Cum poti fi smerit de pr. Serban Tica

Cartea de astazi, Cum poti fi smerit, este una dintre cele mai bune carti de dezvoltare personala citite vreodata. Pentru unii, o fi doar o carte religioasa. Pentru mine, este calea catre un om mai bun.

Nu-i insa o carte de rugaciuni, asa ca nu-ti face griji, o poti citi ca nu te musca.

# sinopsis Cum poti fi smerit

Cartea este scrisa de Serban Tica si este impartita in 16 sectiuni despre smerenie.

Mai intai aflam ce este smerenia si ce este de fapt smerenia? Carte ne duce la ce s-a scris in Biblie: Fericiti cei saraci cu duhul! Insa asta este o expresie care in timp s-a transformat in fericiti cei prosti. De fapt, saraci cu duhul,  inseamna de fapt smerit iar smerit cred ca ar putea fi tradus prin fara orgoliu. 08

Care sunt avantajele smereniei? Pai putem mentiona cateva:

  • smerenia aduce fericire – am explicat mai sus de ce
  • smerenia aduce pace – se explica de la sine. Daca renuntatm la orgoliu, nu ne mai luptam cu noi si ajungem la ceea ce se numeste pacea inimiii. Si nu ne mai luptam nici cu altii, din acelasi motiv.
  • smerenia aduce progres – daca reusesti sa te smeresti, este evident mult mai usor sa devii un om mai bun, in toate.

Tu nu fi asa, ci, smerindu-te, fii iute in a schimba ce nu-ti foloseste pe ce te ajuta, lasa-l pe cel vechi din tine, pe cel imbatranit in patimi, in obisnuintele cele apasatoare si prinde-l grabnic pe omul nou, prinde darul Domnului ce-ti sta inainte!

Nu stiu cum ti se pare tie dar pe mine m-a prins rau cartea asta. Sunt sfaturi de foarte bun simt, despre viata de zi cum zi. Practic, incearca sa te treaca prin cele mai frecvente situatii (mediul de acasa, mediul la serviciu, relatia cu colegii de munca, superiorul, parintii, copii, sotia etc.) si cumva sa-ti dea niste indicii.

Directia generala este insa aceasta: renunta la orgoliu! si vei avea numai de castigat.

Cum eu am ajuns la aceeasi concluzie, este o carte care mie mi se potriveste manusa. De altfel, sunt deja la a doua lectura si fara indoiala peste cateva luni o citesc din nou. Asta pentru ca este o carte foarte usor de citit dar eu vreau s-o asimilez. Si pentru asta, am nevoie sa o citesc de mai multe ori.


Sa stii ca nu trebuie sa fii crestin sau religios ca sa citesti cartea asta.  Dar fiecare dintre noi se lupta cu emotii negative, cum ar fi cele provocate de orgoliu, furie, anxietate, disperare (uneori) s.a.m.d.

Vrei sa continui sa traiesti cu ele? Eu nu. Asa cum Jules Verne ne trimitea spre mijlocul pamantului si eu tind spre mijlocul meu. Acolo unde sper eu ca este numai bine si unde nu exista cu adevarat ceea ce m-a invatat lumea.

Cartea asta ma ajuta sa ma descopar si sa ma infrang. Si de asta ti-o recomand si tie.

Daca vrei sa evoluezi, atunci citeste-o cu drag si cu atentie.


sursa imagini: arhiva personala si rawpixel.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *