filme planeta maimuțelor

Filme Planeta Maimuțelor (1968-2017)

Una dintre întrebările existențiale ale omenirii este cu siguranță: mai sunt oare și alte rase inteligente? Și când e vorba de inteligență, ne referim la o inteligență comparativă cu a noastră. Nu de alta dar e demonstrat științific că mai sunt animale inteligente cum ar fi de exemplu delfinii sau caracatițele. Cam pe asta se bazează aceste filme Planeta Maimuțelor și vorbesc la plural pentru că este vorba de o întreagă franciză.

filme planeta maimuțelor

Seria a pornit de la cartea cu numele original La Planete des Singes (Planeta Maimuțelor în traducere), apărută în 1963 sub semnătura scriitorului Pierre Boulle. Cinci ani mai târziu a apărut deja primul și probabil cel mai apreciat film al seriei.

O să vedem mai jos câte filme Planeta Maimuțelor sunt în total și câte ceva despre fiecare în parte, eu sunt fan al francizei.

#1 Planeta Maimuțelor (or. Planet of the Apes) 1968

#sinopsis

Undeva în viitor, anul ar cam fi pe la 3955 A.D (nu m-am lămurit ce înseamnă asta) avem o navă spațială cu patru astronauți plecați într-o misiune lungă, de câțiva ani. Din cauza unei defecțiuni, rămân trei astronauți și nava se prăbușește pe o planetă necunoscută.

Ca orice om normal aflat într-un mediu necunoscut și cei trei merg să exploreze planeta. Aceasta seamănă cu Terra, are atmosferă, apă, oxigen etc. Ei se află într-o zonă de deșert dar ajung curând într-o zonă cu vegetație. Acolo se apucă să facă baie dar rămân fără haine, acestea sunt furat de niște homo sapiens primiviti, sălbatici.

Mergând pe urmele lor, ajung într-o zonă de câmpie unde sunt capturați de maimuțe antropoide călări. Cam șeful astronauților, George Taylor, este împușcat în gât ca Adrian Năstase și capturat.

În captivitate este studiat și analizat de cimpanzei – savanți. Este ciudat, pentru că este diferit și evoluat față de ceilalți oameni. Știe să scrie, să citească, să vorbească, poate gândi și asta îl face periculos.

De altfel și cam evadează în curând împreună cu o gagică sălbatică dar frumoasă, Nova. Zona spre care merge, Zona Interziză îi face însă o surpriză neplăcută, care îl face să dispere.

#ochiul critic

Film foarte bun, fără îndoială, mi-a plăcut mult și cam tot. Și scenariul, și jocul actoricesc, și decorurile, costumele, soundtrack-ul etc. Nu prea am nimic de reproșat, mi se pare un film bine pus la punct și plauzibil.

De asemenea, poate fi  considerat mai profund decât pare, pentru ca voit sau nu trage niște semnale de alarmă. Vedem oameni tratați cum tratăm și noi alte specii dar și alte rase de oameni. Vedem și aici maimuțe inteligente și tolerante dar și maimuțe încrezute, ce se cred superioare și nu respectă deloc rasa umană, ba mai mult, îi consideră complet inferiori.

Sunt aici chestiuni morale și se simte și influența Războiului Rece asupra filmului pentru că scenariul apocaliptic este generat de un astfel de eveniment.

Recomand clar acest film, este de altfel un clasic al cinematografiei universale și ar trebui văzut măcar pentru asta.

#2 Sub Planeta Maimuțelor (or. Beneath the Planet of the Apes) 1970

#sinopsis

Seria de filme Planeta Maimuțelor continuă cu Sub Planeta Maimuțelor (să-mi fie iertată traducerea), apărut în 1970.

Acest film continuă acțiunea din primul dar aceasta se duce pe mai multe planuri. Îl avem pe Taylor ce a fugit cu Nova și ajunge în Zona Interzisă unde se petrec chestii paranormale ce îl fac totuși să ajungă în subteran, într-un mod ciudat.

Asistăm însă și la prăbușirea unei alte nave spațiale, doi astronauți plecați în căutarea lor dar rămâne doar unul în viață, Brent. Acesta se întâlnește cu Nova, relativ abandonată de Taylor și încearcă să dea de urma acestuia.

În paralel, asistăm la o societate divizată a maimuțelor. Deși toate neamurile maimuțelor formează un singur popor, o singură țară, nu există armonie. Sunt trei rase puternice, gorilele și acestea formează casta soldaților, cimpanzeii și aceștia sunt oamenii de știință, savanții și urangutanii care sunt politicienii. Evident, cimpanzeii și gorilele nu se înțeleg pentru că unii sunt adepții epurării complete a oamenilor îm timp ce savanții au păreri diferite.

Vedem așadar o societate cu probleme omenești, chiar dacă era formată din maimuțe antropoide.

Se pare însă ca oamenii și maimuțele nu sunt totuși singurele rase de pe planetă, în subteran mai trăiește și o altă rasă la fel de periculoasă ca celelalte.

#ochiul critic

Mie mi-a plăcut și acest film, este interesant și captivant. Continuă bine acțiunea din primul în direcții nebănuite. Îmi mențin laudele pentru scenariu, joc actoricesc, etc. Din punctul meu de vedere se ridică la nivelul primului, are ce trebuie pentru a nu face de râs seria de filme Planetă Maimuțelor.

#3 Evadarea de pe Planeta Maimuțelor (or. Escape from the Planet of the Apes) 1971

Seria de filme Planeta Maimuțelor este continuată de Evadarea, un film ce pare un twist în evenimentele de până acum.

Asta pentru că se schimbă cumva rolurile și revenim pe o planetă condusă de oameni, planeta în care își fac apariția trei cimpanzei, prietenii noștri mai vechi, Zira, savanta ce îi tot proteja pe oameni, soțul său Cornelius și încă un savant.

Au ajuns pe pământ cu o navetă spațială, cam așa cum ajunseseră și Taylor și Brent în timpul lor. Cum spuneam, pare să se întoarcă roata și așa cum i-au tratat și ei pe oameni, sunt și ei tratați de către oameni. Și oamenii sunt sceptici cu privire la ei, cu privire la inteligența și sufletul lor.

De partea cealaltă, antropoidele inteligente sunt cumva ironice la adresa oamenilor. Pe undeva, fiecare rasă se consideră cel puțin la fel de inteligentă ca cealaltă.

Prin intermediul amintirilor celor doi, înțelegem însă ce s-a întâmplat și cum au ajuns maimuțele la putere în detrimentul oamenilor. De asemenea, vedem și un viitor al omenirii și pare destul de sumbru. Paradoxal, este un cerc vicios, căci deși pașnici cei doi par să pornească un conflict care va deveni planetar până la urmă.

Este un film interesant și acesta deoarece ne permite să vedem cumva și reversul medaliei, pare însă nu se ridice neapărat la nivelul primelor două.

#4 Cucerirea Planetei Maimuțelor (or. Conquest of the Planet of the Apes) 1972

Cucerirea Planetei Maimuțelor este al patrulea din seria de filme Planeta Maimuțelor, penultimul la acel moment.

Conflictul continuă și în acesta dar ia amploare. La momentul filmului omenirea a evoluat dar și maimuțele odată cu ea. Cornelius și Zira nu mai sunt dar a rămas fiul lor Caesar, o maimuță inteligență ce poate vorbi și gândi foarte bine.

Pentru că un virus a ucis toți câinii și toate pisicile, oamenii au luat maimuțele că animale de companie. Pentru că și acestea au evoluat rapid, oamenii au început să le folosească ca sclavi. Sunt servitori atât personali cât și prin restaurante, servicii publice etc. Poliția acționează cu dispreț față de ei și folosește imediat forța dacă sunt probleme.

