coperta carte umbra dinozaurului de Ivan Efremov

Parere carte „Umbra dinozaurului” de Ivan Efremov

Azi punem sub lupa o carte din 1954, „Umbra dinozaurului” (desi pe coperta scrie „Umbra dinosaurului”). Este o carte scrisa de un rus, Ivan Efremov, paleontolog la baza, asadar un om de stiinta. De altfel, ocupatia sa reiese clar din carte. Ar mai fi de mentionat ca nu este o carte de sine statatoare.

Din cate am vazut eu pe internet (si sper sa nu ma insel, nu sunt asa multe informatii), acest volum nu a fost gandit ca o carte in sine. International, este publicat de altfel sub numele de „Stories” („Povesti”). Este mai mult o antologie, formata din cateva povesti scurte, publicate din cate am inteles separat, in diverse reviste etc.

sinopsis „Umbra dinozaurului” de Ivan Efremov

Asa cum spuneam mai sus, cartea este formata din urmatoarele povestiri:

  • Umbra dinozaurului – 1945
  • Cautatorii de diamante – 1945
  • Intalnire deasupra Tuscarorei – 1944
  • Taina minei stravechi – 1944
  • Limanul curcubeului – 1945
  • Ultima vela – 1944

Nu prea am pofta sa disec fiecare povestire in parte si nici nu prea are sens. Cam toate au aceeasi directie. Vorbim de oameni de stiinta sovietici din diferite discipline. Toti sunt cercetatori, merg pe teren si descopera lucruri marete.

Habar n-am daca sau cat a fost autorul influentat de nu stiu, situatia politica sau chestii de genul. Insa asemenea si unor materiale publicate in Romania in perioada nefasta, are directii de genul.

Desi aventurile din carte sunt scrise decent, sunt interesante, nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc si la partea asta. Cartea „miroase” a sforaieli de genul „oamenii nostri lucreaza pentru binele comun, se sacrifica chiar, misiunea e mai importanta decat viata, tara la fel etc”. Este cumva impaiata de chestii de genul, desi mesajele sunt subtile, nu sunt directe.

Insa acolo unde pana si locuitorii se tem sa inainteze, vajnicul cercetator sovietic cu inima plina de patriotism, se avanta fara frica. Pentru binele tuturor, desigur.

Buna, daca ignoram totusi directiile astea, nu e o carte rea. Imi aduce aminte de cele din seria Clubul Temerarilor sau nu stiu, „Ciresarii”. Aventuri nu prea complicate dar nici prea simplute, potrivite pentru toate varstele.

Recomand, daca ai chef sa citesti ceva usurel asa, relaxant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1