Care-i diferenta dintre tuica si palinca? E neclar pentru unii, ca diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse. Daca mai adaugam si alti termeni ca rachiu, sau horinca… e si mai complicat. Dar ia sa vedem, care-i diferenta?
Diferenta dintre tuica si palinca
Sa vedem ce zice dexonline pe tema asta:
ȚUÍCĂ, (2) țuici, s. f. 1. Băutură alcoolică obținută prin fermentarea și distilarea prunelor sau altor fructe. Cazan de țuică = alambic. ◊ Expr. (Pop.) Cu țuica-n nas = afumat, amețit, beat. 2. Sort sau cantitate de țuică care încape într-un pahar. – Cf. sb. cujka.
Definitia e totusi corecta si incorecta in acelasi timp. Asta pentru ca, de facto, tuica ar trebui sa fie facuta exclusiv din prune. Dar in timp, termenul de tuica, a capatat un sens mai larg. De fapt, corect ar fi asa:
- tuica – pentru ce se face din prune
- rachiu – pentru ce se face si din alte fructe
Acum sa vedem palinca:
pălíncă,pălinci, (palincă), s.f. – (reg.) Băutură spirtoasă, distilată, din fructe; horincă: „Pălincuță, be-te-aș bine, / Nu te-aș be cu sie cine” (Bilțiu, 2006: 99). Termenul nu e specific în Maramureșul istoric (doar în Săpânța și Rona). E mai frecvent în Chioar și Codru (ALRRM, 1971: 461). – Din magh. pálinka „rachiu” (DEX, MDA) < srb. palinka < paliti „a arde” (Scriban, Șăineanu).
Ce nu scrie aici este si faptul ca palinca este muuult mai tare decat tuica. Tuica se invarte undeva pe la un 30 de grade, in timp ce palinca cred ca are in jur de 50. De asemenea, palinca se obtine prin dubla distilare. Evident, acesta este si motivul pentru care este mult mai tare.
Se poate face insa si din alte fructe. Ca idee, in functie de fructele folosite, rachiul sau palinca obtinute au aroma lor specifica. O tuica de pruna, o sa aiba gust diferit fata de un rachiu de corcoduse.
Si prunele sunt de mai multe feluri, la mine la tara existau trei felul de prune: rosii (se coceau primele), grase (niste prune rotunde si carnoase) si vinete (erau prune lunguiete, mai mari un pic, ce se faceau pe toamna). In functie de prunele folosite si tuica are gust diferit.
06
De asemenea, ca si la vin, exista diferite metode de pastrare si maturare a tuicii sau a palincii. Ca hint general, cu cat le bei mai tarziu cu atat mai bine. Tuica nu se strica, o poti pastra si zeci de ani.
Dar horinca ce mai e? Nu sunt din zona unde se foloseste si nu sunt foarte sigur. Din ce am vazut pe net, horinca vine de la holerca si in unele cazuri este un termen sinonim pentru palinca. Dar aparent mai are si sens de alcool cu zahar adaugat dar si de rachiu prost. Cine e sigur rog sa ma ajute sa updatez articolul.
La tine ce termeni se folosesc?
sursa imagine:
Țuică pentru mine este tratament, știu ca mirosul nu i chiar plăcut dar pot sa trec peste. Berea nu i pentru mine.
Dintre cele doua eu prefer cumva tuica, palinca e prea tare pt mine