Caesar are parte de un alt tratament, stăpânul său este îngăduitor și îl tratează mai mult ca pe un prieten. Nu prea este însă deloc mulțumit de ce se întâmplă cu semenii săi și la un moment dat se hotărăște să intervină. Nu degeaba poartă el numele de Caesar.

#5 Bătălia pentru Planeta Maimuțelor (or. Battle for the Planet of the Apes) 1973

Acțiunea merge înainte, se întâmplă în viitor față de ultimele două filme și în trecut față de primele două. Bătălia pentru Planeta Maimuțelor încheie seria originală de filme Planeta Maimuțelor. Aceasta va fi cumva reluată dar abia în 2001 și cu real succes abia în 2011.

În această parte finală avem o societate distrusă, post-apocaliptică. Un război nuclear a avut loc și a fost devastator iar pe Terra trăiesc trei facțiuni: maimuțele, oamenii și niște mutanți, derivați în urma războiului nuclear. Conflictul între rase e departe de a fi terminat.

Deși liderii celor două facțiuni încearcă totuși să mențină pacea, cei de pe lângă își doresc altceva. Sunt maimuțe care urăsc oamenii și oameni care urăsc maimuțele.

Ca atare lupta continuă, accentele sunt puse cumva pe conflictul dintre rase și pe ce fac până la urmă acestea. Căci cu părere de rău dar se pare că cine are puterea indiferent de care facțiune vorbim, va face aceleași fapte abominabile ca ceilalți.

#6 Planeta Maimuțelor (or. Planet of the Apes) 2001

Îl voi numerota și pe acesta deși nu are legătură cu primele cinci filme ale francizei. Este practică un remake al primului film din această serie, cel apărut în 1968.

Scenariul este cam același, se întâmplă cam aceleași chestii ca în primul doar ca evident, decorurile sunt mai bune, efectele la fel. Nu prea am de ce să insist prea mult pe acesta, este totuși un film interesant, merge văzut.

#7 Planeta Maimuțelor: Invazia (or. Rise of the Planet of the Apes) 2011

Cum spuneam mai sus, odată cu acest film, seria de filme Planeta Maimuțelor renaște. Nu este o continuare a celorlalte însă fiind pe același subiect am considerat că se poate numerota.

Tratează oarecum subiectul din Cucerirea Planetei Maimuțelor dar într-un mod cu totul nou. Avem o nouă poveste și un nou mod de a-l vedea pe Caesar, neînfricatul lider al maimuțelor.

Practic aici îl vedem pe Caesar ca fiind un cimpanzeu de experiment, pentru un medic ce testează medicamente pe el. Mai inteligent ca rudele sale, Caesar primește un nou medicament experimental ce îi dă conștiință. Practic, e ca și cum ar fi mușcat din Mărul Cunoașterii, ca Eva.

Având astfel abilități cognitive remarcabile, Caesar vrea mai mult decât a primit până atunci. Nu este mulțumit cu statutul său și al maimuțelor, evadează din institutul unde era ținut și își organizează poporul.

Sunt abordate teme multiple aici, vedem cum drumul spre iad este pavat cu intenții bune și vedem oameni și maimuțe cum fac chestii pe care nu vor să le facă.

https://www.youtube.com/watch?v=X616MkD0k7I

#8 Planeta Maimuțelor: Revoluție (or. Dawn of the Planet of the Apes) 2014

Ca și precedentul, nu are treabă cu franciza inițială, doar pe ici pe colo sunt asemănări.  Continuă însă povestea din Invazia.

Ca și în Bătălia pentru Planeta Maimuțelor, omenirea a fost decimată de un virus urâtel transmis de colo colo de primate. Scapă doar cei ce sunt imuni din punct de vedere genetic și ăștia sunt cam puțini.

Ca atare, civilizația se cam duce de râpă. Rămân clădirile însă în paragină, nu prea mai este curent electric și etc. Cam tot restul se duce de râpă.

Fiindcă au nevoie de electricitate, oamenii încearcă să dea drumul barajului și să facă astfel rost de curent însă acolo au surpriza de a da peste Caesar și “oamenii săi”.

Inițial conducătorii celor două tabere par să se înțeleagă însă sunt și oameni care nu plac maimuțele și sunt și maimuțe care nu plac oamenii. Cele două tabere ajung astfel să se fricționeze dar nu cu Carmol, până ajung să se încaiere de-a binelea.

Îmi face impresia unui film de război gen între albi și negri sau albi și indieni sau ceva de genul. Efectiv da, este vorba despre două tabere ce se luptă cumva pe un teritoriu. Dacă ar fi fost un film despre o încleștare între două rase de oameni și maimuțele ar fi fost una din ele, l-aș fi acuzat pe producător/scenarist/regizor că a vrut să le ia partea maimuțelor.

Maimuțele sau cel puțin Caesar, el lidero maximo, sunt prezentate ca ființe cerebrale, foarte cerebrale și lucide ce nu vor violență ci doar să trăiască în pace. Oamenii în schimb sunt prezentați cu aceeași mentalitate de conchistadori.

#9Planeta Maimuțelor: Războiul (or. War for the Planet of the Apes) 2017

Continuă conflictul din ultimele două. Îl avem în continuare pe Caesar, dar acum căsătorit și cu doi copii în fruntea maimuțelor.

Dincolo, în fruntea oamenilor există un domn colonel foarte vorace. În ciuda faptului că Caesar vrea pace, acest colonel nu prea vrea. Se așează astfel în fruntea unui detașament de soldați și se pregătește să atace satul maimuțelor.

La rândul lor, acestea vor să plece de acolo, nu se simt în siguranță și se gândesc să meargă în altă parte, unde să nu aibă probleme cu oamenii.

Anumite evenimente însă, cum ar fi atacul soldaților și uciderea unor indivizi de ambele părți precipită însă lucrurile și fac planurile să se schimbe.


Am ajuns la finalul articolului și al seriei, o să-l actualizez pe măsură ce mai apar alte filme, sunt convins că seria nu se va opri aici.

Pentru cine are chef de citit, există și cărțile dar acestea se găsesc în regim de anticariat, din ce am văzut eu, nu au fost reeditate.

Ca de obicei, aștept păreri în legătură cu articolul, pro sau contra, după caz și dacă mai știi filme de genul, te rog, nu ezita să lași un comentariu.

Sursă imagini: http://www.impawards.com/ 

2 thoughts on “Filme Planeta Maimuțelor (1968-2017)”

  1. Azi sunt cârcotașă de dimineață. Părerea mea e că nu ai văzut tot ce recenzezi aici. Războiul din #8 n-a fost început de oameni, ci de maimuțoiul Koba, care-l trădează pe Caesar pt ca vrea să devină lider și chiar îl împușcă la un mom. dat, crezând că l-a omorât. Am văzut toată seria din 2001 încoace zilele astea iar de azi mă apuc de seria din 1968 încolo. Mie filmul din 2011 mi-a plăcut cu mult mai mult decât cele din 2014 și 2017. Se apropie de un SF clasic și bun, în timp ce celelalte două sunt relativ ușurele, gen Jurassic Park oarecum. Nu-s rele, dar nu mi se pare că se ridică la valoarea celui din 2011 ca idei.

    P.S. Charlton Heston, nu Charles.

    1. Nu e panica, poti sa fii carcotasa cand vrei tu. 😛 Dar n-am zis ca a fost inceput de oameni razboiul din 8 ci am zis ca in ambele tabere erau oameni si maimute care cautau scandal.

      Apoi, in cel mai rau caz, in loc sa ma „acuzi” de fals si uz de fals, acorda-mi prezumtia de eroare neintentionata. 😛 Am vazut filmele dar articolul nu e scris imediat dupa ce le-am vazut pe toate si in ciuda faptului ca mi-am luat notite, posibil sa mai fie ceva erori pe acolo, mi le asum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *