ilustratie clepsidra

Diferenta dintre temporar si temporal

Articolul de astazi vine in urma unui podcast. In respectivul podcast, invitatul a folosit cuvantul „temporar”, referindu-se la o cronologie. Si ramane sa vedem daca l-a folosit corect sau nu. Pentru avem o diferenta dintre temporar si temporal.

Sunt doi termeni care provin cumva din aceeasi familie lexicala si au sensuri apropriate. Paronime, ce se refera la timp. Dar nu au acelasi sens, exprima lucruri diferite. Si hai sa vedem care sunt acelea.

Diferenta dintre temporar si temporal

Si hai sa-l rugam pe „nenea” dexonline sa ne ajute cu definitiile oficiale. Si incepem cu temporar.

TEMPORÁR, -Ă, temporari, -e, adj. De scurtă durată, vremelnic, trecător, provizoriu; p. ext. pe timp limitat. Regimul de privilegii… redeveni o stare legală în Principate, o dată cu orînduirea domnilor temporari numiți de Poartă. KOGĂLNICEANU, S. A. 202. ◊ (Adverbial) Națiunile încetează de a fi națiuni, atunci cînd pierd, fie și temporar, independența lor de stat. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 158, 7/2.

Deci „temporar” se refera la ceva provizoriu. Este legat de timp dar exprima o durata scurta de timp. Un exemplu ar fi urmatorul:

Am nevoie temporar de ajutorul tau. Adica, ii ceri cuiva suport, pentru o scurta durata de timp.

TEMPORÁL2, -Ă, temporali, -e, adj. Care indică timpul, privitor la timp; care depinde de timp. ◊ Propoziție (circumstanțială) temporală (și substantivat, f.) = propoziție care arată timpul în care se petrece acțiunea din propoziția regentă, având funcția unui complement circumstanțial de timp. Conjuncție temporală = conjuncție care introduce o propoziție temporală. – Din fr. temporel.

TEMPORÁL1, temporale, s. n. Os pereche așezat de o parte și de alta a cutiei craniene, în regiunea tâmplelor, fiind cuprins între occipital, parietal și sfenoid, de forma unei scoici rotunjite, cu trei prelungiri pe care sunt inserați mușchii gâtului. ◊ (Adjectival) Os temporal. ♦ (Adjectival) Care aparține regiunii tâmplelor, privitor la această regiune. – Din fr. temporal.

Pentru „temporal” avem doua sensuri. O data e vorba de timp, ceva ce indica timpul intr-un anumit moment, pe o anumita perioada.

In al doilea rand, tot acest cuvant indica ceva ce avem cu totii, oasele din zona tamplelor.

Deci diferenta dintre temporar si temporal este una destul de subtila. Putem rezuma termenii astfel:

  • temporar – ceva de scurta durata, ceva ce nu ramane la fel
  • temporal – oasele din jurul tamplelor; ceva ce se refera la o anumita perioada de timp, o anumita perioada a istoriei etc.

Sper ca este mai clar acum ce inseamna fiecare termen si unde s-a potrivi. Si daca mai ai nelamuriri, vezi categoria „Diferenta dintre”, sunt acolo o gramada de articole pe tema asta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *