Trecem la culinar si este posibil ca motivul acestui articol sa fie si faptul ca mi-e foame la ora asta. De asemenea, trebuie sa mentionez si ca in titlul e o greseala. Conform dexonline, ar fi trebuit sa scriu chebap, dar am ales varianta pe care am vazut-o mai des. Ambele sunt feluri delicioase de mancare desi nu chiar sanatoase – consumate frecvent. Dar hai sa vedem care e diferenta dintre kebab si shaorma.
Diferenta dintre kebab si shaorma
Sa precizam doar ca ambele nu sunt feluri de mancare romanesti, sunt de import. Sunt insa cateva diferente fundamentale intre ele, desi putem spune ca sunt si ceva asemanari.
Doner kebab
In bucataria de peste tot este cunoscuta si folosita de mii de ani, probabil, tehnica de rotiserie. Si un berbecut la protap, asta presupune. Carne rotisata. Diferenta este insa ca pana prin secolul 19, carnea era rotisata pe orizontala. Pana ce a aparut un domn – nu e clar cine a venit cu ideea – care a pus carnea pe verticala. Pe masura ce se gateste carnea, se taie din ea cu o lama uriasa. Mai nou se folosesc si ustensile electrice pentru taiat, desigur.
Initial, carnea se punea in pide – un fel de paine sub forma unei baghete sau intr-o lipie. Existau desigur mai multe variatii. Aparent destul de recent, prin 1970 s-a ajuns la forma cunoscuta tuturor, aceasta de lipie sub forma de con (durum numele original).
Reteta originala nu continea cartofi prajiti. Aveai lipie, aveai carne si diverse legume: salata, rosii, ceapa etc. Desigur si cu diverse tipuri de sos, variaza.
Carnea folosita era de miel, vita si pui. Si ar fi o proportie de 20% grasime si 80% carne.
Aceasta era reteta originala, de aici a pornit totul.
Sis kebab, iskender kebab, Adana kebab etc. sunt variatii. Adica in unele cazuri, avem carne tocata in loc de fasii de carne. Sau putem avea frigarui – o tepusa cu carne si legume gatita pe gratar, pe orizontala – servite cu orez sau alte garnituri si legume.
Bine, bine dar care este diferenta dintre kebab si shaorma?
In prezent? Pot fi diverse diferente. In trecut? Niciuna.
Shaorma (original „shawarma”) este un termen care vine din limba araba, de pe undeva din regiunea fostului Levant. Insa este un termen derivat din turcescul doner kebab, preluat impreuna cu reteta cu tot. Asadar, reprezinta acelasi lucru, se refera la acelasi preparat. Desigur, ca shaorma pe care o mancam noi in Romania, nu va fi la fel cu reteta de doner kebab din Turcia, din varii motive. Retetele sunt adaptate la comunitatile locale, dar istoric vorbind, originea este turca.
Si care este diferenta dintre kebab, shaorma si gyros?
Doner kebab-ul a facut victime in toata lumea. Prin imigranti si diverse schimburi culinare, a ajuns peste tot. A fost preluat si de greci, subt numele de gyros. Este acelasi lucru, doar ca a fost adaptat de greci. Ca atare, avem sos tzaztziki de exemplu in loc de alte sosuri. De asemenea, grecii neavand restrictii musulmane, se poate pregati si din porc de exemplu.
Asa cum fac mexicanii, care au si ei kebab. Doar ca ei (ca si americanii) ii spun: taco al pastor. Ei l-au „primit” de la imigrantii libanezi, care la randul lor il au desigur de la turci. La ei se numeste kafta, si sunt ceva diferente – de obicei se foloseste carne tocata, pe frigaruie.
Deci diferenta dintre kebab si shaorma, este…. niciuna. La baza, provin din aceeasi reteta, ajunse insa in Romania cumva pe rute diferite si sub diferite forme. Evident ca fiecare populatie care a adoptat reteta a venit cu varianta sa si a mai scos/ pus diverse.
sursa imagini:
Habar nu ai…
Multumesc de ajutor. E bine ca ai lasat un comentariu foarte util, acum suntem toti lamuriti. Poate ca ai dreptate, habar n-am, diferenta e ca macar eu am incercat sa caut si sa fac ceva util, in timp ce tu ai incercat doar sa faci pe desteptul dar nu ti-a iesit. Sanatate!