N-am indraznit sa-l trec pe Eric van Lustbader in lista cu Scriitorii Copilariei pentru simplul motiv ca am citit o singura carte de la el. Evident, cartea despre care iti voi vorbi astazi, pe numele ei original The Ninja. Cartea a aparut in 1980 si este prima din seria ei. Habar n-am daca asa a fost sau nu planuita dar au urmat inca 7 carti si anume:
- The Miko – 1984
- White Ninja – 1990
- The Kaisho – 1993
- Floating City – 1994
- Second Skin – 1995
- The Death and Life of Nicholas Linnear – 2014
- The Oligarch’s Daughter – 2016
Ninja de Eric van Lustbader, eu am citit-o prima data prin jurul anilor 2000 cred, undeva prin adolescenta. Am primit-o cadou de la o cunostinta si mi-a rupt capul. O sa vezi mai jos si de ce dar m-a fascinat. Si este una din cartile mele de suflet sa spunem asa.
sinopsis Ninja de Eric van Lustbader
Actiunea se petrece undeva prin USA, anul nu este bine definit (sau nu mi-l amintesc eu). In prim-plan avem un personaj, un domn Nicholas Linnear. Nu mai tin minte ce varsta are el in carte, undeva in jur de 30 cred.
El este un produs britanico-chinez, crescut in Japonia. Tatal sau era colonel, britanic, mama sa, de origine chineza. Creste intr-un mediu ciudat pentru el. Este vazut ca o corcitura si nu prea se potriveste nicaieri. Isi gaseste linistea in dojo, unde invata codul bushido si ninjutsu.
La maturitate se muta prin USA unde ajunge sa faca mai multe meserii, gen profesor si apoi lucreaza in publicitate de unde pana la urma se retrage.
In jurul locului unde traieste el insa, incep sa apara crime ciudate. Un om cu oasele sfaramate si rani ciudate, un maestru al luptei cu sabia (kendo) ucis si el si tot asa.
Politia habar n-are ce se intampla si cum se poate lupta cu acest inamic nevazut, la propriu. Crimele sale par oricum fara legatura, nu pare un criminal in serie. Dar aproape de fiecare data, Nicholas Linnear se afla cumva in legatura cu persoana decedata.
Care naiba e treaba si ce cauta el pe acolo?
ochiul critic
Incep prin a spune ca aceasta carte este faya, cum ar zice jamaicanii. Este un thriller, extrem de interesant, mai ales daca esti pasionat de cultura japoneza.
Autorul exploreaza o gramada de subiecte/ nise. Si explica o gramada de notiuni si chestiuni legate de ninjutsu, traditiile japoneze etc. Cu siguranta s-a documentat temeinic pentru cartea asta. Nu stiu sa aiba un background in artele martiale dar probabil prietenia cu Keith si David Carradine l-a ajutat cu documentarea.
Afli o gramada de lucruri despre cultura japoneza si traditii, mai ales despre zona asta, de arte martiale. Despre ce inseamna de exemplu onoare si datorie pentru ei. Sunt lucruri care poate acum le poti afla cu un singur click dar cand am citit eu cartea astea prima data…. nu prea era net la discretie. Si nu prea aveai de unde sa le afli sau cum sa te documentezi.
Si ai de toate in cartea asta, actiune, suspans, lupte, traditie, mistica, sex, iubire, prietenie, calatorie, regasire etc. Am scris destule dar tot n-am terminat lista, as putea sa continui.
Nu degeaba van Lustbader este considerat un maestru al genului thriller, suspans-thriller. Tot respectul pentru domnul Eric, isi merita titlul. Si abia astept sa-i citesc si celelalte carti, cele 7 enumerate mai sus – nu am apucat pana la ora asta.
Din pacate Ninja de Eric van Lustbader nu se mai gaseste la vanzare – o gasesti doar la mana a doua, pe diverse site-uri de genul. Dar cartile lui le poti cumpara totusi de aici (link afiliat).
Si daca esti curios sa afli mai multe despre autor si cartile sale, aici e site-ul sau oficial.