Invata sa vorbesti fara „prune-n gura” #guestpost

… Bine, poate nu iti place neaparat expresia mea, dar daca ai probleme cu dictia atunci este foarte posibil ca macar o data sa te fi simtit tu insuti ofensat de aceasta. In situatia in care ti s-a cerut macar o data sa vorbesti mai tare, mai clar sau ti s-a spus ca vorbesti cu „prune-n gura”, atunci iti recomand sa citesti acest material in continuare!

Ce sunt defectele de vorbire?

Defectele de vorbire sunt comune atat in randul copiilor cat si al adultilor. Multi parinti considera in mod eronat ca lasand lucrurile asa, se vor rezolva de la sine. Realitatea, insa, este alta. De la vorbirea neclara, inceata, ragusita, repezita, sau prea apasata si pana la balbaiala, „sasaiala”, salivarea excesiva in timpul dialogului sau inclestarea gurii… toate acestea sunt tulburari de limbaj care, de foarte multe ori isi au originea in copilarie si au fost ignorate, provocand reale neplaceri adultului, nevoit acum sa tina o prelegere sau pur si simplu sa participe la o conversatie.

Cum apar tulburarile de limbaj?

Precum spuneam, multe dintre acestea debuteaza in copilarie… dar NU toate. Fiecare poate avea o cauza diferita, motiv pentru care este foarte important sa ii constientizam momentul aparitiei si sa nu ii ignoram evolutia.

Daca ne referim la incidenta aparitiei la varsta adulta, atunci putem spune ca exista defecte de vorbire care sunt cauzate de o afectare a creierului (traume si tumori cerebrale, dementa, Alzheimer), sau de consumul excesiv de alcool ori narcotice.

Totusi, cele mai comune si mai usor de corijat defecte de vorbire sunt cele aparute in copilarie, datorita unor trasaturi de personalitate, dezvoltate adesea pe fond psiho-emotional. Cea mai evidenta afectiune in acest sens este balbismul (balbaiala). Cu toate ca in foarte multe situatii balbaiala este genetica, procentul in care aceasta ipoteza se exclude pare sa isi gaseasca mai degraba etiologia intr-o tulburare psihologica infantila. Vorbirea se invata, si daca invatarea nu este coordonata corespunzator… atunci nici invatarea nu va fi prea grozava.

In ce priveste „sasaiala”, aceasta este o tulburare de articulare extrem de frecventa in randul copiilor de 4-5 ani, care se datoreaza unei pozitionari necorespunzatoare a limbii. Se considera ca apare cel mai adesea in randul copiilor care si-au supt degetul sau care au fost alaptati o perioada indelungata (dar nu exista suficiente dovezi pentru a sustine o legatura exacta intre cele doua obiceiuri si aparitia tulburarii).

Ce pot face pentru a vorbi corect?

In primul rand este important sa constientizezi ca ai un defect de vorbire si sa intelegi de ce este important sa il corijezi. O dictie buna te ajuta in orice situatie, indiferent ca ai un job important sau ca esti casnica. Nu exista scuze pentru a vorbi prost. Copiii nostri invata de la noi, motiv pentru care suntem responsabili sa le fim exemple.

Apoi, poti merge la un logoped (chiar daca esti adult… nu este nicio rusine) sau poti urma cursuri de public speaking unde specialisti in comunicare te vor invata cum sa articulezi corect sunetele si cuvintele cu care intampini dificultati.

Totusi, nu este obligatoriu sa cheltuiesi bani pentru a invata sa vorbesti corect. Pe internet exista exercitii de dictie gratuite pe care le poti face din confortul casei tale… oricand! Nici nu trebuie sa te deplasezi, le poti exersa la orice ora… si poti sa stai chiar si in pijamale. Nimeni nu te va deranja!

Ce este important sa stii?

Atunci cand iti iei acest angajament de a invata sa vorbesti corect, trebuie sa stii ca rezultatele nu vor fi imediate. Exerseaza in fiecare zi, fii tolerant cu tine insuti si nu uita ca vorbirea eronata are la baza o invatare gresita pe care acum tu vrei sa o corectezi. Ai rabdare cu tine insuti si vei avea cele mai bune rezultate!


Guest-Post de Gratiela Vlad – specialist in comunicare, trainer: www.gratielavlad.ro


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *