Uite ca nu numai noi avem „dansatoare”, au mai fost si prin Africa. Din fericire pentru ei, ale lor au fost mult mai utile decat ale noastre. In sensul in care chiar au facut ceva pentru comunitate, in loc sa urle pe tik tok. Dar ce sa-i faci, daca pe vremea aia oamenii chiar luptau pentru un ideal si pentru dreptate. Si hai sa vedem povestea lui Cierume razboinica dansatoare.
Ramanem tot in Kenya si spre norocul meu, putem sa si alternam personajele, data trecuta unul masculin, acum un personaj feminin.

Povestea lui Cierume razboinica dansatoare
Cierume s-a nascut undeva prin secolul 19. Numele ei m-a frapat initial, pentru ca mie imi suna a ceva de origine greaca, pe acolo. Dar se pare ca ar fi o deviatie de la cuvantul „urume”, care inseamna „curaj, neinfricare”.
Ea facea parte din comunitatea Mberee, care facea parte dintr-un grup etnic cu numele Bantu, situata in partea de est a Kenyei de astazi. Nu mi-e foarte clar ce erau acesti Bantu. Inteleg ca reprezentau un grup etnic, care vorbeau limbi asemanatoare, pentru ca aveau sute de dialecte. Erau raspanditi cam prin toate regiunile Africii, Zulu de exemplu, faceau si ei parte din Bantu.
Cierume crestea linistita, pana intr-o zi, cand un trib vecin s-a decis sa le faca o vizita. A venit cu mana goala dar nu voia sa si plece cu mana goala. Asadar, a decis ca e perfect normal sa ia din ce aveau vecinii „in plus”: teritorii, vieti, femei, animale, bunuri etc.
Asemenea unei Ecaterine Teodoroiu africane, Cierume a intrat in lupta. Acolo unde barbatii au esuat, pentru ca razboincii tribului sau erau si dezamagiti si batuti, razboinica a decis sa nu dea inapoi.
Lupta lui Cierume
Nu prea era ceva obisnuit pentru o femeie sa intre in lupta alaturi de barbati. Cum nu prea a fost cam pe nicaieri, cu mici exceptii. Ce a fost si mai neobisnuit, a fost arma cu care a ales ea sa lupte.
Daca barbatii luptau cu sulite, sabii, machete etc. ea a ales sa lupte cu un… bat. Nu imi e clar cum arata acest bat, pentru ca era vorba de un „bat de dans”. Probabil era genul ala de bat mai sanatos asa, gen unul cam de inaltimea unui om si grosut.
Cierume l-a folosit cu incredere, martori nemafiind razboincii Kamba, atacatorii. Au fost suprinsi de acest atac, nu se stie de ce. Probabil era interesant sa vezi o femeie goala (presupun ca era goala) care venea spre tine cu un ciomag. Si probabil la prima vedere, nu parea periculoasa.
Greseala lor, pentru a fost extrem de periculoasa. L-a cotonogit in lupta dreapta chiar pe sefu’ la atacatori si asta i-a si adus drept premiu, primul ei scut.
Ascensiunea lui Cierume
Victoria i-a adus desigur si o pozitie de lider prin consiliul de conducere al tribului ei. Asta nu i-a facut fericiti deloc pe masculii care se credeau feroce. Desi le-a salvat fundurile, la propriu in lupta, dovedindu-se mai buna luptatoare decat ei, cand era vorba sa fie in conducere… au inceput sa strambe din nasuri. O femeie sa conduca, nu s-a pomenit asa ceva. Dar cand a castigat in lupta, n-a fost buna baieti? Ma rog, nedreptatile istoriei.
Unul dintre acesti „baieti” s-a si apucat s-o insulte in public. Proasta idee, pentru ca si-a luat-o pe cocoasa, grav. A fost salvat doar de interventia prietenilor lui.

Cierume a ajuns in curand sa fie sefa tribului ei in perioada colonialista. A luptat cu curaj pentru drepturile oamenilor ei, cu atat de mult curaj, incat nu-i era teama sa-si insulte „stapanii” in fata.
Din nefericire, pana la urma si-a pierdut sefia tribului. Tot din cauza bulangiilor de mai sus, barbati prosti si gelosi.
Dar a ramas un simbol pentru toate femeile din zona ei cel putin. Iar zona in care a trait, cea a muntelui Kenya, este acum parte UNESCO. Este un punct vital pentru aceasta tara, prin prisma apelor de acolo, a florei si faunei etc.
Inca o data, trebuie sa le multumim celor de la https://artsandculture.google.com/ pentru aceasta poveste minunata adusa la viata si in atentia oamenilor de peste tot.
O persoana curajoasa, care a luptat la propriu si la figurat pentru ea si poporul ei. Si inca o data, un alt exemplu pentru oamenii de pretutindeni ca se poate. Poate cu mult mai importanta pentru femeile din Africa, sau din alte zone unde din pacate, egalitatea intre sexe este inca departe.
sursa imagine: pixabay.com, flickr.com si publicdomainvectors.org