afis film balonul de aur 1994

Film Balonul de aur, 1994

Iti plac povestile? Mie da, si avem aici una draguta. „The Golden Ball” pe numele sau original, a aparut in 1994, in regia lui Cheik Doukouré. „Balonul de aur” este un fillm dragut, ce ia o poveste dintr-un sat din Mali si o aduce in atentia publicului.

Conform IMDB, este bazat pe povestea de viata a lui Salif Keïta, primul fotbalist distins cu „Fotbalistul african al anului” dar si cu „Ballon d’or Africain”, Balonul de aur African.

Din ce am citit eu dupa ce am vazut filmul, cred ca este un amestec de fapte reale cu povesti dar asta nu-i scade din merit.

sinopsis film Balonul de aur

In prim-plan, il avem pe Bandian. Este un pusti cu un vis: sa faca rost de o minge de piele, una adevarata. Are vreo 8-9 ani cred si nu traieste pe roze. E parte al unui sat din Mali. Acolo traieste cu tatal sau, care are doua neveste. Mama sa biologica, bolnava si a doua sotie, bolnava la cap.

El viseaza sa devina un mare jucator de fotbal si dimineata, inainte de scoala, impreuna cu fratele vitreg, strange lemne de prin padure si le vinde la oras. Intre timp, se antreneaza cu un soi de minge facuta Dumnezeu stie din ce.

Doamna Aspirina, de la „Medici fara frontiere” il cunoaste si incearca sa-l ajute. Afland ca ii trebuie vreo 700 de zile sa stranga bani pentru o minge adevarata, aceasta ii face ea rost de o minge.

Dar asta ii aduce necazuri lui Bandian si e nevoie s-o roiasca spre oras unde nu da neaparat de… mai bine.

ochiul critic

Filmul „Balonul de Aur” este unul interesant. Desi are accente dramatice, nu e nimic trist acolo. Sau nu stiu, eu nu l-am perceput asa.

Este doar povestea unui copil sarac (in loc de Africa putea sa fie orice alta tara, saracia arata la fel). El stie insa ce vrea, stie ce calitati are si omul asta are un vis. Si trage pentru visul lui. Oriunde ar dormi, orice ar manca sau nu, el tot vrea sa devina fotbalist.

Problemele nu-l afecteaza, adica nu-l fac sa renunte la ce-si doreste. Si are de lupta tati, cu toata lumea, cu societatea, cu familia cu oricine si cu orice. Si cu samsarii din jurul lui. Dar nimic nu-l opreste.

E o frumoasa poveste de tipul „urmeaza-ti visul, drumul”.

Mie mi-a placut, m-a prins rapid si m-a tinut captiv, in ciuda faptului ca nu sunt fan al limbii franceze. Chiar daca e din 94, nu este un film care sa zici ca avea cine stie ce tehnologie implicata ca sa simti diferenta. Conteaza povestea aici, mai putin chestiile tehnice gen.

Il recomand cu drag, este un film care poate fi vizionat cu drag de intreaga familie – il gasesti pe Netflix.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *