serpico

Serpico, film 1973

Este un film peste care am dat din intamplare, intr-un serial de pe Comedy Central Viata familiei Heck. A fost un episod unde ei au vorbit despre acest film in serial, mie mi-a placut ce am auzit, l-am cautat si l-am vazut. Daca iti plac filmele politiste, atunci merita sa te uiti.

serpico

# sinopsis Serpico

O chestie pe care o inveti pe strada, daca n-ai invatat-o la scoala, este sa nu faci pipi impotriva vantului. Cum ar zice romanii, capul plecat ,sabia nu-l taie. Asta inseamna sa stai in banca ta si sa nu iesi din randul lumii.

Lui Frank Serpico nu i-a zis nimeni treaba asta si uite asa s-a trezit el ca inoata printre piranha.

Numit simplu Serpico, nume sonor de altfel si usor de tinut minte, acest film este facut dupa fapte reale. Chiar a existat un anume domn politist Frank Serpico ce a facut exact ce a facut tizul lui din film, jucat exceptional de Al Pacino.

Un om si-a dorit toata viata sa ajunga politist. Era visul lui de cand era mic, visa sa devina politist, sa apere lumea si sa lichideze infractorii, la figurat. Zis si facut, primeste insigna si se apuca de treaba. Pentru perseveranta si daruirea sa, ajunge repede sa lucreze in civil. Visul sau este sa ajunga detectiv.

Odata ajuns in civil, parca se cam schimba lucrurile. Incepe sa vada si partea urata a politiei. Incet, incet, descopera fara sa vrea cum colegii sai isi rotunjesc veniturile. Sunt pusi pe treaba si bine organizati si sunt un fel de supra-control. Infractorii fura de la toata lumea, ei fura de la infractori.

Serpico nu e de acord cu treburile astea si sta deoparte dar asta nu-i face fericiti pe colegii sai. Daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra, este un slogan care va dainui pe veci.

Pana la un moment dat, Serpico se lupta si cu o dilema morala, ce e de facut: sa se faca ca ploua sau sa-si dea in gat colegii? Cat de mare o fi coruptia, pana la ce nivel urca?

#ochiul critic Serpico

Gasit intmplator acest film a devenit rapid unul din filmele mele politiste favorite, desi nu prea ma mai prinde genul. L-as compara pe Serpico cu cei doi detectivi din L.A Confidential, unul dintre filmele mele favorite ever sau cu Corrado Catani. Daca este sa-l romanizam, probabil ar fi varianta lui Dom’ Semaca de la noi.

Faptul ca este realizat dupa fapte reale il face si mai grozav, filmul exceleaza la toate capitolele. Al Pacino face un rol mare, regia este smechera, la fel si scenariul si modul cum este pus in practica.

Este un film relevant pentru cinematografia mondiala si ar trebui sa fie „lectura obligatorie” pentru orice cinefil.

Daca nu va place asta insa, va recomand O dupa amiaza de caine, unde Al Pacino face iarasi unul dintre cele mai bune roluri ale vietii sale.


sursa imagine: impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *