Imi place sa desenez. Ma relaxeaza, e un hobby placut si imi place sa pun pe foaie ce vad in alte locuri. Nu sunt vreun expert in domeniu, ci doar un amator dar chiar daca sunt amator, imi place ideea de a folosi instrumente cat mai bune si mai profi. Conteaza si hartia si conteaza si ce folosesti. Eu desenez doar in creion, nu si cu carbune, tus etc. Cel putin pana in momentul de fata. Ca atare, la inceput am crezut ca e ok orice hartie si orice creion. Mai tarziu, mi-am dat seama ca nu este asa si asa m-am reorientat spre materiale de desen de calitate, cum ar fi cele de mai jos. Pe acestea le am de la colorit.ro si am inceput sa le folosesc cu mare drag. Inainte sa vedem rezultatele folosirii lor, vreau sa-ti explic cate ceva.
Tocmai din cauza ca desenul pentru mine este doar un hobby, mi-am dorit sa folosesc o hartie speciala si de asta am ales caietul din imagine. Este un A3, contine 20 de coli si se numeste „Hahnemuhle Kraft”. Este o hartie speciala, de culoare bruna, ce are o textura speciala, nisipoasa. Mie mi se pare ca seamana cu o bucata de placaj, ceva de genul asta. Cu toate astea, se deseneaza foarte ok pe ea, fara nici o problema si rezista bine la apasare dar si la sters, nu raman urme. Imi place foarte mult si ma si ajuta sa maschez lipsurile cu privire la capitolul tehnic.
Apoi, mi-am ales un creion KOH – I – Noor, un creion metalic, ce mi-a castigat respectul din prima. Este un creion din metal, cu greutate ce te ajuta sa il tii bine pe foaie. Greutatea il stabilizeaza si nu aluneca aiurea. Imi place mult. Este un creion mecanic, ce foloseste mine de 2 mm (ca un creion obisnuit), am renuntat la creioane mecanice de 0.5 sau 0.7, nu-mi placea cum ramaneau liniile.
Dar hai sa vedem si rezultatele.
Primul desen, a primit numele de „Ursulet poznas” si cat de curand o sa ia o forma vectoriala. Imi place mult aerul acestui urs si tocmai de asta o sa-l vectorizez, schimband insa ceva detalii la el. Momentan e un urs american dar il voi transforma intr-un urs romanesc.
Aici avem trei desene ce vor fi la randul lor vectorizate. Prima (musca) a luat deja drumul vectorilor, urmeaza s-o urc pe aici in curand. Vulpea o sa urmeze si ea si de asemenea desenul de mai jos, cu acea vulpe stilizata. Este o reproducere, a unei coperti, a unei carti, scrisa de Grigore Alexandrescu, ceva cu fabule romanesti. Mi-a placut extrem de mult.
Urmeaza celebrul „Atom Ant”, desene animate la care am inceput sa ma uit recent, mi-au placut mult cand eram mai mic. Iarasi, imi place cum este desenat si construit acest personaj, mi se pare foarte tare.
Ultimul dar nu cel din urma, este un alt urs poznas, mai mare de data asta. Este un desen care este generat de o posibila „boala” de care sufar, ce se numeste „pareidolia”, ce ma face sa vad forme si figuri peste tot. Asa mi s-a intamplat si cu acest desen, eram pe la job acum un an si intr-o pauza, am vazut pe asfalt trei pete. In mintea mea, am vazut imediat fata unui urs.
Acea poza a luat forma unui vector, insa nu am fost deloc multumit de forma finala. La un an distanta, o sa-l refac, varianta asta de urs imi place mult mai mult.
Cam pana aici am ajuns cu desenele, o sa revin desigur si cu altele, fiindca mai am cateva pe teava. De asemenea, planuiesc sa mai iau niste materiale de desen, fiindca vreau sa experimentez si cu alte tipuri de hartie, dar si cu alte instrumente.
Eu m-am ofticat mereu pe faptul ca nu am talent la desen dar acum ma gandesc ca poate am talent dar nu foloseam materialele potrivite.
Eh talentul e relativ. E chestie de exercitiu in primul rand si abia apoi de talent.
Cred ca daca imi cultivam bruma de talent pe care o am, as fi reusit sa fac ceva dragut. Am inclinatii din astea artistice. Nu stiu daca as mai avea timp si rabdare acum dar, cine stie … never say never…
Pai poate incerci, macar ocazional. Pe mine ma relaxeaza si e ok. 🙂
imi plac cei care incearca sa isi modeleze talentele,talent fara munca nu se poate,trebuie imbinate!
Multumesc. Da, este foarte adevarat, talentul si munca trebuie impletite armonios.
As fi vrut sa fac liceul de arta, dar n-am avut sustinere. M-am dus singura prin clasa a V a sa ma transfer, am dat ocol cladirii si n-am indraznit sa intru.
:)) Ar trebui sa scrii despre asta, ar fi o poveste interesanta.
Super schițe!
Vreau si eu un creion de-asta magic!!! Si mie-mi place să schițez/desenez/mâzgălesc în timpul liber. 😀
Merci frumos. Da? Ma bucur sa aud asta. 🙂
Eu la desen sunt un antitalent…abia daca reusesc sa schitez un copac si o casa….Ma mai ruga fiimea cand era mai mica sa ii desenez si ei o pisica sau un catel…bineinteles ca nu-mi iesea 😀
Daca exersezi, o sa-ti iasa. Smecheria e sa ai suficienta rabdare 🙂
Si eu aveam aceasta pasiune si chiar imi doream sa dau la Design/ Arhitectura. Am renuntat insa din cauza stereotipurilor celor din jur. Dar iti doresc mult succes, cu cat exersezi mai mult, cu atat prinzi mai multa inclinatie.
Multumesc la fel. Pentru mine acum e doar hobby si am trecut de etapa in care ma interesa ce cred altii. Treaba lor ce cred si ce zic, eu o sa desenez cata vreme o sa-mi faca placere. 🙂
mi-aduci aminte de desenele animate cu mihaela de pe vremuri, din pacate nu se mai fac desene animate romanesti, ar fi utile si foarte bine primite de copii zic eu
Se mai fac, dar nu la nivelul celor de afara. Bine, cred ca ce se face acum este mai mult pentru adulti.
Preferatul meu este ursul poznas si chiar sunt curioasa cum va arata romanizat si vectorizat.
Multumesc, sper sa apara in curand 🙂
Esti chiar talentat si iti ies niste desene frumoase. Eu stiam ca n-am talent la desen si atunci cand am inceput sa-i desenez celei mici chiestii, mi-am dat seama ca sunt anti talent
Multumesc frumos dar na, depinde cu ce comparam, ca de obicei. 🙂 Fata de cei care fac asta in mod profesionist sau macar in mod curent sunt ca un sat vs Barcelona. Dar pentru mine e ok atat, cata vreme e doar un hobby placut.