afis spectacol Musicology shortsUp

Scurtmetraje by ShortsUP

Salut. Am fost aseara la „ShortsUP Musicology” si as vrea sa va spun in cateva minute cum a fost si ce am vazut pe acolo, deci sa zicem ca ar fi vorba de o cronica a evenimentului, de fapt mai mult o parere. Evenimentul continua, o sa fie si in seara asta daca mai sunt doritori. Gasiti toate informatiile pe site-ul de mai sus. Daca esti pasionat de scurtmetraje, atunci mergi, cu siguranta o sa-ti placa.

afis spectacol Musicology de la shortsUp
http://shortsup.ro/

Atentie! Acel „musicology”, nu e degeaba pus acolo. Daca nu inghiti deloc muzicalurile, stai acasa pentru ca vei avea de suferit.

Evenimentul a avut loc la Sala Radio si era compus practic din doua parti cumva. Mai intai, in anticamera, era prezent un concept Silent Cinema, apoi un ecran tactil (nu mai retin numele) si chestii de genul acesta, aveai cu ce sa-ti pierzi timpul in pauza si pana sa inceapa. Eu am fost pentru prima data acolo si m-a impresionat colectia de radiouri vechi si foarte vechi, foarte misto.

Scurtmetraje

Trecand la scurtmetraje, au fost prezentate Haplea (dar varianta full, nu cea trunchiata de pe youtube), film realizat in 1927 (ceva detalii aici, in „Istoria filmului romanesc #2„) urmat de un film cam la fel de vechi, realizat in 1930 ce poarta numele de „Divertisment de dansuri”, in regia lui Leria Niki Cucu.

Cele doua filmulete au fost acompaniate de orchestra Symphactory, care a facut o treaba buna muzical vorbind. Mi s-a parut insa ca a fost un delay, o problema de sincronizare, adica orchestra isi termina bucata inainte sa se termine filmul, la „Haplea” era o scena cu o nunta iar muzica era melancolica, al doilea filmulet se terminase dar orchestra nu terminase si din astea. Prestatie buna, foarte frumos insa era necesara o mai buna organizare sau mai multe repetitii.

Trecand acum la cele contemporane, avem asa:

Nuggets | Germania | 2014 – A fost regizat de Andreas Hykade. E vorba despre un personaj ciudat, un „domn” Kiwi care se distreaza cu niste chestii, dar pare ca se distreaza cam mult. Mesajul? Nu face excese. Il vedeti mai jos:

– Sudden Death | S.U.A | 2010 – Regizat de Adam Hall, tine cam 20 de minute si este destul de amuzant. Este daca vreti un muzical-parodie, fresh, este de vazut o sa te amuze. Atentie insa! Melodia din el este foarte catchy si exista riscul sa-ti ramana in cap o vreme!

Une vie radieuse | Franta | 2013 – Este un film francez, regizat de Meryll Hardt. O sa fiu sincer cu voi, n-am inteles nimic din el. Este un film mai abstract cu mesaj cam prea ascuns probabil sau nu stiu, n-oi fi fost eu asa atent. M-am uitat si la oamenii din sala, au fost 5 aplauze la final, deci e clar ca nu sunt singurul „idiot”. Sunt convins ca si cei cinci au aplaudat de teama sa nu se faca de ras. Am uitat sa va spun ca sala a fost plina, a fost lume. Nu pun link, ca nu e pe youtube.

-Sclavii muzicii | Marea Britanie | 2014 – Regizat de William Garratt, a fost premiat la Tampere Film Festival in 2015. Este o caterinca maxima, este un scurt-metraj foarte scurt, are cinci minute cred, insa e foarte intens. Este vorba despre cum reactioneaza publicul la diferite genuri muzicale. Caterinca maxima. Nici asta nu e pe net.

– The Gift | Marea Britanie | 2015 – Regizat de Gabriel Robertson, este un film premiat la Sapporo, film bun, cu mesaj. Se spune ca ar fi fost realizat dupa fapte reale si are in prim-plan un baietel pasionat de arme caruia cineva mai batran si mai intelept ii va schimba viata cand ii va pune o chitara in mana. Baietelul va schimba lumea la randul lui. Cine e? Cautati scurtmetrajul. 🙂

-Maria Balabas: Lumi invizibile | Franta-Romania | 2015 – Este un scurt metraj scurt dar intens, regizat de Frank Galo. Este un pic mai diferit, pentru ca este bazat pe scenariu, pe replici, nu este un scurtmetraj in care sa se intample mare lucru, este insa mai profund. Misto.

Valor Cat | S.U.A | 2015 – Scurtmetraj animat, destul de caterinca. Poveste o poveste gen Batman vs ceva sau oricare super-erou vs ceva. Destul de funny.

-Curfew | S.U.A | 2012 – Regizat de Shawn Christensen si castigator la Oscar 2012, categoria scurtmetraje. Este un film tare, o drama frumoasa, profunda. E despre oameni si departarea creata odata cu varsta, e despre psihic. Foarte tare.

https://www.youtube.com/watch?v=F7psj2R6kb0

West Bank Story | S.U.A | 2005 – Seara s-a incheiat apoteotic cu acest film regizat de Ari Sandel in 2005. Este cel mai tare film vazut ieri, am ras copios. Este vorba evident de conflictul dintre arabi si evrei in Palestina, imaginat ca o lupta intre doua fast-food-uri cu accente de Romeo si Julieta. Este delicios insa, scenariul foarte bun si un joc actoricesc excelente. Caterinca maxima.


Incheiem aici recenzia, pot sa va spun ca per total a fost o seara frumoasa, un eveniment placut si reusit care merita participarea. De asemenea, selectia de scurtmetraje mi s-a parut inspirata si mi-a placut si faptul ca a fost diversificata, nu au mizat pe o singura „reteta”. Nota 9 pentru toata treaba.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *