. Nu este un serial 100% istoric, ca na, e un produs care are un alt scop. Dar eu am vazut serialul mai intai si apoi am citit cartea (nu intentionat, a fost o intamplare) si multe lucruri prezentate in serial sunt confirmate si in carte.
Dar eu cred ca cel mai bine citesti cartea mai intai si apoi vezi serialul sau te uiti in paralel.
sursa imagini: pixabay.com, publicdomainvectors.org si arhiva personala