Minele regelui Solomon de H. Rider Haggard, este probabil printre cele mai vechi carti citite de mine vreodata daca nu cea mai veche, in afara de Biblie. Am ajuns la ea oarecum dintr-o intamplare sau poate un obicei. Asta pentru ca de multe ori, daca imi place o carte sau un film, caut informatii suplimentare. Asa s-a intamplat si de data asta, am ajuns la aceasta carte citind Congo al lui Michael Crichton, care s-a inspirat cumva de aici.
Minele regelui Solomon a aparut in 1885, este cam prima nuvela britanica cu o actiune setata in Africa si mai este prima la ceva. Este considerata cartea care a dat nastere genului „lost world literary genre”. Practic, vorbim de carti care se bazeaza pe explorarea unui loc unde este o civilizatie nedescoperita.
Probabil cea mai cunoscuta carte a genului este „The Lost World” a lui Arthur Conan Doyle si/sau „Journey to the Center of the Earth” a lui Jules Verne.
Eu sunt mare fan al acestui gen literar asa ca nu aveam cum sa o ratez.
Minele regelui Solomon
Cartea este narata din perspectiva lui Allan Quatermain, un tip la 55 de ani. Nascut in Durban (Africa de Sud), este un tip care a facut de toate la viata lui. A inceput sa munceasca de pe la 15 ani, este un aventurier si un vanator fara pereche. Pana la varsta asta, a vanat, a fost cautator de aur, a vandut blanuri etc.
Fiind bine cunoscut pe meleagurile africane, a devenit „tinta” perfecta a lui Sir Henry Curtis. Lord englez, mare boss, avea nevoie sa-si caute fratele disparut. Cumva acesta din urma plecase de acasa dintr-o frustrare insa nu se mai stia nimic de el, i se pierduse urma.
Allan nu prea are chef de din astea. Tinutul unde trebuie sa mearga nu e deloc prietenos, este foarte riscant si nu prea vrea sa riste. Dar pe de alta parte, are nevoie sa-si asigur un trai linistit. Si mai vrea si sa stranga niste bani astfel incat fiul sau, Harry, sa-si poate termina studiile la facultatea de medicina.
Si uite de asta pleaca in calatorie si e si unul din motivele pentru care domn’ Allan a scris cartea.
Pentru ca l-au rugat Sir Henry Curtis si capitanul John Good – tovarasi de calatorie.
Pentru ca e ranit si n-are ce sa faca o perioada.
Pentru ca vrea sa aiba ce sa citeasca fiul sau, Harry.
Pentru ca e cea mai ciudata poveste pe care o stie.
Asa ca incepe calatoria, pornesc pe urmele fratelui disparut. Normal, merg in zona in care acesta a fost ultima data. Este cumva o cautare presarata cu activitate de Sherlock, cauta indicii care sa-i duca pe drumul corect.
Alaturi de ei se afla si un nativ, Umbopa, pe post de garda de corp, escorta, caraus etc. Un soi de baiatul bun la toate.
Calatoria incepe dar nimeni nu stie cum se va termina si cati dintre ei se vor intoarce. Daca se va mai intoarce cineva.
Si au gasit sau nu, Minele Regelui Solomon care ar fi pline de diamante, exista?
ochiul critic
Am savurat cartea. Este scrisa cumva in limbajul anilor respectivi, evident, cumva invechit dar intelegi despre ce este vorba.
Autorul a stiut cum sa creeze o poveste bine inchegata, o aventura. Practic, e ca o cursa Dakar, cu check-points presarate pe parcurs. Asa ca nu te plictisesti, sunt ceva twist-uri dar nederanjante, are si umor, are cam de toate.
De asemenea, pare o carte potrivita pentru toata lumea si pentru adolescenti si pentru adulti. Violenta este moderata, referintele sexuale nu exista, nu e nici horror etc. Sunt prea putine elemente care sa zici ca ar fi nepotrivite dar nu sunt descrise clar.
Ca atare, nu-mi ramane decat sa ti-o recomand cu drag. Daca esti lenes, poti „citi” cartea si in varianta fizica, pentru ca exista un film bazat pe carte, cu acelasi nume. Doar ca vezi ca filmul e de-o seama cu mine, e facut in 1985, nu stiu daca exista si variante mai noi.
Sunt nume mari in film, Richard Chamberlain, Sharon Stone si Robert Lom, trailer aici:
De final, am o rugaminte la tine. Daca ai citit vreo carte de genul, te rog mult, lasa-mi un comentariu mai jos. Sunt foarte interesat de acest gen si astept recomandari.
surse imagini: wikipedia.org si publicdomainvectors.org