E o chinezarie ordinara sau…. ordinala? Daca ai vreun dubiu de genul, atunci esti unde trebuie. Pentru ca iarasi avem doua paronime care pot crea confuzii mare, din cauza formei foarte apropiate. Este posibil insa si sa nu fie confuzii pentru ca al doilea termen, cel de ordinal, nu cred ca e foarte folosit. Dar hai sa vedem care e diferenta dintre ordinar si ordinal.
Nu de alta dar daca iti zice careva ca mama ta e o lucratoare sexuala (a se citi curva) ordinala sa-i poti spune ca-i ordinara de fapt.
Diferenta dintre ordinar si ordinal
Si hai sa vedem ce ne zice dexonline.ro despre fiecare dintre acesti termeni.
ORDINÁR, -Ă, ordinari, -e, adj. 1. Obișnuit, normal; de rând, comun. ◊ Fracție ordinară = raportul a două numere întregi. Sesiune ordinară = sesiune convocată conform regulamentului de funcționare. ◊ Loc. adv. (Franțuzism înv.) De ordinar = de obicei. ♦ (Mil.; înv.; substantivat, în expr.) A trece (sau a înscrie) la ordinar = a înscrie în registrul de evidență a rațiilor alimentare și a soldei. 2. De calitate inferioară, fără valoare, prost. ♦ Vulgar, grosolan, josnic. – Din fr. ordinaire, lat. ordinarius, germ. ordinär.
Asadar, ordinar, inseamna ceva de duzina, de rand etc. Cum ziceam la inceput, de exemplu avem termenul de chinezarie ordinara – desi la o analiza mai atenta, cred ca cele doua cuvinte folosite la modul asta, sunt de fapt pleonasm.
In orice caz, ordinar are o conotatie negativa, desi daca stau bine sa ma gandesc nu prea ar trebui. Parca acum vreo 30 de ani maxim, trebuia sa fii in rand cu lumea, acum e ceva rau asta?
Dar sa lasam filosofiile si sa trecem mai departe, la ordinal.
ORDINÁL I. adj. numeral ~ = numeral care indică într-o serie locul, ordinea numerică. II. s. n. (mat.) număr care arată pentru un anumit obiect al câtelea este el într-un șir de obiecte. (< fr. ordinal)
Asadar, ordinal, arata ordinea intr-un sir, intr-o serie. Cumva, mai complex de atat, din punct de vedere gramatical, cred ca putem spune ca acest cuvant, ordinal, descrie tipul unui numeral, acesta din urma fiind un adjectiv.