Incepand cu 13 septembrie, Cineplexx, livreaza in cinema-urile din toata tara, filmul „Dupa tot ce s-a intamplat” (nume original „After Everything”). Este cel mai recent film al celor din seria „After”, inceputa in 2019. Acestea toate sunt ecranizari ale romanelor cu aceleasi nume, scrise de Anna Todd.
Pastreaza din ce am vazut eu si distributia din celelalte filme, cu Hero Fiennes Tiffin, in rolul lui Harding si cu Josephine Langford, in rolul Tessei. Regia ii apartine lui Castille Landon, ca si in cazul celorlalte filme.
Sunt doua intrebari importante la care trebuie sa raspund inainte sa continui cu articolul.
Mai intai: daca n-ai citit cartile si nici n-ai vazut celelalte filme, poti merge sa vezi acest film? Raspuns: da, fara nicio problema. Este cazul meu, nu stiam nimic nici despre carti, nici despre celelalte filme. Nu am avut nici o dificultate in a intelege ideea filmului si a ma bucura de el.
A doua intrebare, este una personala. Ce ai cautat tu, Dumitre, la filmul asta, cand in ultimii doi ani, ai ramas cu filmele ce ilustreaza ca perioada maxim 1800? Si aici e un raspuns simplu. Tocmai de aia. Ca sa ies din bula creata si sa vedem si cum arata o ecranizare a unui best-seller. De asemenea, din ce am citit despre film inainte de a-l vedea, m-am si identificat rapid cu personajul principal. Ok, el scriitor, eu blogger, nu e tot aia. Dar nici nu e o linie atat de mare.
Dar hai sa vedem despre ce este filmul. Aaaa, si mai jos, o sa-ti explic si de ce te poti duce la acest film, chiar daca nu-ti plac filmele romantice. Pentru ca nu este doar un film romantic.
sinopsis „Dupa tot ce s-a intamplat”
Harding, un tanar scriitor de succes. Dar succesul costa, mai ales daca esti… neglijent. Desi este un termen dragut. Pentru ca daca publici o carte despre relatia ta cu viitoare logodnica, fara acceptul ei… nu esti doar neglijent, meriti si alte apelative. De asemenea, daca ai nevoie sa demonstrezi ca esti mascul feroce filmandu-te cand intretii relatii intime cu o femeie ca sa te afirmi in fata prietenilor… iarasi, asta spune ceva despre tine.
Cam in acest moment al vietii il gasim noi pe Harding. A lansat o prima carte de succes, insa trecutul il bantuie. Nu reuseste sa-si uite fosta logodnica, pe Tessa. Editorul il preseaza sa predea manuscrisul pentru a doua carte. El este insa in depresie si si-a gasit „rezolvarea” in alcool. Asa cum stim cu totii, asta nu este o solutie.
Alcool, femei random, „plasturi”… eficienti? Nu prea. Daca iubirea e magica si ranile ei sunt magica si nu se vindeca cu din astea, lumesti.
Este insa destul de singur. Parintii (divortati de altfel) nu prea il inteleg sau nu stiu cum sa-l ajute, cu prietenii nu prea sta bine si tot asa. La sugestia mamei, ajunge insa in Lisabona, unde o reintalneste pe Nathalie, tanara cu care facuse sex filmat, clip care ajunsese pe net.
Filmul merge inainte si inapoi, ne trece prin starile lui. Multe, multe flash-back-uri. Treceri de la starile de bine, din trecut, la cele naspa din prezent.
ochiul critic
Ti-am zis mai pe la inceput ca nu e doar un film romantic. Poate fi, daca asta vrei sa vezi tu, sau daca doar asta vrei sa vezi. Pentru mine insa, nu e doar atat. Ba deloc. Pentru ca partea romantica, desi putem spune ca e laitmotiv-ul filmului, este totusi o parte secundara.
Desi telul final al calatoriei lui Harding acesta pare sa fie, cum sa o recuceresti pe persoana iubita, devine un obiectiv secundar. Asa cum se intampla de obicei in viata, mai intai trebuie sa-ti rezolvi problemele personale. Adica, fii bine cu tine si cumva celelalte vin de la sine.
Iarta si vei fi iertat, impaca-te cu tine, lupta pentru ceea ce-ti doresti, ai incredere, nu-ti pierde speranta, ai credinta etc.
Este un film prin care ca stari, oricine se poate regasi. Care e calea? Care e „adresa”? Pe care harta pui „pin-ul”? Cu ce energie abordezi situatia? Ce astepti sa se intample?
E o drama? Nop. E un film romantic? Maybe. Dar mai mult decat toate, e un film motivational, intentionat sau nu. Sau poate asta e doar partea in care m-am regasit eu mai mult. Pentru ca nu ai cum sa nu te regasesti in el. Indiferent daca ai fost acolo sau esti acum. Si nu e vorba doar despre o relatie romantica, ci despre viata in general.
Again, il recomand cu drag, este un film care personal, mi-a depasit asteptarile, asta e tot ce pot spune.